Νέα Πολιτική
του Αντώνη Παπαγιαννίδη*
Πάνω από 40 χρόνια μετά το ξεκίνημα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών – με πρωτοβουλία στην τελική εκείνη φάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: βέβαια η αρχική πρωτοβουλία πάει πίσω, στον Μεσοπόλεμο, στις “Δελφικές Εορτές”, ενώ μεταπολεμικά κινητοποιήθηκε απο Έλληνες βουλευτές το 1957 και το Συμβούλιο της Ευρώπης ώστε να δημιουργηθεί το Συνεδριακό Κέντρο ξεκινώντας εργασίες το 1966 – επιχειρείται φέτος μια διοργάνωση, εκεί, ενός κατά την επιδίωξη διεθνούς συνεδρίου προβληματισμού και συζήτησης. Να σημειωθεί ότι, σπονδή στις ρίζες αυτές του Ευρωπαϊκού Κέντρου αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το ότι το “Οικονομικό Φόρουμ Δελφών” (έτσι βαφτίστηκε η φετινή διοργάνωση, με αναπόφευκτο το να αποκτήσει το παρατσούκλι “Ελληνικό Νταβός”. θερμά θα συνιστούσαμε στους διοργανωτές να αποφύγουν αυτήν την αστεία παγίδα σύγκρισης: πρώτον το Νταβός μόνον αρνητικές συμπαραδηλώσεις φέρνει στους Έλληνες, δεύτερον όλοι κι ο καθένας θέλει “το Νταβός του”, τελευταίος ο Δημήρης Μάρδας με το ξερονήσι δίπλα στην Εύβοια) έθεσε υπο την αιγίδα του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, εκ των τελευταίων Μοϊκανών του απόδρομου Καραμανλισμού. ..
Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, έως τώρα, συγκεντρωνόταν το ενδιαφέρον πολιτιστικών διοργανώσεων – από τις συναντήσεις Αρχαίου Δράματος μέχρις εικαστικές πρωτοβουλίες ή πάλι εκπαιδευτικά προγράμματα – ή ακόμη συμπόσια όπως εκείνο για το Έτος Σωκράτη, το Έτος Περικλέους, την διοργάνωση “Από τον Διαφωτισμό στις Επαναστάσεις” (αυτό για να τιμηθεί ο Ρήγας Βελεστινλής). Όμως ο κεντρικός πυρήνας του πολιτικού εγχειρήματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, δηλαδή να συγκεντρωθεί εκεί “κάτι” απο την διεθνή (και πάντως Ευρωπαϊκή) δημόσια συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, δεν είχε προσεγγισθεί.
Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δει κανείς πώς φέτος ακριβώς αυτό επιχειρείται. Υπό τον φιλόδοξο τίτλο “Οι προοπτικές για την Ελλάδα και την περιοχή: 2020-2030” μια εκατοντάδα εισηγητών προσεγγίζει από χθες σε 20+ πάνελ (οι πλέον επίσημοι μιλούν ex cathedra, όμως η ουσιαστική ζύμωση θα γίνει στους κύκλους συζήτησης), μια πολυπρισματική εικόνα του σήμερα. Που προσπαθεί/πασχίζει να ενσωματώσει την Ελληνική ματιά στο Ευρωπαϊκό/στο διεθνές. Ακριβώς την στιγμή που η χώρα – και, κυρίως, εμείς οι κάτοικοι/πολίτες της – κινδυνεύει να αποκοπεί.
Όταν τροχιοδρομούνταν η διοργάνωση, θάλεγε κανείς ότι θέματα όπως “Οι μεταβολές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων” ή “Ανατολική Μεσόγειος και Ν.Α. Ευρώπη: Διαταράξεις, Προοπτικές και Προκλήσεις”, ή πάλι μέτωπα σαν “Το βάρος του Χρέους και η Ανάπτυξη” ή “Δημιουργία αποτελεσματικού τραπεζικού συστήματος” υπόσχονταν να πολώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οπως ήρθαν τα πράγματα – και στο μέτρο που οι σύνεδροι κατορθώσουν να φθάσουν στους Δελφούς: οι διοργανωτές, μερίμνησαν να σταλεί μέχρι και χάρτης με εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να παρακάμπτονται τα μπλόκα των αγροτών… – μάλλον τα πάνελ με θέμα “Κρίση Προσφυγικού και Μεταναστευτικού στην Ευρώπη: Γιατί τώρα και ποιο το μέλλον;” ή πάλιν η συζήτηση για την “Εξέλιξη των Πολιτικών Θεσμών στην Ελλάδα” απειλούν να μονοπωλήσουν.
Υποσχόμαστε να μεταφέρουμε κάτι από την γεύση των συζητήσεων (αυτό είναι που μετράει σε τέτοιες διοργανώσεις, πολύ λιγότερο το περιεχόμενο καθαυτό). Έως τότε, respect στον Συμεών Τσομώκο – τον άνθρωπο, που επί χρόνια και χρόνια τώρα – είναι ο οργανωτικός βραχίονας τόσων και τόσων συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα, που πήρε pro bono αυτήν την αρκετά παράτολμη πρωτοβουλία.
*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου