Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή

Από το blog του Θεόδωρου Κατσανέβα

Από τον Θεόδωρο Κατσανέβα στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του 
                             « Η απομυθοποίηση του Ευρώ»




Περισσότερο από 800 άτομα παραβρέθηκαν στη Στοά του Βιβλίου την Τετάρτη 19/12/2012 το απόγευμα στην εκδήλωση-παρουσίαση του  βιβλίου του καθηγητή Θεόδωρου Κατσανέβα  « Η απομυθοποίηση του ευρώ : 41 απαντήσεις για την επιστροφή στη δραχμή» από τις εκδόσεις Λιβάνη. Δεν υπήρχε πάνελ ομιλητών και αυτό αποτελεί μια αντισυμβατική πρωτοτυπία, όπως και το ίδιο το βιβλίο. Ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης έκανε μια  σύντομη αναφορά στην  περιεκτικότητα, μεταδοτικότητα και επιστημοσύνη του βιβλίου και επισήμανε ότι, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα  και ειδικότερα στον κλάδο των εκδόσεων, έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ένα εξαίρετο ντοκυμαντέρ εικοσάλεπτης διάρκειας που επιμελήθηκε ο συγγραφέας με τη συνεργασία της  δημοσιογράφου Λυδίας Δελέντζα και της ερευνήτριας Εβίτας Ρέστη στα στούντιο του Contra Channel, με τίτλο « Ο παράδεισος του ευρώ και η συμμορία της δραχμής». Στο ντοκυμαντέρ, με υπόστρωμα ιστορικά ντοκουμέντα, πληθώρα στοιχείων, μίξη εικόνων και μουσικής,  τεκμηριώνονται οι καταστροφικές συνέπειες του ευρώ για τη χώρα μας. Παρουσιάστηκαν βιώσιμες λύσεις,  δηλώσεις και συνεντεύξεις επιφανών μελών της «συμμορίας της δραχμής» όπως ο Ζισκάρ ντ Εσταίν, ο Βαλερύ Πούτιν, ο Ναίτζελ Φάτρατζ, και άλλοι  διεθνείς πολιτικοί, καθώς και κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως ο Πωλ Κρούγκμαν, ο Κενεθ Ρογκόφ, ο Χανχ Βέρνερ Ζινν, ο Νιουρέλ Ρουμπινί, ο  Τζότζεφ Στίγλιτς, κλπ., οι οποίοι επιχειρηματολογούν για την ανάγκη επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα.
 

Στη συνέχεια ο συγγραφέας,  χρησιμοποιώντας στοιχεία και ντοκουμέντα που περιέχονται στο βιβλίο, αναφορές σε διεθνείς μελέτες, αλλά και δικές του στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, απομυθοποίησε την ευρωλαγνία, ευρωδουλία και ευρωτρομοκρατία όπως την αποκάλεσε.« Μιλούν για συμμορία του ευρώ ποιοι» αναρωτήθηκε. «Εκείνοι που  κατέστρεψαν τη χώρα και έχουν πολλοί απ’ αυτούς, στείλει το βαρύ  κομπόδεμά τους σε ευρώ στο εξωτερικό. Οι υπόδουλοι του ευρωμάρκου που  οδηγεί τη χώρα στον Kαιάδα».

 

Ο συγγραφέας, αναφέρθηκε συνοπτικά σε οικονομικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την επιχειρηματολογία του, όπως η  διεύρυνση των ισοζυγίων πληρωμών της Ελλάδας και των άλλων περιφεριακών χωρών με αυτό της Γερμανίας, η αλματώδης βελτίωση της οικονομίας της Αργεντινής μετά την αποδέσμευση του πέσος από το σκληρό δολάριο. Και υπενθύμισε  ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε εντυπωσιακά μετά το 1954, όταν ο Σπύρος Μαρκεζίνη υποτίμησε κατά 50% τη δραχμή έναντι του δολαρίου. Συνόψισε επιγραμματικά πρόσφατη δήλωση του ίδιου του Βολφαγκ Σόιμπλε, Υπουργού οικονομικών της Γερμανίας στη Bild ότι...  « ναι ξοδεύουμε πολλά για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά μακροπρόθεσμα κερδίζουμε πολλά περισσότερα !».  Επεσήμανε ότι, η Γερμανία που αιματοκύλισε δύο φορές την Ευρώπη, δεν κατέβαλε το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της, ούτε και τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα, προωθεί έναν ανελέητο μονεταριστικό Μερκελισμό με σκοπό της γερμανοποίηση της γηραιάς Ηπείρου και  επιβολή του δόγματος  Deutschlandumber ales. Αναφέρθηκε στη σημασία του ελέγχου έκδοσης χρήματος και διαχείρισης των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Απέδειξε με επιχειρήματα ότι, η ελληνική οικονομία, λόγω της επικέντρωσής της στον τουρισμό και τη γεωργία, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική όταν συναλλάσσεται με ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ, σε αντίθεση με τη Γερμανία,  Ολλανδία,  Αυστρία,  Φιλανδία, που επικεντρώνονται στην υψηλή τεχνολογία- μια τεκμηριωμένη άποψη που στηρίζεται και στη θεωρία Μαντέλ-βραβείο Νόμπελ- για τις διαφορετικές νομισματικές ζώνες.

 

Ο συγγραφέας, κατέληξε προτείνοντας ένα ολοκληρωμένο «σχέδιο Β» για τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ, την απεξάρτηση από το εθνοκτόνο Μνημόνιο, την αιώνια, φτώχεια και την υποτέλεια. Γιατί το «Μνημόνιο και το Ευρώ είναι αδιαχώρητα Σιαμαία αδέρφια», επισήμανε. Είναι παράλογο να απορρίπτουμε το Μνημόνιο και ταυτόχρονα να  ικετεύουμε για τη δόση μας, για τα ευρωδάνεια. Πρέπει να τελειώσει ο αναχωρητισμός όλων μας τόνισε,  και να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική δράση με πρόταγμα την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα με σχέδιο, σωφροσύνη, αποτελεσματικότητα, εντιμότητα, αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Ακολούθως μίλησαν σύντομα οι  Γιάννης Δημαρά,  Δημήτρης Καζάκης,  Σπύρος Λαβδιώτης,  Αλέκος Βερναρδάκη και ο Πέτρος Μητρογιώργος, μέλος της... «συμμορίας της δραχμής» όπως δήλωσε ο ίδιος !  Ανάμεσα στο ενθουσιώδες κοινό, που πολλοί  παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση,  ήταν όλες οι γενιές και ιδιαίτερα πολλοί νέοι και φοιτητές Μεταξύ διάφορων επωνύμων συμμετείχαν, όπως αναφέρθηκε, μόνο  «αμόλυντα» από το Μνημόνιο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Αντώνης Λιβάνης, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος,  Παναγιώτης Φωτιάδης, Γιώργος Πρασιανάκης, Γιάννης Βαθειάς,  Σπύρος Καραμούτσος, Ευτύχης Κοντομάρης,  Χάρης Πασβαντίδης, Στέργιος Κατηχωρίτης, Ιωάννα Τσαπαρίκου, Κώστας Παναγιώτου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ  Κώστας  Τσικρικάς, συνδικαλιστές,  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΕΠΑΜ, του Πατριωτικού Μετώπου, της Πατριωτικής Αριστεράς, και άλλων πολιτικών κινήσεων, ο εκδότης Γιώργος Κουρής, ο Κώστας Παπουλής, ο Ανέστης Βλάχος, πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίων, ΤΕΙ,  κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου