Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Tutorpool.gr για δωρεάν μαθήματα φροντιστηρίου

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη


«Μου αρέσει που ανακαλύπτουμε την αλληλεγγύη, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα» λέει η Ελενα Γκώγκου από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. «Αναγκαζόμαστε να βγούμε από το καβούκι μας.

Στα δύσκολα πιάνεσαι από τον διπλανό σου» συνεχίζει η ίδια. Καθηγήτρια αγγλικών, μητέρα ενός παιδιού στο Λύκειο, η Ελενα παρέχει τον ελεύθερο χρόνο της στο Δίκτυο Δωρεάν Μαθημάτων για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια, tutorpool.gr, που πριν από λίγες ημέρες έκλεισε έναν χρόνο λειτουργίας.

Το tutorpool είναι ένα παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης, που ξεχωρίζει, λόγω του αποκεντρωμένου χαρακτήρα, των αρχών λειτουργίας και της οικειοποίησης αρχών κοινωνικής οργάνωσης που εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο Διαδίκτυο. Στην πράξη δεν είναι τίποτα άλλο από ένα website, με οδηγίες προς εθελοντές εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Οσοι αποδέχονται τους όρους του Δικτύου (όπως για παράδειγμα ότι απαγορεύεται η χρήση της υπηρεσίας για εμπορικούς σκοπούς) δηλώνουν την παρουσία τους πάνω σε έναν χάρτη και μέσω αυτού έρχονται σε επαφή με άλλα μέλη στην περιοχή τους. Η συνέχεια δίνεται μέσω email ή τηλεφώνου. Γονείς και καθηγητές συναντιούνται και ξεκινούν τα μαθήματα.


Η διαχειριστική ομάδα δεν παρεμβαίνει στη σχέση που αναπτύσσουν γονείς, μαθητές και εθελοντές διδασκαλίας παρεκτός εάν υπάρξει σοβαρός λόγος, όπως παράπονα, οπότε μπορεί να διαγραφεί κάποιος από το Δίκτυο. Εντούτοις, αυτό έχει συμβεί τρεις ή τέσσερις φορές όλες κι όλες και το Δίκτυο εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς κανενός είδους κεντρικό συντονισμό.

«Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την αλληλεγγύη κανενός και δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για κάτι που ανταλλάσσεται, αλλά είναι κάτι που προσφέρεται» λέει η Σίλια Βιτωράτου μια εκ των εμπνευστών του δικτύου. «Φτιάξαμε κάτι που μπορούν να μοιραστούν όλοι – αν θες συγκεντρώσαμε έναν κοινό κοινωνικό πόρο, τεχνικά σε ένα σημείο-, εμπνευστήκαμε από την κοινωνική δικτύωση online» εξηγεί η ίδια.

Τα στατιστικά από τον έναν χρόνο λειτουργίας του Δικτύου μάλλον επιβεβαιώνουν την πρόθεση του tutorpool. Η πλειονότητα του κόσμου που συμμετέχει είχε ήδη ανεπτυγμένη την κοινωνική ευαισθησία και επιθυμεί να προσφέρει. Το 98% των εθελοντών διδασκάλων είναι ανώτερης εκπαίδευσης ενώ το 40,8% αυτών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου και άνω.

Από τους 1.000 εθελοντές το 65% είναι γυναίκες, ενώ άνδρες είναι μόνο το 35% και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 30 έτη. Πιο ενεργοί εθελοντές είναι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, όπως η Λήμνος, Λέσβος, Κάλυμνος, Μυτιλήνη κ.ο.κ. Σε καμιά περίπτωση δεν έχει καταγγελθεί οικονομική εκμετάλλευση του δικτύου.

«Η ανταμοιβή που παίρνεις όταν προσφέρεις μαθήματα είναι τεράστια» λέει η Ελενα Γκώγκου, η οποία διδάσκει αγγλικά δωρεάν μέσω του Δικτύου, ενώ ταυτόχρονα δέχεται για την 15χρονη κόρη της, μαθήματα μαθηματικών από έναν φοιτητή του Πολυτεχνείου. «Η σχέση είναι το σημαντικό».

Και η Σίλια Βιτωράτου συμπληρώνει: «Οταν με ρωτάνε πώς μπορούν να το ανταποδώσουν, τους λέω να προσφέρουν όπου νομίζουν ότι υπάρχει ανάγκη – δεν χρειάζεται να ανταποδώσουν κάτι στο Δίκτυο. Ξυπνάνε οι άνθρωποι και παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Ελπίζουμε να μην αποκοιμηθούν ξανά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου