Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Στην «κλεψύδρα» της τρόικας

Σοφοκλέους in

Οι τροϊκανοί δεν επείγονται τώρα για αποφάσεις.
Αφήνουν τους πολιτικούς αρχηγούς να... συσκέπτονται
και τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται

Οι αμερικανικές εκλογές είναι η νέα deadline  που μπαίνει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης-εκταμίευσης  της επόμενης δόσης του δανείου της τρόικας. Μέχρι τότε, δεν πρόκειται να υπάρξει ενέργεια που θα έθετε εν αμφιβόλω τη συνέχιση της χρηματοδότησης και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές. Οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας  το έχουν διαμηνύσει προς τον κ. Στουρνάρα, τονίζοντας πάντως ότι δεν δεν υπάρχει περίπτωση να χαρακτηρίσουν βιώσιμο το δημόσιο χρέος της χώρας, εάν το πακέτο δεν περιλαμβάνει μόνιμου χαρακτήρα περικοπές 11,5 δισ και επιπλέον μέτρα αμφίβολης απόδοσης 2,5 δισ.

Το ξεκαθάρισαν και... «ένιψαν τας χείρας των»,  πετώντας το μπαλάκι στους  πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης. Οσο αυτοί  δεν θα καταλήγουν σε αποφάσεις, τόσο θα καθυστερούν η έκθεση αξιολόγησης και η έγκριση εκταμίευσης - χωρίς  όμως να υπάρχουν άμεσες παρενέργειες για την Ελλάδα.

Στό ΔΝΤ και στην ΕΚΤ  εκτιμούν ότι αν αφήσουν τους Ελληνες πολιτικούς να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια, ώστε  η χώρα να βρεθεί στο «χείλος του γκρεμού», μόνον τότε θα συναινέσουν άρον-άρον στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων. Αποφεύγουν λοιπόν τις πιέσεις και αφήνουν τον χρόνο να τρέξει...


Την επόμενη Δευτέρα οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας  θα βρίσκονται πάλι στην Αθήνα,  ελπίζοντας(;) ότι (δεν) θα έχει συμφωνηθεί μέχρι τότε το πακέτο μέτρων, το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να παρουσιασθεί  - τουλάχιστον ως υπό έγκριση σχέδιο - στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας  του Εurogroup την Παρασκευή.

Εαν μέχρι τότε δεν έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί, ή εάν επιμείνουν σε μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά, οι τροϊκανοί θα  φύγουν άπρακτοι  από την Αθήνα, αφήνοντας την ελληνική πολιτική ηγεσία να... συσκέπτεται.

 Διότι η εναλλακτική λύση θα ήταν  να συντάξουν μία αρνητική έκθεση αξιολόγησης, που θα  χαρακτήριζε το ελληνικό δημόσιο χρέος «μη βιώσιμο», θα έκλεινε  τη στρόφιγγα χρηματοδότησης της τρόικας και θα προκαλούσε απρόβλεπτης έντασης αναταραχή στις αγορές, με αύξηση του κόστους δανεισμού πολλών χρεών, άνοδο των spreads, αποδυνάμωση του ευρώ κλπ.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου έχουν λάβει επ' αυτού σαφείς οδηγίες: Εως τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς , επιτείνοντας τις  ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής   οικονομίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου