Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Σε αχαρτογράφητα νερά η Ισπανία


Αβέβαιο
 είναι το μέλλον στην Ισπανία καθώς η πολιτική κρίση κορυφώθηκε έπειτα από την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την τοπική Βουλή.

Διαβάστε επίσης

Μπορεί η απόφαση της Καταλονίας να ξάφνιασε τους πολίτες, ωστόσο η Μαδρίτη φαίνεται ότι ήταν προετοιμασμένη και έτσι αμέσως προχώρησε στην ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος. Αμέσως μετά ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος τη διάλυση της Βουλής της Καταλονίας και προκήρυξε πρόωρες εκλογές την 21η Δεκεμβρίου.
«Αποφάσισα να προκηρύξω πρόωρες, ελεύθερες εκλογές. Δεν θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ποτέ, αλλά δεν πρέπει να διαρκέσει αυτή η περίοδος. Δεν έχει να κάνει με την αυτοδιοίκηση της Καταλονίας αλλά με την ομαλότητα. Πρέπει να θωρακίσουμε το νόμο και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ισπανών», συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός. 
«Είναι απαραίτητο οι πολίτες της Καταλονίας να πάρουν πίσω τη φωνή τους και να επιστρέψουν πίσω σε ένα δημοκρατικό κράτος. Πρέπει να επαναφέρουμε τη βάση, την ομαλότητα στην Καταλονία», είπε χαρακτηριστικά ο Ραχόι.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης. Παράλληλα, γνωστοποίησε και ότι απολύει τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας.

Το ρήγμα ανάμεσα σε Καταλονία, που είναι η πιο εύπορη από τις 17 περιφέρειες της χώρας και στην Μαδρίτη, έχει βυθίσει τη χώρα στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τη δεκαετία του ’70.
Η κρίση αυτή έχει πυροδοτηθεί από τους Καταλανούς ηγέτες οι οποίοι προχώρησαν σε δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου το οποίο κρίθηκε παράνομο και αντισυνταγματικό από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και αντιμετωπίστηκε με ωμή βία από τις εθνικές δυνάμεις ασφαλείας.
Video: Οι κάλπες της βίας στην Καταλονία

Η διεθνής κοινότητα αποκλείει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καταδικάζοντας ομοφώνως την κήρυξή της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.
Ευρωπαϊκή Ένωση
«Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνοντας έκκληση στη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων παρά το επιχείρημα της ισχύος»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η Εσθονία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ισπανίας».
ΟΗΕ
«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, ο Φάρχαν Χακ.
ΗΠΑ
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ στηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης της Ισπανίας με στόχο να παραμείνει η Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ.
Γαλλία
«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Γερμανία
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος τυπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
Βρετανία
«Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.
Ιταλία
«Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη».
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας.
«Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.
Τουρκία
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «η μονομερή απόφαση του (καταλανικού) κοινοβουλίου δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας».
Το υπουργείο «ελπίζει στην εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».

Το χρονικό

Έπειτα από εβδομάδες αβεβαιότητας, η καταλανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κάρλες Πουτζντεμόν, ψήφισε υπέρ της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σήμερα, περίπου ένα μήνα μετά από το δημοψήφισμα, κατά το οποίο περίπου το 90% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας, ωστόσο μόνο το 43% του εκλογικού σώματος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
Video: Καταλονία: Επαπειλούμενος «εμφύλιος» με φόντο το δημοψήφισμα
spain 222
Πηγή: Reuters

Τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Έπειτα από την ψηφοφορία στην καταλανική Βουλή, η ισπανική Γερουσία στη Μαδρίτηυπερψήφισε την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
Οι εξουσίες που έχει η Μαδρίτη της επιτρέπουν να απομακρύνει τον Πουτζντεμόν και τους υπουργούς του από την τοπική κυβέρνηση ενώ έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τις λειτουργίες της τοπικής διοίκησης στην Βαρκελώνη. Δεν είναι ακόμη σαφές ωστόσο τι θα συμβεί πρακτικά, δηλαδή αν η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας θα παραχωρήσει τις εξουσίες της εθελοντικά ή αν η Guardia Civil (η Εθνοφρουρά) θα τους απομακρύνει δια της βίας.
spain 333
Πηγή: Reuters
Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασίασε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της "εξέγερσης", όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο Τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.
rajoy 222
Πηγή: Reuters
Μια εκ των πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση(ANC)κάλεσε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούσουν στις εντολές της ισπανικής κυβέρνησηςλίγη ώρα αφότου η Μαδρίτη ενεργοποίησε το άρθρο 155, ενώ ο Πουτζντεμόν έκανε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Η κυβέρνηση Ραχόι προχώρησε σε ενεργοποίηση του Άρθρου 155 για την προστασία των συμφερόντων του ισπανικού λαού, μεταξύ αυτών και των Καταλανών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. «Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο Έθνος και δεν θα ανεχθούμε κάποιους που επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το Σύνταγμά μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μαριάνο Ραχόι.
barcelona
Πηγή: Reuters
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ομόθυμα τη στήριξή της στην κυβέρνηση Ραχόι, καθιστώντας σαφές πως δεν στηρίζει σε καμία περίπτωση αποσχιστικά κινήματα.
Οι Podemos καταδικάζουν την κήρυξη ανεξαρτησία της Καταλονίας
«Είμαστε ενάντιοι στην καταστολή και υπέρ ενός κοινά συμφωνηθέντος δημοψηφίσματος, αλλά η διακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι παράνομη και διευκολύνει τη στρατηγική του Λαϊκού Κόμματος» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Διεθνείς αντιδράσεις στην κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, με όλους να τάσσονται υπέρ του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την αναξαρτησία της Καταλονίας.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, γνωστοποίησε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας.  
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης»  ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Γαλλία-Βρετανία-Βέλγιο-Κύπρος στηρίζουν Ραχόι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την "πλήρη στήριξή του".
«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γαλλική Γουιάνα
Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επανέλαβε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας.
«Το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας», ανακοίνωσε σε δήλωσή του στον Τύπο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Η κήρυξη αυτή «στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας», πρόσθεσε.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Charles Michel καλεί την κυβέρνηση Ραχόι και την περιφερειακή κυβέρνηση Πουτζδεμόν να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο. «Καλούμε σε ειρηνική επίλυση του ζητήματος με σεβασμό προς την εθνική και διεθνή τάξη».
Την ίδια ώρα και η Κύπρος στηρίζει τον Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών. 
Η Ουκρανία θα υποστηρίξει την ακεραιότητα της Ισπανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν.
Σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι το Κίεβο υποστηρίζει τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης για την επίλυση της κρίσης σύμφωνα με το Σύνταγμά της, την τήρηση του νόμου και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Αντόνιο Ταγιάνι

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας σήμερα συνιστά παραβίαση του κράτους δικαίου, σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και επισημαίνει ότι κανένας στην ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:  Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ντόναλντ Τουσκ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σαφές ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Για την Ευρώπη τίποτα δεν αλλάζει, η Ισπανία παραμένει ο κεντρικός συνομιλητής, επεσήμανε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

ΗΠΑ: Αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας η Καταλονία

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

ΝΑΤΟ: Εσωτερικό ζήτημα η κρίση στην Καταλονία

Η Ισπανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η κρίση στην Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, επισήμανε σήμερα ένας αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Ερωτηθείς σχετικά με την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απάντησε:
«Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος»



Πηγή cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου