Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Τι κρύβεται για χρέος-επιτήρηση πίσω από τις αναβαθμίσεις των ξένων οίκων


Της Δήμητρας Καδδά 
Η ρήση "αν κριθούν αναγκαίες" που ακολουθεί τις δεσμεύσεις των δανειστών και των εταίρων της Ελλάδας αναφορικά με τις αποφάσεις για παρεμβάσεις στο χρέος αναβιώνει μέσα από τα "ψιλά γράμματα" των επισημάνσεων των διεθνών οίκων  στις αναλύσεις που συνοδεύουν τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Και παράλληλα τα κείμενα σκιαγραφούν την άμεση σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στις παρεμβάσεις αυτές και στην νέα γενιά από "αιρεσιμότητες" ή από προαπαιτούμενα όπως προτείνεται να ονομάζονται στην μετά – μνημονίου εποχή.
Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό μεταξύ των "θεσμών" ότι η ειδική (υβριδική ή ολιστική, όπως την ονοματίσουν) μετα-μνημονιακή εποπτεία που υφαίνεται για την Ελλάδα θα είναι το "αντίτιμο" των παρεμβάσεων αυτών. Που, όπως φαίνεται, δεν θεωρούνται προς το παρόν δεδομένες. 
Η "μάχη" για το χρέος αρχίζει άμεσα, την 1η Μαρτίου, όταν σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος που έχουν εντατικοποιηθεί από την αρχή του έτους. Ο λόγος για τη σύνοδο του EWG των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στο οποίο θα πρέπει να αποτιμηθεί η πρόοδος στην 3η αξιολόγηση και ειδικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά και στην 4η αξιολόγηση που ανοίγει διάπλατα από την Δευτέρα με την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόθεση των δανειστών να πιέσουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.   

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch  για κάποιους δεν τοποθετήθηκαν απλά για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα αλλά έδωσαν το στίγμα της πληροφόρησης που έχουν αντλήσει για τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στις αξιολογήσεις της Fitch όσο και της Moody's είναι κοινή πεποίθηση ότι δεν "βλέπουν" μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή (σ.σ. δηλαδή ένα "λάιτ" Μνημόνιο με τρίμηνες αξιολογήσεις, προαπαιτούμενα και δόσεις). Δηλαδή απορρίπτουν ως επιλογή τη διέξοδο που προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Αλλά υπάρχουν κομβικές διαφοροποιήσεις που  συνδέονται με το αν θα γίνουν ή όχι παρεμβάσεις στο χρέος.
Ο οίκος Moody’s, στην ανάλυση που συνοδεύει την –μη προγραμματισμένη– αναβάθμιση της χώρας κατά δύο βαθμίδες (σε "Β3") την προηγούμενη Τετάρτη, περιλαμβάνει ιδιαίτερα θετικές επισημάνσεις για την ουσιαστική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Περιέχει και την πεποίθηση ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο Μνημόνιο και θα επιστρέψει στις αγορές.
Ωστόσο, εκτιμά και ότι δεν θα χρειαστεί ένα καθεστώς αυξημένης εποπτείας και νέας γενιάς από αιρεσιμότητες μετά το τέλος του προγράμματος, βλέπει δηλαδή "καθαρή" έξοδο.  Συνοδεύει αυτή την πρόβλεψη όμως  με την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες ως αναλογία του ΑΕΠ θα φθίνουν συνεχώς τα επόμενα χρόνια. Τις παρεμβάσεις επί του χρέους, τις παραπέμπει στο μέλλον και αναφέρει ότι αυτό που ζητούν οι αγορές προς το παρόν είναι η ισχυρή δέσμευση των επίσημων δανειστών της Ελλάδας ότι, αν χρειαστεί, θα προχωρήσουν σε πράξεις. Μάλιστα, εξηγεί, αυτή η δέσμευση ουσιαστικά θα υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να παραμένει σε τροχιά προσαρμογής, ούτως ώστε να δύναται να γίνει αποδέκτης της μελλοντικής αυτής εφαρμογής των παρεμβάσεων στο χρέος.
Αντιθέτως, ο οίκος Fitch (σ.σ,  που προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος μία εβδομάδα πιο πριν) εκτιμά ότι θα γίνουν μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος και παράλληλα βλέπει ενισχυμένη "υβριδική", όπως των ονομάζει, εποπτεία μετά το Μνημόνιο.
Μάλιστα, εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η νέα σειρά από προαπαιτούμενα (αιρεσιμότητες) να συνδέεται με την εφαρμογή των συμφωνημένων δημοσιονομικών μέτρων για μετά το 2018, δηλαδή με την περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων.


Πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου