Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Tζόζεφ Στίγκλιτς: "Η πολιτική λιτότητας είναι ένα φαντασιακό μόρφωμα που δεν λειτούργησε ποτέ"

Aντίθετος στην πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρώπη δηλώνει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, χαρακτηρίζοντας τη ως «φαντασιακό μόρφωμα το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε στην Ασία τη δεκαετία του 1990, ούτε στην Αργεντινή, ούτε στην Ευρώπη».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο Στίγκλιτς επισημαίνει ότι με τα πακέτα λιτότητας «η κατάσταση στην Ευρώπη ολοένα και χειροτερεύει, η Ισπανία βυθίζεται σε ύφεση, με ποσοστό ανεργίας 25%, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα». Και προσθέτει: «Ενώ η Ευρωζώνη δεν κατόρθωσε να επανακτήσει την αξιοπιστία της και δεν θα το καταφέρει, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της στρατηγικής αυτής».

Ο ίδιος θεωρεί ως μόνη έξοδο την από κοινού ανάληψη των χρεών, ενώ εφόσον το χρέος της Ευρωζώνης είναι χαμηλότερο από εκείνο των ΗΠΑ, οι χώρες-μέλη της θα μπορούσαν να λαμβάνουν από κοινού δάνεια στις αγορές, με ευνοϊκότερους όρους.

Για τον Στίγκλιτς είναι αναγκαία η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου ασφάλειας των καταθέσεων για τις τράπεζες, καθώς δεν είναι επαρκής μόνο μια κοινή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, όπως σχεδιάζεται αυτήν τη στιγμή.



Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς μια από κοινού εγγύηση των καταθέσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει η Νομισματική Ένωση, διότι, διαφορετικά θα ρέει μόνιμα χρήμα από τις οικονομικά αδύναμες χώρες. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν γνωρίζει αν μπορούν να πειστούν γι' αυτό οι Γερμανοί, σίγουρο όμως είναι πως η εναλλακτική επιλογή είναι η κατάρρευση του ευρώ, πράγμα που θα έχει μεγάλο κόστος για όλους.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος ασκεί κριτική στη μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στη χειροτέρευση μάλιστα της κατάστασης μετά το 2008, σημειώνοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το ότι οι τράπεζες είναι υπερμεγέθεις ώστε να αφεθούν να χρεοκοπήσουν, ωστόσο η συγκέντρωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει ενταθεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου