Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Πυρηνική Προστασία


του Κώστα Κόλμερ

Κατόπιν της απομακρύνσεως της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία μένει η μόνη πυρηνική δύναμη, να προασπίσει την δυτική Ευρώπη. Έχοντας όμως υπογράψει το δόγμα της δευτέρας χρησιμοποιήσεως, κατόπιν πυρηνικής επιθέσεως από τρίτη χώρα, η ασπίδα που προσφέρει χάνει μέρος της αξίας αποτροπής. Το Πακιστάν έχει ήδη πυρηνικά όπλα αλλά τα χρησιμοποιεί ως φόβητρο της εξ ίσου πυρηνικής Ινδίας.

Το Ιράν ετοιμάζει εργωδώς την Σηιτική ατομική βόμβα και το Ισραήλ ανησυχεί σφόδρα. Μπορεί μόνο εν τη ρύμη του λόγου, ο πρωθυπουργός του, Βενιαμίν Νετανιάχου, να το παραδέχεται αλλά γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει. Το Ισραήλ είναι από πολλού χρόνου μία πλήρης πυρηνική δύναμη.
Το ξέρει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογκάν και κατασκευάζει στο Ακουγιού απέναντι από την Κύπρο πυρηνοηλεκτρικό εργοστάσιο, δήθεν για να καλύψει την ανερχομένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στην Τουρκία. Η πρόθεση του – «γιατί να το κρύβουμε» θα έλεγε ο Κων’νος Μητσοτάκης- είναι η απόκτηση Σουνητικής ατομικής βόμβας.

Για να μην μονο-πωλήσει η Τουρκία «προστασία» στον Ισλαμικό κόσμο με την νεοθωμανική βόμβα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ετοιμάζουν τα ιδικά τους πυρηνικά σχέδια.
Ο πρώην σύντροφος Βλαδίμηρος Πούτιν μπορεί ν διαμαρτύρεται στην «Καθημερινή» ότι η συνέντευξη του Αλεξάνδρου Μασσαβέτα ,που φιλοξένησε τις προάλλες στις στήλες, «διαστρεβλώνει τις  κοινές σελίδες της Ρωσσο-ελληνικής ιστορίας…» αλλά ο Ρώσσος πρόεδρος «μπαίνει σφήνα» (Sic) στις πατροπαράδοτες σχέσεις της μεγάλης του χώρας με την μικρά Ελλάδα (αμφότερες συμπολέμησαν σε δύο παγκοσμίους πολέμους), βεβαίως χάριν της αποσπάσεως από το ΝΑΤΟ του «επιτηδείου ουδετέρου».
Με Ρωσικές πιστώσεις κατασκευάζεται το εργοστάσιο στο Ακουγιού και ήδη τρεις συστοιχίες αντιπυραυλικών όπλων S-400 εγκατεστάθησαν στα παράλια της Τουρκίας. Ποία χώρα εκτός της Ελλάδος απειλούν;
Καλές είναι οι κοινές πολεμικές ασκήσεις Γαλλικών, Αμερικανικών και Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο - για να ξέρουν οι απέναντι από που αρχίζει η Ευρώπη – αλλά χρησιμότερο θα ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν να περιλάβει στον «στρατηγικό διάλογο» με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον πυρηνικό ρόλο της Γαλλίας και την Ελληνική κυβέρνηση που ασφαλώς θα επιθυμεί να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή δύναμη αποτροπής της Τουρκίας.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου