Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΣΕΕ προτείνει 13 άμεσες δράσεις για ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον


ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΕΣ είναι οι πιέσεις που έχει δεχθεί ο τομέας του εμπορίου την τελευταία τριετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη διάρκεια της οποίας έκλεισαν πάνω από 60.000 εμπορικές επιχειρήσεις και χάθηκαν 143.563 θέσεις απασχόλησης. Παρ' όλα αυτά το εμπόριο συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο εργοδότη αφού οι περίπου 280.000 εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούν 693.700 άτομα, καλύπτοντας το 18,1% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται σε υπόμνημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου προς την κυβέρνηση και αποτελούν τα συμπεράσματα έρευνας που διεξάγει για τη δυναμική της ανεργίας στο χώρο του εμπορίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα «αντί να λιθοβολούνται οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να απαιτείται η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού του ιδιωτικού τομέα καθώς και η περαιτέρω μείωση των μισθών, ως μέτρων απαραίτητων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, θα ήταν καλύτερο οι προσπάθειες βελτίωσης των δομών της ελληνικής οικονομίας να επικεντρωθούν στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών.

Η ΕΣΕΕ μάλιστα προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο των 701,01 ευρώ (μικτά). Και τούτο διότι, όπως αναφέρει, με βάση την οικονομική θεωρία, τα πολύ χαμηλά εισοδήματα αναλώνονται σχεδόν πλήρως σε κατανάλωση βασικών κυρίως αγαθών, με αποτέλεσμα η οριακή ροπή να αγγίζει τη μονάδα.


Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι οφείλεται:
-    Στην αύξηση των έμμεσων φόρων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ.
-    Στις ενδοομιλικές πωλήσεις των πολυεθνικών που «φουσκώνουν» τις τιμές στα ελληνικά ράφια.
-    Στην εσωτερική υποτίμηση του ευρώ κατά 25% παρά τη σταθερή ονομαστική ισοτιμία.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ενδοομιλικές πωλήσεις, το λεγόμενο «transfer pricing» των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων καταναλωτικών προϊόντων με την τριγωνική δικτύωση των πωλήσεων. Επισημαίνεται μάλιστα ότι το υψηλό κέρδος φορολογείται σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες με συντελεστή 10% έναντι της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που το 80% των πωλήσεων στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων, αφορά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας, η ΕΣΕΕ προτείνει 13 άμεσες δράσεις για ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και συγκεκριμένα:

1. Υιοθέτηση ενός ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το οποίο θα βασίζεται σε ρεαλιστικούς φορολογικούς συντελεστές.
2. Κατάργηση των αναδρομικών και έκτακτων εισφορών.
3. 'Αμεση, συνεπής και συστηματική επιστροφή του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις έστω και με συμψηφισμό λοιπών υποχρεώσεων προς το κράτος.
4. Καταγραφή και απόδοση του οφειλόμενου ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο.
5. Kατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
6. Εξίσωση του χρόνου παραγραφής των απαιτήσεων του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών με το χρόνο παραγραφής των απαιτήσεων των ιδιωτών έναντι του Δημοσίου.
7. Ορθολογική επικαιροποίηση και συγκεκριμενοποίηση των εκπιπτόμενων δαπανών των επιχειρήσεων.
8. Ισχυροποίηση της αξίας των αποδείξεων ώστε να υπολογίζονται ως πραγματικές δαπάνες.
9. Εξομοίωση του καθεστώτος ιδιόχρησης της επαγγελματικής στέγης των εμπορικών επιχειρήσεων με εκείνο του μεταποιητικού τομέα. Επέκταση της απαλλαγής ιδιοκατοίκησης για τους ιδιοχρησιμοποιούμενους επαγγελματικούς χώρους.
10. Σύσταση συμβουλευτικού οργάνου με συμμετοχή των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να εξετάζονται οι υψίστης σημασίας φορολογικές μεταβολές.
11. Θέσπιση και προστασία της εντός κρίσης υπερχρεωμένης επιχείρησης με περίοδο "παγώματος" έξι μηνών και όχι χαρίσματος όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων των Μμε επιχειρήσεων προκειμένου να συνέλθει η αγορά και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. 13. Διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων σε μεγάλο αριθμό δόσεων και με βάση τη φοροδοτική - ταμειακή ικανότητα της επιχείρησης.


Πηγή express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου