Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Άτοπες Συγκρίσεις


Του Κωνσταντίνου Κόλμερ
Απεσύρθη, κατόπιν αντιδράσεως της Ελληνικής κυβερνήσεως , η ανάρτηση του Γερμανικού υπουργείου Υγείας στο διαδίκτυο, όπου παρουσίαζε την Ελλάδα αχειράφετη θυγατέρα της Τουρκίας σε θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση της Πανδημίας του Κινεζοϊού.
Η απαράδεκτη εικονογράφηση, στο ενημερωτικό Γερμανικό έντυπο και ψηφιακό μήνυμα, συνδέει τους Κινέζους (ουσιαστικά υπεύθυνους για την διάδοση της Πανδημίας) με την Τουρκία (μία νεαρή γυναίκα) που σύρει από το χέρι την Ελλάδα (ένα μικρό κορίτσι) στο ζήτημα της πληροφόρησης του κοινού στα Κινεζικά, Τουρκικά και Ελληνικά, καθώς και σ’ άλλες γλώσσες και παραγνωρίζει την επιτυχή μέχρις στιγμής διαχείριση του προβλήματος, με λίγα κρούσματα και θανάτους στην Ελλάδα, όπου η κοινωνία αντέδρασε υπεύθυνα στον δίμηνο εγκλωβισμό της, εν συγκρίσει με την Τουρκία όπου η εικόνα είναι ακριβώς αντίθετη: χιλιάδες τα κρούσματα και ανεξακρίβωτες οι απώλειες σε μία κοινωνία απροσανατόλιστη από την αυταρχική της κυβέρνηση Ερντογάν.
Οι Ελληνικές διαφορές, όπως παρουσιάζονται από την Γερμανική πλευρά, δεν είναι μόνον άδικες είναι και ανειλικρινείς. Αποκρύπτουν την αποτυχία της Τουρκίας και υποβαθμίζουν την επιτυχία της Ελλάδος, ως άλλωστε είναι και μονομερείς, διότι αποσιωπούν  την πανευρωπαϊκή επίθεση δημοσίων σχέσεων της Τουρκικής κυβερνήσεως, ότι δήθεν βοηθάει τις άλλες χώρες στο Κινεζοϊικό πρόβλημα, με αποστολές «μασκών», εφοδίων και αποκρύπτουν την σεμνότητα της Ελληνικής κυβερνήσεως μέχρις παρεξηγήσεως.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Σε όλη την ιστορία, οι πανδημίες είχαν βαθιές οικονομικές επιπτώσεις



Το είδαμε στο site international-economics.com

Από το περιοδικό The Economist, 12 Μαρτίου 2020
Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις δεν είναι πάντα τρομακτικές
Οι πανδημίες είναι οι αναπόφευκτες συνέπειες της οικονομικής προόδου. Τα διασυνδεδεμένα δίκτυα εμπορίου και οι πυκνοκατοικημένες πόλεις έχουν κάνει τις κοινωνίες τόσο πλουσιότερες όσο και πιο ευάλωτες, από τις αυτοκρατορίες της αρχαιότητας έως την ενοποιημένη παγκόσμια οικονομία του παρόντος. Οι επιπτώσεις του covid-19 θα είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες των προηγούμενων πανδημιών, οι οποίες έπληξαν πληθυσμούς πολύ φτωχότερους από ότι σήμερα και με λιγότερες γνώσεις για πράγματα όπως οι ιοί και τα βακτηρίδια. Ο αριθμός των θυμάτων θα πρέπει να είναι σε διαφορετική κλίμακα από εκείνον του Μαύρου Θανάτου ή της Ισπανικής γρίπης. Παρόλα αυτά, οι καταστροφές του παρελθόντος προσφέρουν έναν οδηγό για τον τρόπο με τον οποίο η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αλλάξει ως αποτέλεσμα του κορωναϊού.
Αν και το ανθρώπινο κόστος των πανδημιών είναι τρομακτικό, οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις δεν είναι πάντα έτσι. Ο Μαύρος Θάνατος πήρε μαζί του ένα εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Ευρώπης, μεταξύ του ενός τρίτου και των δύο τρίτων, αφήνοντας μόνιμα σημάδια. Αλλά μετά την πανώλη υπήρχε πολύ περισσότερη αρόσιμη έκταση από ό,τι οι εργάτες για να την καλλιεργήσουν. Η ξαφνική έλλειψη εργαζομένων αύξησε την διαπραγματευτική δύναμη των εργατών της γης σε σχέση με τους γαιοκτήμονες και συνέβαλε στην κατάρρευση της φεουδαρχικής οικονομίας.

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Τουριστικοί Φραγμοί


του Κωνσταντίνου Κόλμερ

Κοινά τουριστικά κριτήρια ζητεί να επιβληθούν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας που είναι αντίθετος με το σύντομο άνοιγμα των συνόρων και τις επισκέψεις Γερμανών σε Τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού, με το επιχείρημα ότι η ελευθερία κινήσεως επισκεπτών θα δημιουργήσει επιπρόσθετους κινδύνους διαδόσεως του θανατηφόρου Κινεζοϊού.Πολλοί Γερμανοί σκιέρ αγνόησαν τους εγκλωβισμούς της Πανδημίας και προτίμησαν να επισκεφθούν το Αυστριακό θέρετρο Ίζγκλ, για σκι, με αποτέλεσμα αρκετοί απ’ αυτούς να προσβληθούν από τον Κινεζοϊό.

Η Αυστρία επέτρεψε την επαναλειτουργία τριών κέντρων χειμερινού Τουρισμού της χώρας προ της εξαλείψεως της Πανδημίας και χωρίς να έχει πλήρως αποκατασταθεί η ελευθερία κινήσεως προσώπων στην  Ευρωπαϊκή …Διαίρεση (ΕΔ), με τη λογική προφανώς αφού επιτρέπεται η ελευθερία κινήσεως κεφαλαίων και αγαθών (οι άλλες δύο «ελευθερίες» της Ε.Δ.) γιατί να εμποδισθεί η βασικότερη, των ανθρώπων;
Όπως η Γερμανία συνεχίζει να εξάγει τ’ αυτοκίνητα της και μηχανολογικό εξοπλισμό στις λοιπές χώρες της Ε.Δ. χωρίς εμπόδια έτσι και η Αυστρία προστατεύει την τουριστική της υποδομή. Αλλ’ όταν πρόκειται για τον Τουρισμό, η Γερμανία επιβάλλει περιορισμούς.

Οικονομία: «Ένας maestro και δυο όχι και τόσο ακραία σενάρια»

ardin-rixi



Του Γιάννη Ραμουτσάκη
Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί έγκλειστος, τις υγειονομικές εξελίξεις, ήρθαν, συνεχόμενα δυσμενή οικονομικά στοιχεία, εκατομμύρια αιτήσεις ανεργίας σε όλο το πλανήτη, αλλά και η «σφαγή» στις αγορές πετρελαίου, για να τον προσγειώσουν και να επιβεβαιώσουν αυτό που αναφέραμε στο παρελθόν: το «άνοιγμα» και η επιστροφή στη κανονικότητα, θα είναι πιο δύσκολο από ότι το «κλείσιμο»… Είπα λοιπόν, αντί για μια κλασική ανάλυση των οικονομικών πεπραγμένων, να θίξω τρία πολύ «ευαίσθητα» και καθοριστικά, σημεία τους: έναν μεγάλο στρατηγό της γεωπολιτικής και δύο «ακραίες» για τη συμβατική σκέψη, «αναφορές- σενάρια» (τα οποία όπως ίσως καταλάβατε, ο γράφων δε θεωρεί και τόσο «ακραία»…).
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
1) Η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου, που έφτασαν να διαπραγματεύονται σε αρνητικές τιμές, (σχ. 1) προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο οικονομικό (και πολιτικό) σύστημα. Δεκάδες αναλυτές επιδόθηκαν να εξηγήσουν τι το προκάλεσε. Το squeeze στα προθεσμιακά συμβόλαια Μαΐου, η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων και άλλοι micro- παράγοντες, που όμως αντιπροσωπεύουν «δέντρα» και όχι το «δάσος»… Το τελευταίο καθορίζεται από τρία κυρίως σημεία:

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Η πηγή του κακού

Παιχνίδια κατασκοπίας και βιολογικός πόλεμος, . Ο "Ενενηντάλεπτος" γράφει για τον νέο φονικό κορονοϊό ως συνέχεια του άρθρου του Γιώργου Ηλιόπουλου στο "Τρίτο Μάτι"!
Ο Ενενηντάλεπτος 

Από το fosonline.gr

«Κατά τον Μάρτιο του 2019, ένα μυστηριώδες φορτίο με δείγμα κορονοϊού εντοπίζεται να μεταφέρεται λαθραία από τον Καναδά και ανιχνεύεται σε Κινέζους επιστήμονες που εργάζονται σε ένα σημαντικό καναδικό εργαστήριο. Οι έρευνες που ακολουθούν συνδέουν τους ανθρώπους αυτούς με το κινεζικό Πρόγραμμα Βιολογικού Πολέμου και υπάρχουν σοβαρές υποψίες για διαρροή του επικίνδυνου ιού, που προκαλεί την απίστευτη επιδημία στη Γουχάν».

‘Ετσι ξεκινά το εκτενές άρθρο του Γιώργου Ηλιόπουλου στο παρόν τεύχος του περιοδικού «Τρίτο Μάτι», το οποίο φωτίζει από κάθε πλευρά ένα σκοτεινό επεισόδιο κατασκοπίας και βιολογικού πολέμου με πιθανή πρωταγωνίστρια μια Κινέζα βιολόγο ονόματι Ξανγκιούο Κιου (Xiangguo Qiu). Ο Ηλιόπουλος αναπτύσσει ένα εφιαλτικό σενάριο συνωμοσίας βασισμένο στις υποψίες των καναδικών αρχών για εμπλοκή της Κινέζας ερευνήτριας στο παγκόσμιο σκάνδαλο του Covid-19.

Η πέτρα του σκανδάλου

H Κιου μαζί με τον σύζυγό της ~έναν εξαιρετικό βιολόγο~ και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της ελέγχονται ως ενδιάμεσα πρόσωπα για τη διαρροή των επικίνδυνων ιών στην Κίνα. Πρόκειται για μια πολυσυζητημένη εκδοχή που όμως δύσκολα αποδεικνύεται μέσα από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους της κατασκοπίας και από τα υψηλά κρατικά συμφέροντα που προστατεύουν τους πράκτορες της στρατευμένης επιστήμης.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Η Επομένη Μέρα


του Κώστα Κόλμερ 

Κάποια ημέρα, η πανδημία θ’ αρχίσει να υποχωρεί και τότε θα έλθει η στιγμή του απολογισμού. Γι’ αυτό πρέπει από τώρα να προετοιμαζόμαστε, με δεδομένο τις παρούσες δυνατότητες της χώρας  και έχοντες κατά νουν ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα αλλά μόνον επώδυνες λύσεις. Εν πρώτοις, τα φορολογικά έσοδα του κράτους έχουν σχεδόν μηδενισθεί. Όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% του ενεργού πληθυσμού και θα φτάσει πολύ σύντομα στα ύψη του 2010-15.

Οι 850.000 εργαζόμενοι θα χρειάζονται εισοδηματική στήριξη 3,4 δισ. ευρώ τον μήνα. Το ταμειακό έλλειμμα στα τέλη Ιουνίου, θα φτάσει τα 18 δισ ευρώ με το δυσμενές σενάριο διαρκείας του Κινεζικού ιού και την μη εφαρμογή των πολλαπλών τυχαίων δοκιμών (τηλελληνιστί «τεστ») του πληθυσμού που ενδείκνυται αντί των οριζοντίων απαγορεύσεων. Οι χαμηλές διαπιστώσεις διασποράς του ιού θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επιλεκτική επαναλειτουργία της οικονομίας, η οποία σήμερα είναι σταματημένη εις ολόκληρη την χώρα.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Το Δις Εξαμαρτείν


του Κώστα Κόλμερ

Χαράς Ευαγγέλια στο Ιντίλμπ, Τζιμπουτί , Καμπούλ και βεβαίως , στην Άγκυρα: « Δεν θα υπάρξει παράταση της αναστολής κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, η οποία λήγει σήμερα (προχθές 31.3.20) δήλωσε ο Έλληνας  κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απλοελληνιστί: Το Άσυλο για τους λαθρομετανάστες (Λ/Μ) επανήλθε (από εχθές 1.4.20) κι’ αυτό δεν ήταν Πρωταπριλιάτικο αστείο. Τόσοι κόποι στον Έβρο πάνε χαμένοι. Νέες εισβολές και καραβιές λαθρομεταναστών (Λ/Μ) να αναμένονται από την γείτονα του μεγάλου δουλεμπόρου.

Σαν μη έφθανε η παλιμβουλία της κυβερνήσεως Μητσοτάκη στο καθεστώς του ασύλου, το υπουργείο Υγείας απέδωσε αριθμό ασφαλιστικής και υγειονομικής κάλυψης σε Λ/Μ. Με μετάπτωση τους σε ασύλητους, μετατρέπεται σε αυτόματη η εγγραφή των Λ/Μ στο ΑΜΚΑ που πληρώνει ο Έλληνας  φορολογούμενος.
Το ΣτΕ, παρεκβαίνον το ΠΝΠ που ανέστειλε την παροχή ασύλου για ένα μήνα εις όσους Λ/Μ έφτασαν στην Ελλάδα  τον περασμένο Μάρτιο, ακύρωσε την διαδικασία απελάσεως δύο Αφγανών γυναικών στην χώρα τους.

Μένουμε σπίτι σήμερα για να έχουμε δουλειά και εισόδημα αύριο

ardin-rixi


Η ταχύτητα του περιορισμού της κρίσης μπορεί να αποβεί σωτήρια για την ελληνική οικονομία

του Γιώργου Καραμπελιά οικονομόλογου*, πρωτοδημοσιεύτηκε στη huffingtonpost.gr
Την τελευταία περίοδο, έχουμε τονίσει σε αρκετές περιπτώσεις τους κινδύνους που διατρέχει μία οικονομία σαν την Ελλάδα, εξαρτημένη σχεδόν αποκλειστικά από τις «εξαγωγές» υπηρεσιών –τουρισμός, ναυτιλία, εμβάσματα, ξένα κεφάλαια χρηματιστηριακού χαρακτήρα– μπροστά σε μια κρίση που πλήττει κατ’ εξοχήν τις διεθνείς επικοινωνίες. Πράγματι, η Ελλάδα κινδυνεύει να  πληγεί θανάσιμα εάν, σε πρώτο επίπεδο, δεν προσπαθήσει να περιορίσει την έκταση της επιδημίας. Και αν, σε δεύτερο και μονιμότερο επίπεδο, δεν αναπροσαρμόσει την οικονομική της πολιτική προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενδογενούς παραγωγής – και όχι μόνο της πρωτογενούς αλλά και της δευτερογενούς, που έχει πληγεί από 10 χρόνια κρίσης και 30 χρόνια αποβιομηχάνισης.
Ωστόσο, σήμερα, ζούμε μέσα στην κρίση και τα μέτρα που αφορούν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές δεν μπορούν να απαντήσουν άμεσα στα καίρια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, παρά μόνο δευτερευόντως. Διότι η πραγματικότητα είναι πως, σήμερα, η ελληνική οικονομία κρατιέται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις εξωτερικές εισροές. Γι’ αυτό και οι προοπτικές εμφανίζονται απολύτως καταστροφικές εάν κλείσει εντελώς ο τουριστικός τομέας.