Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Δαπάνες που εκπίπτουν και μπαίνουν στο στόχαστρο

real.gr


Στο στόχαστρο της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι βασικότερες κατηγορίες δαπανών που κατά μικρό ποσοστό εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος. Οι εννιά κατηγορίες αποδείξεων που ενδέχεται να σταματήσουν να εκπίπτουν από τον αναλογούντα φόρο είναι οι εξής:

1. Τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις: Το 10% των εξόδων για επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις σε εργαστήρια ή νοσοκομεία αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος.

2. Τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης: Το 10% των εξόδων που καταβάλλονται για νοσηλεία του φορολογούμενου στην Ελλάδα ή το εξωτερικό εκπίπτει από το φόρο που αναλογεί στο δηλούμενο εισόδημα. Το ποσό της έκπτωσης αυτής δεν μπορεί να υπερβεί τα 6000 ευρώ.

3. Οι δωρεές χρηματικών ποσών: Εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος το 10% των ποσών που δίδονται ως δωρεές στο Δημόσιο, τους δήμους ή τις κοινότητες, σε ιερούς ναούς και ιερές μονές, στα πατριαρχεία, τα ΑΕΙ, σε κρατικά νοσοκομεία, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε κοινωφελή ιδρύματα, καθώς και σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία, υπό την προϋπόθεση ότι τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.


4. Τα ασφάλιστρα ζωής, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας: Το 10% του συνολικού ποσού των ασφαλίστρων, τα οποία έχει καταβάλει ο φορολογούμενος στην ασφαλιστική του εταιρεία το 2011 για την ασφάλιση τη δική του της συζύγου και των τέκνων που τον βαρύνουν, αφαιρείται από το φόρο που αναλογεί στο δηλούμενο εισόδημα. Το ποσό του ασφαλίστρου επί του οποίου υπολογίζεται η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια.

5. Η διατροφή που κατέβαλε ο ένας σύζυγός στον άλλον: Εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος το 10% της καταβληθείσας διατροφής που επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

6. Τα ενοίκια για κύρια κατοικία: Εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος το 10% του καθαρού ποσού των ενοικίων που κατέβαλε ο φορολογούμενος για κύρια κατοικία της οικογένειάς του. Η δαπάνη επί της οποίας υπολογίζεται η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 1.000 ευρώ.

7. Τα ενοίκια για κατοικίες παιδιών που σπουδάζουν: Σε αναγνωρισμένες σχολές στο εσωτερικό της χώρας. Εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος το 10% του καθαρού ποσού των ενοικίων. Η δαπάνη επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 1.000 ευρώ.

8. Τα δίδακτρα για παράδοση μαθημάτων σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ή ξένων γλωσσών: Εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος το 10% των διδάκτρων. Η δαπάνη επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 1.000 ευρώ.

9. Οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας: Το 10% των τόκων που κατέβαλε ο φορολογούμενος για να εξοφλήσει στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου