iskra
Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
...ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Β. ΜΙΝΧΑΟΥ
Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν φανταζόταν τη χθεσινή πισώπλατη μαχαιριά που της έδωσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης και η «Βίβλος» του επιχειρηματικού κόσμου της Γηραιάς Ηπείρου. Γροθιά στο στομάχι και μόνο ο τίτλος: «Αυτή θα μπορούσε να είναι η στιγμή για την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών!». Ακόμη χειρότερα, το άρθρο στο χθεσινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας στο οποίο αναφερόμαστε φέρει την υπογραφή του ενός από τους δύο κορυφαίους αρθρογράφους των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» - τουΒόλφγκανγκ Μινχάου. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εξαπολύσει ολόκληρη προπαγανδιστική εκστρατεία βασισμένη στο ότι δανείστηκε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για 5 χρόνια με επιτόκιο 4,75% με την ελπίδα μήπως και μέσω της διαφήμισης του γεγονότος ότι του δάνεισαν οι ξένοι κατορθώσει και σώσει την κυβέρνησή του, έρχονται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και τι γράφουν;Η διατύπωση του αρθρογράφου είναι ωμή: «Η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση. Δεν ανακάμπτει. Εχει καταρρεύσει»! Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου είναι καταλυτικός στην επιχειρηματολογία του. «Μεταξύ του 2008 και του 2013 το πραγματικό ΑΕΠ (της Ελλάδας) συρρικνώθηκε κατά 23,5% και οι επενδύσεις κατά 58,4%. Η πιο πρόσφατη επισκόπηση των εργαζομένων έδειξε ανεργία 26,7% τον Ιανουάριο. Το μέγεθος της ανεργίας των νέων το 2013 ήταν 60,4%», αναφέρει ο Μινχάου στο άρθρο του και συνεχίζει ακάθεκτος: «Από 2,8 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, τα 2,3 εκατομμύρια έχουν φορολογικά χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Οι συντάξεις είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για το 48,6% των οικογενειών.
Επιπροσθέτως 3,5 εκατομμύρια απασχολούμενοι πρέπει να υποστηρίζουν 4,7 εκατομμύρια ανέργους ή μη οικονομικά ενεργά άτομα», υπογραμμίζει ο Βρετανός αρθρογράφος. «Με ένα δημόσιο χρέος που αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 177% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν προσελκύει πολλές πραγματικές επενδύσεις από το εξωτερικό ακριβώς τώρα. Ούτε μπορεί να παραγάγει εσωτερικές επενδύσεις εξαιτίας του κατεστραμμένου τραπεζικού συστήματος... Ποιος άνθρωπος που έχει τα λογικά του θα κάνει μακροπρόθεσμη επένδυση σε μια χώρα με μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα δημόσιο χρέος;», αναρωτιέται ο κορυφαίος αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Βρίσκω δύσκολο να δω πώς θα μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει έκρηξη επενδύσεων, εκτός πια αν το επίσημο χρέος διαγραφεί ή υπάρξει στάση πληρωμών», προσθέτει και αρχίζει να αναπτύσσει την άποψή του περί της καταλληλότητας των συνθηκών για να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών. «Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η κρίση, η Ελλάδα είναι σε θέση να κάνει παύση πληρωμών», ισχυρίζεται και αυτό το εξηγεί ως εξής: «Η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα - προ της πληρωμής των τόκων.
Η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί στο 4,1% το 2015... Η Ελλάδα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές... Η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα είναι αξιόχρεη», γράφει μεταξύ πολλών άλλων, τα οποία έχουν κυρίως τεχνική αξία, προκειμένου να υποστηρίξει ότι η εναλλακτική λύση είναι «η Ελλάδα να κάνει παύση πληρωμών για όλο το εξωτερικό χρέος της». Τελειώνοντας το ομολογουμένως εντυπωσιακό, αλλά και άκρως επιζήμιο για την κυβέρνηση Σαμαρά άρθρο του, ο Βόλφγκανγκ Μινχάου υπογραμμίζει: «Δεν υποστηρίζω την έξοδο (σ.σ.: εννοεί την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος, τα πλεονεκτήματα του οποίου έχει αναλύσει παραπάνω). Οι Ελληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές, όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια θέση όπου υπάρχει επιλογή».
Η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, μπορεί να διαλέξει αν θα κάνει παύση πληρωμών ή όχι, αν θα διατηρήσει το ευρώ ως εθνικό νόμισμα ή όχι. Το ζήτημα δεν είναι αν κάποιος συμφωνεί με τον Μινχάου ή όχι, αν οι θέσεις του είναι σωστές ή όχι, αν είναι υποβολιμαίες ή ειλικρινείς, αν η ασκούμενη πολιτική είναι «μονόδρομος» όπως ισχυρίζονται ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή αν θα αλλάξει ριζικά μόλις γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτές είναι προσωπικές απόψεις του καθενός και η ομοφωνία γύρω από αυτές αποκλείεται εκ προοιμίου και εξ ορισμού. Τη ζημιά στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν την κάνει η άποψη του Μινχάου. Την κάνει ο ισχυρισμός κορυφαίου αρθρογράφου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «η ελληνική οικονομία δεν ανακάμπτει, έχει καταρρεύσει»! Επειτα από αυτό το άρθρο, ποιος επενδυτής ακούει το success story της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...
Στη συνέχεια η iskra παραθέτει άρθρο του Βόλφγκανγκ Μίνχαου, με τίτλο : «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΥΦΕΣΗ. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ»
W. MÜNCHAU:«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΥΦΕΣΗ. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ»
Toυ W. MÜNCHAU*
«Την ώρα που ο χρηματοπιστωτικός κόσμος πανηγυρίζει την ελληνική επιστροφή στις αγορές ομολόγων, εγώ αναρωτιέμαι: Είναι αυτή μία καλή στιγμή για την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος;», αναφέρει σε άρθρο του σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου, εξηγώντας γιατί η χώρα μας είναι πλέον, όπως αναφέρει, σε θέση να κηρύξει στάση πληρωμών:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος, και θα ανέβει στο 4,1% το 2015. Το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε για πρώτη φορά πλεόνασμα. Η Ελλάδα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές».
Επικαλούμενος στοιχεία που παραθέτει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης για την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών και την ανεργία, ο Μίνχαου σχολιάζει: «Η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση. Ούτε και ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει». Για την έξοδο στις αγορές, ο Μίνχαου κάνει λόγο για μία «τεράστια χρηματοπιστωτική επενδυτική φούσκα», αφού «με λόγο χρέους που προβλέπεται να αυξηθεί στο 177% του ΑΕΠ φέτος, η Ελλάδα δεν προσελκύει αρκετές επενδύσεις από το εξωτερικό για την ώρα. Ούτε και μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικές επενδύσεις, εξαιτίας του διαλυμένου τραπεζικού της συστήματος».
Όπως αναφέρει, κανείς σώφρων άνθρωπος δε θα έκανε μία μακροπρόθεσμη επένδυση σε μία χώρα που δεν έχει βιώσιμο μακροπρόθεσμο χρέος. Ο μόνος τρόπος να γίνουν τέτοιες επενδύσεις είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος, είτε με μία απομείωση από τους δανειστές, είτε με μία χρεοκοπία. Όμως, το πρώτο ενδεχόμενο δε θέλουν ούτε να το ακούν οι χώρες που διακρατούν ελληνικό χρέος.
«Τώρα σκεφτείτε την εναλλακτική: Η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών στο σύνολο του εξωτερικού της χρέους. Καθιερώνει ένα νέο νόμισμα, που αμέσως υποτιμάται. Για να εξασφαλίσει το ανταγωνιστικό όφελος (και να τη μετατρέψει σε πραγματική υποτίμηση) χρειάζεται μία κεντρική τράπεζα με έναν αξιόπιστο στόχο για τον πληθωρισμό και επαρκώς απελευθερωμένες αγορές εργασίας και προϊόντων. Δεν είναι μία εύκολη επιλογή, και θα απαιτούσε πολύ περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα η Αθήνα», σημειώνει.
Και ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τέτοιο σενάριο θα τρομοκρατούσε αρχικά τους ξένους επενδυτές, τελικά θα επέστρεφαν γρήγορα. «Εξάλλου, η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι στο χαμηλότερο σημείο της ακριβώς μόλις έχεις ήδη χρεοκοπήσει. Σε αυτό το σημείο, μία Ελλάδα με μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είναι πολύ ελκυστική σε ξένους επενδυτές, και όχι μόνο σε χρηματοπιστωτικούς επενδυτές», εξηγεί.
«Δεν υποστηρίζω την έξοδο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές θα έπρεπε ωστόσο να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι τώρα σε θέση όπου υπάρχει επιλογή», καταλήγει ο Μίνχαου.
*Από τους "Financial Times"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου