Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η «Αγία Παράταση» (κινητή εορτή) ή ο «Άγιος Προγραμματισμός» (σταθερή εορτή);

taxheaven



Επιμέλεια

Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven


Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

 « Δὲν ξεκίνησα γιὰ τίποτα. Μονάχα γιὰ νὰ ταξιδεύω » [Νίκος Καββαδίας 1910 -1975 ]
Αυτή η μορφή είχε περάσει από τα Πατήσια και άλλα μέρη που έμεναν τότε πολλοί φοιτητές ( Κυψέλη, Γκύζη, Βικτώρια, Εξάρχεια,… )  στην δεκαετία του ΄80, ( παρόλο ότι είχε πεθάνει από τις 10 Φεβρουαρίου 1975 ) και μοίραζε μέσα από την Ποίησή του, μαζί με την μουσική του Μικρούτσικου
«εικόνες», σε ανθρώπους, που τις είχαν ανάγκη, σαν τους φοιτητές.

«Ἔχω μία γοργόνα ζωγραφισμένη στὸ δεξί μου χέρι. Εἶναι μία περίεργη συντροφιά. Ἔβαλα καὶ μοῦ τὴ χάραξαν τὸ ῾34. Καμιὰ φορᾶ βλέπω στὸν ὕπνο μου ὅτι ἡ γοργόνα ἔφυγε ἀπὸ τὴ θέση της. Μὲ κυριεύει τότε ἕνας πανικός. Ὕστερα, ὅμως, ὅταν ἀνάβω τὸ φῶς καὶ τὴ βλέπω στὴ θέση της, ἡσυχάζω. Ἀφοῦ εἶναι ἡ γοργόνα ἐκεῖ, ὅλα πᾶνε καλά. Σβήνω τὸ φῶς καὶ ξανακοιμᾶμαι...»


[Ο Νίκος Καββαδίας στο κατάστρωμα του "Ιωνία", έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1950) ].
[Πηγές : 




⥢⥤
Εναλλακτική και σίγουρα συμπληρωματική διαδικασία, στην επισκόπηση του «Σχολίου» είναι το  Τo briefing της ημέρας (Όλα) :
         


Συνεχίζεται η αναμόχλευση του παρελθόντος με την: Η ιστορία της Λογιστικής , και με το τελευταίο θέμα : Ο φόρος κινητής και ακίνητης περιουσίας και η φοροκαταιγίδα κατά το έτος 1923, του  Κώστα Κουλογιάννη .


⥢⥤
 Α. Η «πεντάδα» της εβδομάδας.


Α1. Η «  Αγία Παράταση » ή ο « Άγιος Προγραμματισμός » ;

α)  Η «  Αγία Παράτασή » - Πρώτη πανηγυρική παράταση στις « Μ.Υ.Φ »

Πλήθος πιστών στην «  Αγία Παράτασή » λογιστών, είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας την προσοχή/αγωνία τους, στα διάφορα site , καθώς ήταν πιθανόν να εορταστεί για το 2018, η πρώτη μεγάλη παράταση. Όντως το χαρμόσυνο γεγονός αναγγέλθηκε :
«Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζεται ότι, οι καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών (ΠΟΛ.1022/7.1.2014) που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2017 και επόμενα, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν. Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι τη 15η Μαΐου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.» 
Η ανωτέρω απόφαση πέραν της παράτασης είχε και δύο ακόμα καλά :
α) Εκδόθηκε σχετικά νωρίς, σε σχέση με την αρχική καταληκτική ημερομηνία και 

β)Αλλάζει για έτος 2017 και τα επόμενα βα) την προθεσμία υποβολής των « Συγκεντρωτικών » , από 28/2 σε  31/3 και βα) την διάρκεια περιόδου των διορθώσεων από την προθεσμία υποβολής , από ένα μήνα σε ενάμιση μήνα ( δηλαδή μέχρι 15 Μαΐου ) .


Δείτε και τα εξής:
γ) το ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Παπαδημητρίου Επισημάνσεις για τις ΜΥΦ των αγροτών
         
β) Ο « Άγιος Προγραμματισμός »

Στο « Σχόλιο» της 19/5/2014 Το σχόλιο της Δευτέρας, μεταξύ άλλων έγραφα :

« Τι πρέπει να γίνει - Τι πρέπει να κάνουμε .

Θα σταθώ λοιπόν,  σε δύο από τα  σημαντικά ζητήματα του λογιστικού κόσμου, αφενός το «θέμα των παρατάσεων»  και αφετέρου το «θέμα της έγκαιρης έκδοσης διευκρινιστικών ( διευκρινιστικών - διευκρινιστικών )εγκυκλίων », τα οποία το τελευταίο ( και όχι μόνο ) διάστημα έχουν την τιμητική τους και  δημιουργούν  την δίκαιη αγανάκτηση  και εκνευρισμό των λογιστών…..

Με οδηγό τα ανωτέρω, εξηγώ τις προτάσεις μου:
Πρέπει να συσταθεί ένα θεσμικό όργανο «Ορισμού των φορολογικών προθεσμιών και των παρατάσεων αυτών», το οποίο θα αποτελείται από τους υπηρεσιακούς  παράγοντες του Υπουργείου , τα θεσμοθετημένα όργανα των λογιστών και από εκπροσώπους των επιχειρήσεων και το όργανο αυτό να αποφασίζει για τα θέματα των προθεσμιών, μέσα στο πλαίσιο προδιαγραμμένων αρχών. Μερικές από τις «αρχές » αυτές , θα πρέπει να είναι :

  • Η χρονική διάρκεια που δίδεται για την υποβολή κάθε δήλωσης, πρέπει να τηρείται όχι μόνο ως προς την λήξη της αλλά και ως προς την αρχή της, δηλαδή η προθεσμία να αρχίζει να μετρά, όταν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής.
  • Σε περίπτωση μη έκδοσης, βασικής ερμηνευτικής εγκυκλίου, να μετατίθεται η προθεσμία λήξης της δήλωσης  η δυνατότητα υποβολής της οποίας συναρτάται με την έκδοση της εγκυκλίου αυτής.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης τεχνικών προβλημάτων, να μετατίθεται ανάλογα η προθεσμία λήξης των δηλώσεων  των οποίων  προθεσμία λήγει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Δεν θα μπορεί να γίνεται εισαγωγή νέας φορολογικής  ή άλλης προθεσμίας για υποβολή δηλώσεων ή παροχή στοιχείων, που αφορά τους Λογιστές  , αν το όργανο αυτό κρίνει ότι επηρεάζει την ικανότητα ανταπόκρισης των ήδη θεσπισμένων προθεσμιών.  
  • Η αποφυγή  συσσώρευσης των προθεσμιών σε μια ημερομηνία. ….»

[ Αυτά και άλλα « Ουτοπικά » ….. ]
         

γ) Ο «Προγραμματισμός » της ΑΑΔΕ και οι «προβλέψεις» του « Γέροντα Δηλώσιου »


Μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα των στόχων προβλέπονται: 
  • η υλοποίηση Εφαρμογής Υποβολής Δήλωσης Απόδοσης Φόρου Διαμονής, και η υλοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων,  μέχρι 31/03/2018.
  • Δημιουργία κριτηρίων στόχευσης για έλεγχο επιχειρήσεων που διενεργούν ενδοομιλικές συναλλαγές, μέχρι 31/12/2018.
  • Έκδοση εγχειριδίου για τον Ε.Φ.Α., μέχρι 31/12/2018.
  • Επικαιροποίηση των απαραίτητων εντύπων και οδηγιών για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και  νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2017, μέχρι 31/05/2018.
  • Επικαιροποίηση της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2017, μέχρι 30/04/2018.


………………….


Ο « Γέροντας Δηλώσιος » ( παλαίμαχος λογιστής, που τώρα μονάζει ) , προβλέπει  μετά την ανωτέρω ανακοίνωση, σχετικά με την διαμόρφωση των προθεσμιών το κάτωθι « Χρονοδιάγραμμα »  [ Αισιόδοξο τον βλέπω τον «Γέροντα » ].

( Προσοχή ο πίνακας αφορά «προβλέψεις» και όχι επίσημη ενημέρωση )


Α/Α
Ενέργεια
Προθεσμία
Παρατηρήσεις
1
Νέα έντυπα βεβαιώσεων αποδοχών
30/4/2018
Βάσει σχετικής ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ
2
Ηλεκτρονική υποβολή βεβαιώσεων(* )
29/5/2018
[ ΠΡΟΒΛΕΨΗ του''Γέροντα Δηλώσιου'']
2
Νέα έντυπα και οδηγίες για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και  νομικών προσώπων
31/5/2018
Βάσει σχετικής ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ
3
Υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Αρχική προθεσμία
30/6/2018
Βάσει της επίσης προθεσμίας - Ν. 4172/2013
4
Υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Πρώτη παράταση
9/7/2018
[ ΠΡΟΒΛΕΨΗ] Θα δοθούν διαδοχικά τρείς επίσημες και μια σιωπηρή παράταση
5
Υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Δεύτερη  παράταση
23/7/2018
[ ΠΡΟΒΛΕΨΗ του''Γέροντα Δηλώσιου'']
6
Υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Τρίτη  παράταση
31/7/2018
[ ΠΡΟΒΛΕΨΗ του''Γέροντα Δηλώσιου'']
7
Υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Σιωπηρή παράταση
5/8/2018
[ ΠΡΟΒΛΕΨΗ του''Γέροντα Δηλώσιου'']

…………………..



Όπως είναι γνωστό, μετά τη θέσπιση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων των αποδοχών ή συντάξεων, των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και των βεβαιώσεων εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους ή δικαιώματα καθορίζεται με σχετική απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
……………………………………..

Α2. GDPR - Κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων ( Έως 25 Μαΐου 2018 ).
Ο GDPR (General Data Protection Regulation General Data Protection Regulation )- [Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 , αφορά στην διαμόρφωση ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικαθιστά την προηγούμενη Νομοθεσία «Οδηγία 95/46/ΕΚ». Η (προηγούμενη) Οδηγία είχε ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία με το Ν. 2472/1997 .
Τίθεται σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018, (Μέχρι σήμερα δεν έχει ποτέ δοθεί ‘’παράταση’’ στην ημερομηνία εφαρμογής ενός Κανονισμού ).
……………..
……………………………..
Αναφέρω ορισμένα σημεία από το on line σεμινάριο του Κόμβου, που διεξήχθη στις 22/2/2018, με εισηγητές τους Ζούμπο Γιώργο και Ασημάκη Γιώργο.
Κατά τον Κανονισμό «δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα»: είναι κάθε πληροφορία που αφορά ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο ζων φυσικό πρόσωπο (κατά τον Κανονισμό ‘’υποκείμενο των δεδομένων’’). Δηλαδή κάθε είδος πληροφορίας που μπορεί να οδηγήσει, μόνη της ή συνδυαστικά, στην ταυτοποίηση ενός ζώντος φυσικού προσώπου, συνιστά δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα.
………………
Όλες οι επιχειρήσεις επηρεάζονται από την εφαρμογή του Κανονισμού
Ωστόσο, κάποιες δραστηριότητες θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της φύσης τους, όπως:
•Υπηρεσίες Υγείας
•Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες
•Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού
•Υπηρεσίες Φιλοξενίας και Μετακινήσεων
•Υπηρεσίες Διαδικτυακών/Προσωποποιημένων Πωλήσεων
•Παροχή Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών
•Παροχή Υπηρεσιών Ενέργειας
•Κρατικός Τομέας
Είναι σαφές πως δεν επηρεάζεται μόνο η δραστηριότητα Πληροφοριακών Συστημάτων, από την εφαρμογή του νέου κανονισμού.
Σε κάθε οργανισμό, οποιαδήποτε λειτουργία, στην οποία χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα, σε οποιαδήποτε μορφή (όπως Ανθρώπινο Δυναμικό, Λογιστήριο, κλπ), θα επηρεαστεί εξίσου ή και σε μεγαλύτερο βαθμό.
……………..
Τι είναι επεξεργασία δεδομένων;
•κάθε πράξη ή σειρά πράξεων, σε προσωπικά δεδομένα ή σε σύνολα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή (collection), η καταχώριση (recording), η οργάνωση (organisation), η διάρθρωση (structuring), η αποθήκευση (storage), η προσαρμογή (adaptation), η μεταβολή (alteration), η ανάκτηση (retrieval), η αναζήτηση πληροφοριών (consultation), η χρήση (use), η κοινολόγηση με διαβίβαση (disclosure by transmission), η διάδοση (dissemination) ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης, η συσχέτιση (alignment)ή ο συνδυασμός (combination), ο περιορισμός (restriction), η διαγραφή (erasure) ή η καταστροφή (destruction).
•κάθε πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται με ολική ή μερική χρήση αυτοματοποιημένων ή μη-αυτοματοποιημένων μέσων.
……………..
Υπεύθυνος Επεξεργασίας είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή, η υπηρεσία ή άλλος φορέας που, μόνα ή από κοινού με άλλα, καθορίζουν τους σκοπούς και τον τρόπο της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
……………..
Εκτελών Επεξεργασία είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή, η υπηρεσία ή άλλος φορέας που επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για λογαριασμό του υπευθύνου της επεξεργασίας
……………..
Υπεύθυνος προστασίας δεδομένων, DPO
Ο υπεύθυνος και ο εκτελών την επεξεργασία ορίζουν DPO όταν:
α) η επεξεργασία διενεργείται από δημόσια αρχή ή φορέα,
β) οι βασικές δραστηριότητες του υπευθύνου ή του εκτελούντος την επεξεργασία συνιστούν πράξεις επεξεργασίας οι οποίες, λόγω της φύσης, του πεδίου εφαρμογής και/ή των σκοπών τους, απαιτούν τακτική και συστηματική παρακολούθηση των υποκειμένων των δεδομένων σε μεγάλη κλίμακα, ή
γ) οι βασικές δραστηριότητες του υπευθύνου ή του εκτελούντος την επεξεργασία συνιστούν μεγάλης κλίμακας επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων.
Ο DPO διορίζεται βάσει επαγγελματικών προσόντων και ιδίως βάσει της εμπειρογνωσίας που διαθέτει στον τομέα του δικαίου και των πρακτικών περί προστασίας δεδομένων, καθώς και βάσει της ικανότητας εκπλήρωσης των καθηκόντων του DPO.
Ο DPO μπορεί να είναι μέλος του προσωπικού του υπευθύνου ή του εκτελούντος την επεξεργασία ή να ασκεί τα καθήκοντά του βάσει σύμβασης παροχής υπηρεσιών, αρκεί να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
………………
Συνήθεις εργασίες λογιστών – φοροτεχνικών κατά τις οποίες επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα.
•Τήρηση μισθοδοσίας
•Δηλωτικές υποχρεώσεις φυσικών προσώπων
•Διαχείριση εγγράφων που περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα φυσικών προσώπων (καταστατικά, συμβάσεις κλπ)
•Επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για σκοπούς marketing
……………….
Περίπτωση μη-συμμόρφωσης με τους κανόνες προστασίας δεδομένων
Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) παρέχει στις Αρχές Προστασίας Δεδομένων διαφορετικές επιλογές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους κανόνες προστασίας δεδομένων:
•πιθανή παράβαση - μπορεί να εκδοθεί προειδοποίηση
•παράβαση: οι δυνατότητες περιλαμβάνουν την επίπληξη, προσωρινή ή οριστική απαγόρευση επεξεργασίας και πρόστιμο έως 20 εκατ. ευρώ ή 4% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών παγκοσμίως
Να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση παράβασης, η DPA («Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» ) μπορεί να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο αντί για την επίπληξη ή / και την απαγόρευση της επεξεργασίας.
Η DPA πρέπει να διασφαλίζει ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση είναι αποτελεσματικά, αναλογικά και αποτρεπτικά (effective, proportionate & dissuasive).
Θα λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες όπως η φύση, η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης, ο εκ προθέσεως ή εξ αμελείας χαρακτήρας της, οποιαδήποτε ενέργεια που ελήφθη για να μετριαστεί η ζημία που υπέστησαν οι ιδιώτες, ο βαθμός συνεργασίας του οργανισμού κ.λπ.
…………………..
[Δείτε και  τα  άρθρα του Κόμβου α) Τι είναι ο «GDPR» και ποιες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων  (Δεληγιάννης Θοδωρής  Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής) και β) GDPR - Πρακτικό σημείωμα - Γ.Χριστόπουλος  ] .

…………………..

Τέλος δείτε το βίντεο με παράδειγμα παραβίασης του GDPR , με πρωταγωνιστή τον Τζίμι Πανούση


https://www.youtube.com/watch?v=aEV_YC5GTzk


Α3. Χρόνος έκδοσης τιμολογίου για συνεχιζόμενη υπηρεσία – «Συμφωνητικό» κάνατε ;;;
Στη συγκεκριμένη Δ.Ε.Δ. θίγονται δύο σημαντικά ζητήματα

α) Μετά την κατάργηση της περίπτωσης θ' της παραγράφου 1 του άρθρου 54, με την περίπτωση β1 της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015 (έναρξη ισχύος 17.10.2015), για τις παραβάσεις της μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης ή επαγγελματικών στοιχείων που διαπράχθηκαν από τις 17.10.2015 και μετά, ισχύει το άρθρο 58Α του ΚΦΔ. …

β) Σχετικά με τον χρόνο έκδοσης τιμολογίου για συνεχιζόμενη υπηρεσία, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1003/31.12.2014 έτσι όπως έχει τροποποιηθεί, ισχύουν τα ακόλουθα: 
11.2.3 ..... Συγκεκριμένα ορίζεται ότι το τιμολόγιο εκδίδεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου στην οποία μέρος της σχετικής αμοιβής καθίσταται απαιτητό για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί ή το μέρος του έργου που έχει ολοκληρωθεί.
11.2.4 Διευκρινίζεται ότι για την υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου για συνεχιζόμενη υπηρεσία (π.χ. διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων, παροχή υπηρεσιών τήρησης λογιστικών αρχείων από το φοροτέχνη-λογιστή, κλπ.) το κρίσιμο στοιχείο είναι το εάν ο πωλητής, βάσει σύμβασης ή της συνήθους επιχειρηματικής πρακτικής δύναται να απαιτήσει/διεκδικήσει πληρωμή για το μέρος των αγαθών ή υπηρεσιών που έχει προσφέρει ή το έργο που έχει παράξει.

Η αναφορά στο νόμο σε «μέρος της αμοιβής που καθίσταται απαιτητό για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί ή το μέρος του έργου που έχει ολοκληρωθεί», υποδηλώνει ότι, βάσει της σχετικής σύμβασης (προφορικής ή έγγραφης) των δύο μερών, γίνεται δεκτή τμηματική ολοκλήρωση της υπηρεσίας. Η περίπτωση αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με την περίπτωση στην οποία:

α) έχει συμφωνηθεί να καταβάλλεται χωρίς να συνδέεται με την πρόοδο της παροχής υπηρεσίας ή του έργου, στην έναρξη ή στη διάρκεια της σχετικής περιόδου, ποσό ή ποσά έναντι του συνολικού τιμήματος (προκαταβολή), ακόμη και μέχρι πλήρους εξόφλησης του τιμήματος, και
β) έχει συμφωνηθεί ότι η υπηρεσία ή το έργο ολοκληρώνεται στο τέλος της σχετικής περιόδου.

Για το θέμα αυτό δείτε και τα σχόλια  στο 23/2/2018 briefing της ημέρας  .
  

Α4. Οδηγός : «Εξωδικαστικός μηχανισμός» (ν. 4469/2017) για την ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.


 3. Κατηγορίες δικαιούχων ένταξης στον «Εξωδικαστικό».

3.1.  «Εξωδικαστικός» με πρόταση ρύθμισης ( υποχρεωτικά )  των συνολικών οφειλών ( πλήρης ρύθμιση ).
Αφορά :
α) Νομικά πρόσωπα,  με συνολικές προς ρύθμιση οφειλές να ξεπερνούν το ποσό 20.000 ευρώ και σε κανένα πιστωτή η οφειλή δεν ξεπερνά το 85% του συνόλου των οφειλών .
β)  Φυσικά πρόσωπα με «πτωχευτική ικανότητα» και  με συνολικές προς ρύθμιση οφειλές να ξεπερνούν το ποσό 20.000 ευρώ και σε κανένα πιστωτή η οφειλή δεν ξεπερνά το 85% του συνόλου των οφειλών.
Προσοχή :
α) Και σε αυτό το « είδος » του εξωδικαστικού μηχανισμού ρυθμίζονται και οι οφειλές προς το Δημόσιο και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μαζί με των άλλων Πιστωτών ( Τράπεζες, Προμηθευτές, κ.λπ ), με βάση το αποτέλεσμα των « διαπραγματεύσεων ». ………..
β) Τα Φυσικά πρόσωπα χωρίς  «πτωχευτική ικανότητα», δεν μπορούν μέσω του «Εξωδικαστικού», να ρυθμίζουν το σύνολο των οφειλών τους αλλά μόνο ( υπό προϋποθέσεις ) τις οφειλές τους σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία. [ Δείτε κατωτέρω  παρ. 3.3 ]…………
3.2. Περίπτωση «μετάπτωσης» του «Εξωδικαστικού» (πλήρης ρύθμιση)  σε «διμερή διαπραγμάτευση».

Διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις :

α) Περίπτωση που ο πιστωτής ( >85% )  είναι Δημόσιο ή ΦΚΑ με οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης : 

Τότε ισχύουν τα αναφερόμενα στην  επόμενη παράγραφο  3.3  ( « τυποποιημένη διαδικασία » ρύθμισης )

β) Περίπτωση που ο πιστωτής  ( >85% ) , δεν είναι Δημόσιο ή ΦΚΑ :

Τότε διεξάγεται διμερής διαπραγμάτευση, μεταξύ του οφειλέτη και του πιστωτή ( π.χ. με τράπεζα γίνεται με βάση τον «κώδικα δεοντολογίας» )…………….

3.3  «Εξωδικαστικός» με ρύθμιση μόνο των οφειλών στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΦΚΑ) -  (Παρ. 21 του άρθρου 15  του ν. 4469/2017) .
3.3.1. Υπαγόμενες περιπτώσεις 
α) Νομικό πρόσωπο ή Φυσικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα,  με τις εξής προϋποθέσεις ( διαζευκτικά ) : i)  οι συνολικές (προς το σύνολο των πιστωτών ) προς ρύθμιση οφειλές του δεν ξεπερνούν το ποσό 20.000 ευρώ ή ii )   με οφειλές προς το Δημόσιο ή ΦΚΑ  άνω του 85% των συνολικών οφειλών  και ταυτόχρονα  οι οφειλές αυτές δεν υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ.
β)  Φυσικό πρόσωπο, χωρίς  πτωχευτική ικανότητα,  οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές του δεν ξεπερνούν το ποσό 50.000 ευρώ σε κάθε ένα από το Δημόσιο και ΦΚΑ (δηλαδή 50.000 και 50.000 ευρώ)………………
……………………………….

Γίνεται φανερό ότι οι « προτεινόμενες ρυθμίσεις», δεν καλύπτουν τις ανάγκες/απαιτήσεις των οφειλετών (Δημοσίου και ΦΚΑ ) [ Δείτε : Τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού έως σήμερα ]  και άρα πρέπει να προσπαθήσουν από « πολιτικής πλευράς », να «διορθώσουν », την κατάσταση.
Θα μπορούσε π.χ να εντάσσεται στην ρύθμιση του «εξωδικαστικού», χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις, εκτός μιας «μελέτης βιωσιμότητας» ( με ένα πλαίσιο κανόνων και παραδοχών ), που θα αποδείκνυε την δυνατότητα πληρωμής της ρύθμισης  [ Έτσι για να καλύψουμε τις « απαιτήσεις» των «Θεσμών» ] . Και αν θέλετε αυτό είναι και το ορθότερο από « επιστημονικής απόψεως ». Οι μελέτες βιωσιμότητας στηρίζονται κυρίως στις προβλέψεις του μέλλοντος και όχι στα δεδομένα του παρελθόντος.
Ας μπει όποιος θέλει στην «ρύθμιση» και η ζωή ( για την ακρίβεια η μη πληρωμή των δόσεων για τρείς μήνες ), θα δείξει ότι κάποιος είναι «βιώσιμος» ή όχι . Άλλωστε σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, θα επανέλθει στην πρότερα κατάσταση, δεν χάθηκε και τίποτα για το Κράτος. Αν το είχαμε κάνει από τον Μάιο του 2017 ( ημερομηνία ψήφισης του Νόμου ), τώρα θα είχε γίνει η « φυσική επιλογή » των βιώσιμων. 
 …………………..


Α5. « Βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων» : Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις .

Άρθρο : Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ( Βαγγέλης Μιχελινάκης, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός

Σύμβουλος Επιχειρήσεων).


1. Ποιες μισθώσεις αφορούν οι νέες ρυθμίσεις
Μία παρεξήγηση που μερικές φορές δημιουργείται έχει να κάνει με το ότι θεωρείται πως οι ρυθμίσεις του άρθ. 111 του Ν.4446/2016 και του άρθρου 39Α του ΚΦΕ αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων γενικά. Αυτό όμως δεν είναι αληθές. Ο νόμος αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «οικονομίας του διαμοιρασμού» δηλαδή μισθώσεις ακινήτων που συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους. ….

2. Πότε θεωρείται καλύτερη η φορολόγηση του εισοδήματος ως εισόδημα ακίνητης περιουσίας ή ως εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μία δεύτερη παρεξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι θεωρούν a priori ως επωφελέστερη τη φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτούν, ως εισόδημα από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας.
Αυτό ισχύει στην περίπτωση που τα εισοδήματα είναι σχετικά χαμηλά, αλλά δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις και για κάποια ακίνητα το εισόδημα μπορεί να είναι σημαντικό, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι όντως επωφελής η λύση αυτή ή εάν είναι προτιμότερο ο φορολογούμενος να προβεί σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας……………

3. Πότε είναι υποχρεωτική η φορολόγηση του εισοδήματος ως εισοδήματος επιχειρηματικής δραστηριότητας

Κατά πρώτο λόγο η παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων προσδίδει σε αυτή τον χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών τουριστικού καταλύματος και όχι εκμίσθωσης ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος θεωρείται ότι ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα……...

…………………

10. Πως θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2017

Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι ρυθμίσεις αυτές και οι υποχρεώσεις ισχύουν για βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού που συνάπτονται από την 1.1.2018 και μετά. 
Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, θα δηλωθούν διακριτά και συγκεντρωτικά στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους. Για τον ακριβή τρόπο θα χρειαστεί να αναμένουμε την κοινοποίηση των εντύπων και των οδηγιών που θα αφορούν τη δήλωση του φορολογικού έτους 2017………..
⥢⥤


Β. Προθεσμίες ( Σημαντικές και ιδιαίτερες ).





 Επισημάνσεις [28-2-2018 είναι πολλά μαζεμένα ] :
·         Έως τις 28.2.2018 πρέπει να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε11 (γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας), μετά την παράταση που δόθηκε με την με αριθμ. οικ. 3589/Δ9/1/1028/2018 απόφαση.
·         Έως τις 28.2.2018 πρέπει να πραγματοποιηθεί η υποβολή καταλόγου ελεγχόμενων προσώπων της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003, υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες (Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ.). Δείτε σχετικά εδώ.
·         Έως τις 28.2.2018 πρέπει να υποβληθεί (εντύπως στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.) η δήλωση και να αποδοθεί ο φόρος διαμονής για τον μήνα Ιανουάριο 2018.

►Διαβίβαση στοιχείων στην Α.Α.Δ.Ε.
  1. 28 Φεβρ. 2018 Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου έτους δημοσίων θεραπευτηρίων, κλινικών των ταμείων ασφάλισης και των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης
  2. 28 Φεβρ. 2018 Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων (ασφαλίστρων κ.λπ.) προηγούμενου έτους από επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης
  3. 28 Φεβρ. 2018 Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου έτους από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, ιδρύματα πληρωμών, Ελληνικά Ταχυδρομεία, Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. και Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών

 ⥢⥤

Γ.  Οδοσήμανση.
[Αρθρογραφία, Αποφάσεις, Νομολογία, Σ.ΛΟ.Τ, κ.λπ]



Γ1. Αρθρογραφία – Επισημάνσεις.

( Ο Ορέστης Σεϊμένης και η Αλεξάνδρα Γεράγγελου , συνεχίζουν να μας διαφωτίζουν και στα δύσκολα θέματα της φορολογίας των εισοδημάτων αποκτούνται στην Ελλάδα ή στην Αλλοδαπή    )

Ο Φορολογικός κάτοικος Ελλάδος φορολογείται για τα εισοδήματα που αποκτά και στην Αλλοδαπή (παγκόσμιο εισόδημα)
Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα (αλλά την έχει στην αλλοδαπή), υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που αποκτά μόνο στην Ελλάδα κάθε φορολογικό έτος……………..
Φοροαπόψεις: Ανάδειξη και σχολιασμός επίκαιρων φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και οικονομικών θεμάτων (15/02/2018)  (Η επιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝ Με την καθοδήγηση του κυρίου Γεώργιου Δαλιάνη )

→ Συμμετοχή σε ΙΚΕ συνταξιούχου δημοσίου
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνταξιούχος του Δημοσίου επιθυμεί να γίνει διαχειριστής σε Ι.Κ.Ε. (ή σε άλλη εταιρεία), υποχρεούται πριν αναλάβει να το δηλώσει στον φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται. Εφόσον παραλείψει να το πράξει θα του καταλογισθεί προσαύξηση 4,56% επί του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί.

→  Στην Πρακτική Άσκηση TEI δεν απαιτείται να γίνει αναγγελία πρόσληψης και καταγγελία σύμβασης ….
→ Πώληση επιπλωμένου ακινήτου από οικοδομική επιχείρηση επιβαρύνεται με ΦΠΑ;

Ως έσοδο από την πώληση ακινήτων προκειμένου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αποτελεσμάτων λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό αντίτιμο που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης και όχι η αντικειμενική αξία αυτών (ΔΕΑΦ Β 1083058 ΕΞ 2015/18.6.2015). Εάν δεν υπάρχει απαλλαγή πρώτης κατοικίας, θα επιβληθεί ΦΠΑ στο σύνολο του τιμήματος (ακίνητο + συστατικά μέρη ακινήτου + έπιπλα). Εάν υπάρχει απαλλαγή, τότε η αξία επίπλωσης μπορεί να αναγραφεί χωριστά και να επιβαρυνθεί μόνο αυτή με ΦΠΑ.
Υπάρχει και η δυνατότητα μεταβίβασης της επίπλωσης με ξεχωριστή πράξη.
 ►   Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι:  (  τμήμα Tax and Outsourcing της Grant Thornton) .

 - H φορολογική αρχή βαρύνεται με την απόδειξη της εικονικότητας τιμολογίου…
-  Ως μίσθωμα σε είδος ή ως υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου φορολογούνται οι δαπάνες για ανέγερση κτίσματος ή βελτιώσεις και επεκτάσεων σε ακίνητα που πραγματοποιούνται με δαπάνες του μισθωτή, όταν ο εκμισθωτής είναι ιδιώτης που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην πρώτη περίπτωση, έχει συμφωνηθεί εξαρχής η ανταλλαγή μέρους του μισθώματος με την ανέγερση, βελτίωση ή επέκταση του μίσθιου (μίσθωμα σε είδος) και δηλώνεται κατά την έναρξη της μίσθωσης στο σύστημα taxis. Το συμφωνημένο ποσό των δαπανών διαιρείται δια του αριθμού των ετών της μίσθωσης και φορολογείται μαζί με το χρηματικό μίσθωμα ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Στη δεύτερη περίπτωση, εάν δεν έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων η ανέγερση, βελτίωση ή επέκταση αλλά παραμένει σε όφελος του ακινήτου μετά τη λήξη ή διακοπή της μίσθωσης, η διαφορά της αξίας του ακινήτου θα φορολογηθεί ως εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 41 του ΚΦΕ (ΠΟΛ 1103/2015)…………
[Πολύ ενδιαφέρον]
Γ2. Φόρος Εισοδήματος

Μετά την κοινοποίηση της ανωτέρω εγκυκλίου ουσιαστικά παύουν να ισχύουν όσα είχαν γίνει δεκτά στο παρελθόν από το υπ. Οικ. με τις υπ' αριθμ πρωτ.: ΔΕΑΦΑ 1054130 ΕΞ 2016/ 4.4.2016ΔΕΑΦΑ 1101713 ΕΞ 2016/ 4.7.2016. και ΔΕΑΦΑ 1118536 ΕΞ 2015/11.9.2015. Μένει να διευκρινιστεί από το υπ. Οικ. πως θα αντιμετωπίζεται πρακτικά η υποχρέωση αναγραφής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε1 των Α.Φ.Μ. των αντισυμβαλλόμενων που έχουν τη φορολογική κατοικία ή τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην αλλοδαπή.


7. Από τα προαναφερθέντα προκύπτει, ότι σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων (μετατροπή, συγχώνευση, απορρόφηση, διάσπαση και εισφορά ενός ή περισσοτέρων κλάδων) με τις διατάξεις των κ.ν.2190/1920, ν.3190/1955 ή αναπτυξιακών νόμων (ν.δ.1297/1972, ν.2166/1993), δεν απαιτείται να υποβληθεί νέα Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας από την εταιρεία που καθίσταται πλέον νέος εκμισθωτής ως καθολικός διάδοχος για μισθωτήρια που είχαν καταρτισθεί προ του μετασχηματισμού (πριν ή μετά την 01.01.2014).
 ≑
Γ3. Φ.Π.Α και Ειδικές Φορολογίες.
► Πιτσιλής: Επανεξέταση της φορολογίας Χαρτοσήμου και άλλες ενδιαφέρουσες σκέψεις.

Πρόκειται για ένα φόρο σχεδόν 90 ετών, για τον οποίο υπάρχουν διαχρονικά πολλές αμφισβητήσεις, και πολλές προστριβές στον έλεγχο.
Μας προβληματίζει, θέλουμε να δούμε τις διεθνείς πρακτικές και να εντοπίσουμε τις εναλλακτικές για τη θέσπιση μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και εύληπτης φορολογίας στις συναλλαγές, η οποία να μην οδηγεί σε ανάσχεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 Γ4. Εργατικά



 ≑
Γ5. Αποφάσεις Σ.ΛΟ.Τ

► Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2376 ΕΞ 13.2.2018 Αγοραπωλησία εισιτηρίων

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ), το εισιτήριο παροχής δικαιώματος παρακολούθησης θεαμάτων, αποτελεί αυτοτελές στοιχείο λιανικής πώλησης (παροχής) υπηρεσιών. Ενσωματώνει επομένως, για τον κάτοχό του, την απόκτηση δικαιώματος λήψης υπηρεσίας, κατά τον χρόνο έκδοσής του. Εξ άλλου, βάσει της παρ. 12 του άρθρου 8 του ως άνω νόμου, εξ αντιδιαστολής συνάγεται, ότι η πώληση για λογαριασμό τρίτου, είναι εφικτή μόνο αν πρόκειται για αγαθά και όχι για υπηρεσίες.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι δεν δύναται να νοηθεί «διακίνηση» παραστατικού στοιχείου, ως αγαθού. Δηλαδή, δεν μπορεί να εκδοθεί παραστατικό (τιμολόγιο) που να αναφέρει ως διακινούμενο / πωλούμενο αγαθό, ένα άλλο παραστατικό (εισιτήρια).

►  Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2469 ΕΞ 13.2.2018 Μετατροπή Ο.Ε. σε Α.Ε.
[Αντικαθιστά την Απόφαση ΣΛΟΤ Αρ. Πρωτ. 1685 ΕΞ 6.9.2017, η οποία και ανακαλείται.]

Ο ισολογισμός έναρξης της ΑΕ, η οποία προκύπτει από μετατροπή ΟΕ που τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας, περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία (περιουσιακά στοιχεία μείον υποχρεώσεις) της Ο.Ε. πριν τη μετατροπή. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από όλα τα διαθέσιμα, βάσει του ν. 4308/2014, λογιστικά αρχεία της Ο.Ε. και που πρέπει να μεταφερθούν και καταχωρισθούν από την ΑΕ. Η διαφορά που θα προκύψει μεταξύ της αξίας των εισφερθέντων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, κατά τα ανωτέρω, συνιστά το συνολικά καταβληθέν κεφάλαιο της ΑΕ. Η διαφορά μεταξύ του συνολικά καταβληθέντος κεφαλαίου και του, κατά το καταστατικό, μετοχικού κεφαλαίου, αντιπροσωπεύει συμπληρωματικό κεφάλαιο και πρέπει να καταχωρισθεί στο λογαριασμό «Διαφορές από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» και σε καμία περίπτωση στο λογαριασμό «Υπόλοιπο αποτελεσμάτων εις νέο».


Η εταιρεία μεταφορών ενημερώνει αμέσως, με την είσπραξη του ποσού (παράδοση των εμπορευμάτων), αποστέλλοντας με ηλεκτρονικό τρόπο ή fax το σχετικό παραστατικό για την επιβεβαίωση της είσπραξης, οπότε η «εμπορική εταιρεία» πιστώνει τον πελάτη της, με χρέωση προσωρινού λογαριασμού (υπολογαριασμού του 33) με κατάλληλο τίτλο, όπως: «Εταιρεία μεταφορών – courier, απαιτήσεις από συναλλαγές αντικαταβολής». 
Όταν «εμφανιστεί» το ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό της, θα προχωρήσει στην χρέωση του λογαριασμού καταθέσεις όψεως με πίστωση του ως άνω προσωρινού λογαριασμού (κλείσιμο).

Ωστόσο, είναι δυνατόν να μην διενεργηθούν λογιστικές εγγραφές κατά το επίμαχο διάστημα που μεσολαβεί από την είσπραξη των χρημάτων μέχρι την απόδοσή τους στην εταιρεία. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, η «εμπορική εταιρεία» απλώς εμφανίζει την απαίτηση κατά του πελάτη της, η οποία «κλείνει» με την κατάθεση του ποσού στην τράπεζα. Σημειώνεται πάντως, ότι και σε αυτή την περίπτωση, για την διασφάλιση της αξιοπιστίας του λογιστικού συστήματος, πλην των άλλων, η συναλλαγή πρέπει να τεκμηριώνεται με τα κατάλληλα παραστατικά, τα οποία αναφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να είναι εφικτή, η ασφαλής ταυτοποίησή της.

► Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 2265 ΕΞ 13.2.2018. Τιμολόγιο Παραγωγού - Αυτοτιμολόγηση

Κατά την γνώμη μας, η διάταξη του άρθρου 2 («Εμπορική συναλλαγή»)1 του Ν 4492/2017 [«Έμπορος που προμηθεύεται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα από παραγωγό ο οποίος εκδίδει τιμολόγιο, οφείλει να εξοφλεί το τιμολόγιο του παραγωγού μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την έκδοσή του. ], δεν εμποδίζει την αυτοτιμολόγηση, στο πλαίσιο της εξασφάλισης ότι πρέπει να εκδίδεται τιμολόγιο σε κάθε πώληση αγαθών.


Υπό την έννοια αυτή, σύμφωνα με το λογιστικό πλαίσιο και τις εμπορικές διατάξεις, είναι εφικτή η μεταφορά των υποχρεώσεων της ΟΕ, στους λογαριασμούς των εταίρων, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση, είναι υπεύθυνοι για την οριστική εξόφλησή τους.
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στο άρθρο 269 του Ν 4072/2012, σε ότι αφορά την παραγραφή αξιώσεων κατά των εταίρων για εταιρικά χρέη (πενταετία).
Γ6. « Πάγια ρύθμιση Οφειλών»


Με τις διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4514/2018 τροποποιούνται οι διατάξεις της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 («πάγιας» ρύθμισης) [ 12 ή 24 δόσεις ] , έτσι ώστε να είναι δυνατή η υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση και των βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. 
 
Γ7. « Μη συνεργάσιμα κράτη » και « Κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς»

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται :
ΠΓΔΜ
FYROM
Χόνγκ Κόνγκ
Hong Kong

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται :
Αλβανία
Albania
Βοσνία -ΕρζεγοβίνηBosnia-Herzegovina
Βουλγαρία
Bulgaria
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
United Arab Emirates
Ιρλανδία
Ireland
Κύπρος
Cyprus
Παραγουάη
Paraguay
ΠΓΔΜ
FYROM
Σαουδική Αραβία
Saudi Arabia

 
Γ8.  Αγροτικά – Λαϊκές Αγορές – Εκκαθάριση Συνεταιρισμού.





 ⥢⥤

Δ. Μικρές & Μεγάλες Ειδήσεις και Διάφορα άλλα.

 


 ⥢⥤

 Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής [ Ο πολιτικός γίγαντας Χοσέ Μουχίκα (José Mujica )  ].


«…..Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην προεδρία έγινε γνωστός για το λιτό στιλ της ζωής του και για τις πρωτοποριακές του θέσεις. Ζούσε σε μία μικρή φάρμα έξω από την πόλη, δώριζε το 90% του μισθού του(12.000 δολάρια μηνιαίως) σε αγαθοεργίες, κυκλοφορούσε με ένα Φόλκσβαγκεν «σκαραβαίο» του 1987 και μάζευε αυτούς που έκαναν ωτοστόπ….
 «Η ειρήνη συμβολίζει το μίνιμουμ που προσδιορίζει τον άνθρωπο. Ένα μίνιμουμ ασφάλειας για την επιβίωση. Πέρα απ αυτή την μίνιμουμ ασφάλεια υπάρχει ο έρωτας πού είναι η δύναμη που διασφαλίζει την επιβίωση του είδους. Ο έρωτος είναι η βασική ενασχόληση των νέων είτε το λένε είτε όχι. Οταν γεράσουμε βλέπουμε τα πράγματα από κάποια απόσταση όμως αναγνωρίζουμε ότι αυτή η δύναμη βρίσκεται στα σπλάχνα της κοινωνίας……. Οι μεγάλες συρράξεις ποτέ δεν είναι δίκαιες. Ποτέ δεν τελειώνουν με δικαιοσύνη. Και αυτό προκαλεί πόνο σε αυτόν που αισθάνεται αδικημένος και θα πρέπει να τον κατανοήσουμε και να τον φροντίσουμε. Όμως υπάρχει και η άλλη υποχρέωση, ότι δηλαδή πρέπει να βλέπουμε μπροστά, να διερωτώμεθα ποια θα είναι η μοίρα ενός έθνους που συνεχίζει να τοποθετεί πάντοτε τον εαυτό του σε μία πολεμική λογική. Δεν μπορούμε να σώσουμε τις ζωές αυτών που έφυγαν, ούτε να καταστρέψουμε τις ζωές αυτών πού έρχονται. Στη ζωή θα πρέπει να μάθουμε να κουβαλάμε ένα φορτίο…. Συμβίωση σημαίνει ότι ένας περπατά σε αυτό το πεζοδρόμιο και ο άλλος στο άλλο. Δεν σημαίνει ούτε ότι θα αγκαλιαστούμε αλλά ούτε και ότι θα πετάμε πέτρες ο ένας στον άλλο. ……Το να δείχνουμε ανοχή όταν οι άνθρωποι σκέπτονται το ίδιο είναι εύκολο. Το θέμα είναι να δείχνουμε ανοχή όταν σκέπτονται διαφορετικά. Δεν σκεπτόμουν πάντοτε έτσι άλλα έχω ζήσει πολλά χρόνια. Σήμερα πιστεύω ότι μια ειρήνη κακώς διαμορφωμένη αξίζει περισσότερο από μία νικηφόρο σύγκρουση». 
( Συνέντευξη του  Χοσέ Μουχίκα , στη επιθεώρηση Vistazo   της   Κολομβίας. )

…………………………..
«Με αποκαλούν «φτωχό», αλλά εγώ δεν νιώθω έτσι. Φτωχός είναι όποιος αγωνίζεται να διατηρήσει ένα πολυτελές επίπεδο ζωής, επιθυμώντας διαρκώς ολοένα και περισσότερα υλικά αγαθά»
…………………………..
Συμπληρωματικά μπορείτε να δείτε : 28/7/2014 Το σχόλιο της Δευτέρας  [5) Ο ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΣ / ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ.]

 ≑
Καλή Δύναμη και Καλή Συνέχεια…




Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/39578



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου