Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

«Να μην ενδώσουμε στον τρόμο και στη Χρυσή Αυγή»

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Της Λήδας Γαλανού
Αναγνωρισμένος ηθοποιός στη Γαλλία και την Ελλάδα, ο Γιώργος Χωραφάς συμμετέχει στην ταινία του Μάρκου Μάρκου, «Παπαδόπουλος & Σία», μια σάτιρα του ελληνικού δαιμονίου εν μέσω κρίσης. Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας, ο Χάρης Παπαδόπουλος, είναι ένας επιτυχημένος, νεόπλουτος Ελληνας επιχειρηματίας που ζει στο Λονδίνο με την οικογένειά του.
Οταν χτυπηθεί και αυτός από την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, θα χάσει όλη του την περιουσία: το μόνο που θα του απομείνει είναι ένα μικρό κατάστημα fish & chips. Ο Χάρης θα μεταφέρει την οικογένεια στο διαμέρισμα πάνω από το μαγαζί, θα ζητήσει τη συνεργασία του αποξενωμένου αδελφού του, Σπύρου, και θα προσπαθήσει να ξαναφτιάξει τη ζωή του, αποφεύγοντας και τον απέναντι ανταγωνιστή Τούρκο κεμπαπτζή Χασάν!
Ο Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης Μάρκος Μάρκου επέλεξε τον εξαιρετικό Βρετανό ηθοποιό Στίβεν Ντιλέινι για τον ρόλο του Χάρη Παπαδόπουλου και επικέντρωσε όλο το ελληνικό ταμπεραμέντο στον ρόλο του Σπύρου, τον οποίο υποδύεται ο Γιώργος Χωραφάς. «Ο Σπύρος είναι ο άγγελος της ταινίας», μας λέει ο Χωραφάς, «είναι αυτός που έρχεται την τελευταία στιγμή, τα φτιάχνει όλα με το δικό του, απρόσμενο τρόπο και φεύγει».

Η συνάντηση του Μάρκου Μάρκου με τον Χωραφά προέκυψε τυχαία, αλλά χτίστηκε σε γερά θεμέλια, όπως εξηγεί ο ηθοποιός: «Ο Μάρκος έψαχνε τους χαρακτήρες του, έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά στην προετοιμασία, έγραψε το σενάριο μεθοδικά και επισταμένα, για να είναι καλά ζυγισμένο και ώστε οι μικροί ρόλοι να μην είναι κλισέ.
Ο ίδιος ήθελε να γίνει ηθοποιός, έχει δουλέψει στην υποκριτική και τον αυτοσχεδιασμό κι έγραψε τους ρόλους με την εξάσκηση που κέρδισε απ’ αυτή τη διαδικασία. «Αυτοσχεδίασε» χαρακτήρες λίγο περίεργους, όπως είναι και στη ζωή, που τα πράγματα δεν είναι τετράγωνα. Οσο πιο περίεργα είναι τόσο πιο αληθινά μας φαίνονται.
Οταν έψαχνε για τον Σπύρο, κάποιος του μίλησε για μένα, μου έστειλε το σενάριο, το διάβασα, μου άρεσε πολύ. Εγώ τότε έκανα πρόβες για μια θεατρική παράσταση στο Παρίσι. Ηρθε στο Παρίσι, φάγαμε μαζί, μιλήσαμε και καταλάβαμε ότι είμαστε φτιαγμένοι για να συνεργαστούμε».
Μια ταινία για την ελληνική ψυχή
Σε μια ταινία, που εύκολα θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς το πολιτισμικό φολκλόρ, ο Χωραφάς κρίνει ότι οι ήρωες μοιάζουν πραγματικοί, αυθεντικοί, με τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν όντως τον ελληνικό λαό:
«Πιστεύω ότι έχουν μια διάσταση παραμυθένια», λέει, «είναι αρχέτυπα, δεν είναι μια ταινία που θέλει να είναι ρεαλιστική, αλλά παρ” όλα αυτά μιλάει για την ψυχή την ελληνική, για την κοινωνία, για την οικονομία, για το τι συμβαίνει όταν ένα σύστημα καταρρέει και τι συνέπειες έχει αυτό σ’ έναν πολίτη που δεν φταίει για τίποτα. Ο ήρωας έχει μια έντονη επιδίωξη ελευθερίας και ανεξαρτησίας κι αυτό είναι ένα στοιχείο πάρα πολύ ελληνικό. Το επιδιώκουμε συνέχεια, ίσως επειδή μας λείπει».
Εχοντας υποδυθεί ρόλους σε ταινίες ελληνικές – και κυπριακές, με σταθερό συνεργάτη τον Ανδρέα Πάντζη – αλλά έχοντας παίξει κι ένα θεσμικό ρόλο στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, ως πρόεδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Χωραφάς δείχνει πίστη στους νέους δημιουργούς της χώρας.
«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τα καινούρια ταλέντα που με γεμίζουν ενθουσιασμό,» λέει με θέρμη. «Θέλω να βοηθήσω στο να βγουν οι ταινίες τους τουλάχιστον στη Γαλλία, να ξαναγίνει ένα μικρό Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου όπως γινόταν παλιότερα. Συνεργαζόμαστε γι’ αυτό με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, με τον Κώστα Γαβρά, με την Πρεσβεία όσο μπορεί να βοηθήσει, όχι οικονομικά, με άλλους τρόπους.
Πιστεύω ότι υπάρχει ένα νέο ελληνικό σινεμά πάρα πολύ ενδιαφέρον και θα συνεχίσει να υπάρχει, παρ” όλο που δεν του δίνεται βοήθεια. Πρέπει να προσπαθούμε ν’ ακούγεται σε όλον τον κόσμο η φωνή του ελληνικού σινεμά, να μπορέσει ο κόσμος να δει ιστορίες, καταστάσεις, ηθοποιούς, να δουν τι είναι αυτή η χώρα για την οποία μιλούν τόσο πολύ στα οικονομικά άρθρα των εφημερίδων».
Παρότι περνά τον περισσότερό του χρόνο εκτός Ελλάδας, το μυαλό του μοιάζει να είναι συνέχεια εδώ, το ίδιο και η δράση του, καλλιτεχνική και πολιτική. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, όλα τα σχέδια που έχω έχουν σχέση με την Ελλάδα, είτε εδώ είτε στη Γαλλία, είτε στην Αμερική», εξηγεί ο Χωραφάς.
«Τώρα είναι ο καιρός που όλοι πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη. Ζούμε κάτι πολύ δύσκολο που όμως μας φέρνει κοντά στις πιο σημαντικές αξίες: δεν μπορούμε να τα σώσουμε όλα, ας σώσουμε τα πιο σημαντικά. Ποια είναι τα πιο σημαντικά;
Η καρδιά του καθενός το ξέρει και η συνολική καρδιά του ελληνικού λαού. Ελπίζω να μην ενδώσουμε στον φόβο, τον τρόμο και τις λύσεις που προκαλεί η ταπείνωση. Είναι λάθος να πάμε προς κατευθύνσεις σαν τη Χρυσή Αυγή, που πηγάζουν από την ταπείνωση. Πρέπει να το γιατρέψουμε κι αυτό, να μην απαξιώσουμε τους ανθρώπους».

info: Η ταινία «Παπαδόπουλος & Σία» του Μάρκου Μάρκου βγαίνει στους κινηματογράφους την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου