Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Στον ενικό: Ανάπτυξη - Άλλο ένα σύνθημα;

real.gr


Το νέο φορολογικό, τα κοινοτικά κονδύλια, η ρευστότητα στην αγορά, οι επενδύσεις, η γραφειοκρατία, η ΑΟΖ και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής – τηλεοπτικής εκπομπής «Στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με την απελευθέρωση των αγορών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για τις επενδύσεις. «Σε αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπουμε κάτι αυτονόητο. Κάνουμε μία κεντρική αδειοδοτική αρχή για να μην χάνουμε χρόνο και να περιορίσουμε την γραφειοκρατία» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και ανέφερε ότι για τις επενδύσεις που δεν συναντούν αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αυτοαδειοδοτούνται.




Επιπλέον εξήγησε ότι τα χρήματα που χρωστά το ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις θα επιστραφούν το 2013 και γίνεται προσπάθεια να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό. «Είναι εθνική υπόθεση να επιστρέψουν τα χρήματα, οι καταθέσεις από το εξωτερικό δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναστρέψουμε το κλίμα. Δεν μιλάω με ''θα'' αλλά με συγκεκριμένα πράγματα. Δεν θέλω να μιλάω στον ουρανό για θεωρίες και μετά σε ένα μήνα να τα βρω μπροστά μου» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης και συνέχισε: «Κανείς στην πολιτική δεν είναι ο Ιησούς για να ξεκινήσει τα θαύματα. Μην περιμένετε από εμάς μαγικές λύσεις. Ακούμε κάθε πρόταση που έρχεται».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης παραδέχθηκε ότι η ρευστότητα που θα έρθει με την δόση των 34,3 δισ. ευρώ δεν είναι επαρκής. «Θεωρώ ότι εάν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το δημόσιο αντιμετωπίσει αυτή τη συγκυρία τότε οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι ευχάριστοι αλλά θα αρχίσουν να υπάρχουν ορισμένα θετικά πρόσημα σε κάποιους συντελεστές» υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης και πρόσθεσε: «Το πολιτικό σύστημα, η ελληνική δικαιοσύνη και η γραφειοκρατία εάν δεν αποφασίσουν ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά μόνο να δουλέψουμε τότε όση ρευστότητα και να δώσουμε στην αγορά θα είναι σαν να ρίχνουμε νερό σε ένα τρύπιο βαρέλι». Για το φορολογικό ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εάν κάποιοι πλούσιοι σε περίπτωση που τους αυξήσεις την φορολογία θα φύγουν τότε καλώς να φύγουν».


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης προκειμένου η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. «Τις κουβέντες για μνημόνιο και υπομονή τα ακούω βερεσέ» υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και συνέχισε: «Ύφεση και ανεργία δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο. Τώρα τελείωσαν τα λόγια και τα ψέματα. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και όχι απλώς να υπογράφει η κυβέρνηση μας τα μνημόνια. Μια πολιτική ανάπτυξης, ένα εθνικό σχέδιο που θα διεκδικούσες να το διαπραγματευθείς με τους δανειστές σου. Για να το πετύχεις αυτό εκτός από σχέδιο χρειάζεσαι μία ηγεσία που θα αποπνέει εμπιστοσύνη και δικαιοσύνη».


Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε ότι η αγορά δεν έχει δει ακόμη τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη και υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. «Έχουμε δει ένα σκέλος του φορολογικού που κάθε άλλο παρά ενισχύει την ανάπτυξη» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος και εξήγησε ότι από την δόση των 34,3 δισ. ευρώ μόλις 7 δισ. ευρώ θα φτάσουν στην αγορά.




Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο του υπουργείου για το τι έχει στη διάθεση του και με ποιους θα πραγματοποιήσει τα αναπτυξιακά σχέδια. «Δεν μπορείς να μιλάς για αναπτυξιακό σχέδιο για αύριο και μεθαύριο αλλά πρέπει να πας και να σχεδιάσεις. Ποιες από τις μικρές επιχειρήσεις και ποιοι κλάδοι πρέπει να τους βοηθήσεις» είπε ο Δημήτρης Ασημακόπουλος που τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός πενταετούς αναπτυξιακού σχεδίου και ενός τραπεζικού φορέα ειδικού σκοπού όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να απευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.



Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης εξήγησε ότι στην αγορά χρειάζεται να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. «Θέλουμε ένα καλό λειτουργικό αναπτυξιακό νόμο. Θέλουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Ένα δίκτυο αεροδρομίων και λιμανιών να λειτουργούν σωστά και με χαμηλό κόστος. Θέλουμε το υπουργείο Ανάπτυξης να επενδύσει στις υποδομές και στην προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό».



Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, Γιώργος Κορομηλάς υπογράμμισε ότι «αυτά που λένε ότι η ανάπτυξη ακούγεται σαν σύνθημα θα εξακολουθήσει να είναι σύνθημα όσο βασίζεται σε στερεότυπες αντιλήψεις». Παράλληλα εξήγησε ότι το νέο φορολογικό θα πρέπει να είναι απλό, σταθερό και ανταποδοτικό και ανέφερε ότι «δυστυχώς βλέπουμε το φορολογικό σαν καθαρά ένα εργαλείο βραχυπρόθεσμης τόνωσης των δημοσιονομικών και δεν το βλέπουμε σαν τον κύριο αναπτυξιακό πυλώνα».

Ο καθηγητής Στρατηγικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Λυών, Νίκος Λυγερός αναφέρθηκε στην ΑΟΖ και τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου. «Η ΑΟΖ επιτρέπει την ανάκαμψη. Μιλάτε πολύ για ανάπτυξη. Εγώ δεν έχω δει ποτέ ανάπτυξη χωρίς ανάκαμψη. Χρειαζόμαστε ενέργεια για να πάμε προς τα πάνω. Τα αποθέματα που διαθέτει η Ελλάδα της δίνουν την δυνατότητα να φέρει επενδυτές μεγάλης τάξης γιατί ξέρουν ότι είναι χαμηλό το ρίσκο επένδυσης στην περιοχή» είπε ο Νίκος Λυγερός, που εκτίμησε ότι εάν η χώρα ξεκινούσε σήμερα τις ενέργειες το 2018 θα μπορούσε να ξεκινήσει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων.



Ο καθηγητής Οικονομικών του University of London, Κώστας Λαπαβίτσας εξήγησε ότι η ύφεση είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για τα ελληνικά προγράμματα. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι η πολιτική που ακολουθείται μέχρι στιγμής είναι πολιτική ύφεσης. Η ελληνική πολιτική καθορίζεται εκτός Ελλάδας και η ύφεση είναι ο στόχος. Είναι αυτό που θα φέρει την δημοσιονομική σταθερότητα και θα χτυπήσει τους μισθούς. Γιατί ο βαθύτερος στόχος είναι η συντριβή των μισθών» σημείωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας και συνέχισε: «Δεν υπάρχει κάτι που να σταματήσει την ύφεση. Ίσα-ίσα είναι το επιδιωκόμενο. Με τα μέτρα που μόλις πέρασε η κυβέρνηση αυτό που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα θα είναι απλώς τραγωδία».

Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν 3 με 5 χρόνια προκειμένου να δούμε τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται τώρα. «Ο δρόμος που έχει επιλεγεί και που εφαρμόζεται θέλει υπομονή. Σωστά ο κόσμος διαισθάνεται ότι με αυτή τη δόση πάμε και κάνουμε ένα βήμα αλλά έχει μπροστά του χρόνο» είπε ο Παναγιώτης Πετράκης.

Ο οικονομολόγος, Δημήτρης Τσαγκάρης εκτίμησε ότι η ύφεση για το 2013 που προβλέπεται να φτάσει στο 4,2% θα είναι μεγαλύτερη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου