Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ουκρανική κρίση: Η “δράση” εκτυλίσσεται αλλού

ardin-rixi


Του Κώστα Ράπτη από την ιστοσελίδα capital.gr
Παράδοξο παιχνίδι: Το Κίεβο παριστάνει ότι καταστέλλει στρατιωτικά το κίνημα των καταλήψεων δημόσιων κτηρίων από αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας – αλλά ακόμη και το φυλάκιο στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ στο οποίο υπήρξε συμπλοκή με δύο νεκρούς εγκαταλείφθηκε από τον ουκρανικό στρατό μετά από δύο ώρες και πέρασε εκ νέου στον έλεγχο των ένοπλων μασκοφόρων.
Η Ρωσία παριστάνει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει στην πρόκληση αυτή με εισβολή στην ανατολική Ουκρανία – ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή είναι μια παγίδα με πολύ μεγάλο κόστος στην οποία επιθυμούν να την εξωθήσουν ακριβώς οι αντίπαλοί της.
Και η Ουάσιγκτον, παριστάνει ότι είναι έτοιμη να τιμωρήσει τη Μόσχα για μια τέτοια εισβολή περνώντας στην τρίτη και ουσιαστική φάση των κυρώσεων – όταν δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει την ενεργειακή τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο και αγωνιά για την οχύρωση των επενδύσεων της BP, της Shell και της Total στη Ρωσία από τυχόν αντίποινα.
Μόνοι ειλικρινείς φαντάζουν οι ιθύνοντες του Κιέβου, οι οποίοι δεν έχουν κανένα άλλο όραμα για την καταρρέουσα χώρα τους από την ένταξη σε πρόγραμμα του ΔΝΤ – την ίδια ώρα που οι νεοναζί του “Δεξιού Τομέα” επείγονται να πολεμήσουν οτιδήποτε το ρωσικό και οι ολιγάρχες που δυναστεύουν τη χώρα αναλαμβάνουν αυτοπροσώπως τη διακυβέρνηση κρίσιμων επαρχιών (ο δε “βασιλιάς της σοκολάτας” Poroshenko οσονούπω και την προεδρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) σε μιαν ιδιόμορφη φεουδαρχική “ιδιωτικοποίηση” της ίδιας της κρατικής υπόστασης.
Προφανώς, όμως, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες δυνάμεις, η πραγματική “δράση” εκτυλίσσεται αλλού.

Τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τη Ρωσία η χρήση των απειλών αποδεικνύεται προς το παρόν περισσότερο αποδοτική από την υλοποίησή τους.
Οι νέες στρατιωτικές ασκήσεις που ανακοίνωσε η Μόσχα είναι οι μεγαλύτερες έως τώρα, εμπλέκοντας αριθμό δυνάμεων (για πρώτη φορά και αεροπορικών) που θα ήταν ικανές να κατακτήσουν εντός 24ώρων το σύνολο της Ουκρανίας.
O Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu σημαίνει τον συναγερμό δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την ουκρανική στρατιωτική μηχανή που έχει λάβει διαταγές να στραφεί εναντίον των πολιτών.
 Ωστόσο, ο Vladimir Putin, σε μια χαρακτηριστική κατανομή ρόλων, περιορίζεται να δηλώσει ότι σε περίπτωση στρατιωτικής καταστολής των αυτονομιστών οι διμερείς σχέσεις θα δοκιμασθούν και οι υπεύθυνοι θα υποστούν (προσωπικά) τις επιπτώσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov και ο αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Vitaly Churkin επικαλούνται δυσοίωνα το προηγούμενο της ρωσικής “αυτοάμυνας” στην επίθεση της Γεωργίας εναντίον της Νότιας Οσετίας το 2008 – ωστόσο οι σημαντικότερες κόντρες με τον John Kerry αφορούν την… κάλυψη των γεγονότων από το κρατικά χρηματοδοτούμενο πολύγλωσσο δίκτυο Russia Today.
Ομοίως η Ουάσιγκτον, μπορεί να έχει την ικανοποίηση ότι επιτυγχάνει περισσότερα μέσω της “αόρατης χειρός” της αγοράς και των φόβων των επενδυτών. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας από την S&Pέρχεται να επικυρώσει τις ανησυχίες που ήδη επικρατούν, προεξοφλώντας τις επιπτώσεις κυρώσεων που δεν είναι καν βέβαιο ότι θα επιβληθούν.
Η ετυμηγορία της S&P έρχεται στον απόηχο της ακύρωσης προγραμματισμένης δημοπρασίας δημόσιου χρέουςύψους 20 δισ. ρουβλίων και απηχεί το γεγονός ότι εντός του 2014 εγκατέλειψαν την Ρωσία κεφάλαια ύψους 64 δισ. δολαρίων.
Η απόδοση των δεκαετών ρωσικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 9,17%, τα συναλλαγματικά αποθέματα ροκανίζονται, ενώ και οι ρωσικές τράπεζες βρίσκουν κλειστές τις πόρτες στη διατραπεζική αγορά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, που θα πρέπει στο επόμενο εξάμηνο να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 54 δισ.
Προφανώς, η πίεση αυτή προορίζεται να αμβλύνει την ρωσική αδιαλλαξία σε ό,τι αφορά τη χρέη της Ουκρανίας προς της Gazprom – προτού καν χρειαστεί το αμερικανικό κράτος να κατονομάσει επιχειρήσεις ρωσικού ενδιαφέροντος ως χρηματοδότες της τρομοκρατίας ή φορείς ξεπλύματος χρήματος, μετατρέποντάς τες σε “ανέγγιχτους” των διεθνών αγορών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου