Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι παροχές σε είδος, η παράλληλη ασφάλιση και ο Chuck Berry

taxheaven


https://d5nxst8fruw4z.cloudfront.net/atrk.gif?account=S9/5i1aoZM00gPΙ. Πρόλογος
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το άγχος και οι έγνοιες καθιστούν ασθματική την καθημερινότητά μας, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που τις περισσότερες φορές δεν βρίσκουμε τρόπο να ανασάνουμε. Νιώθουμε συχνά τον βρόχο να σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από το λαιμό μας και ταυτόχρονα την ψυχολογία μας να καταβαραθρώνεται. Το μυαλό μας, άθυρμα στα χέρια εκείνων που το σμίλεψαν εδώ και χρόνια τόσο άγαρμπα, μα τόσο επιτηδευμένα, οι ανθρώπινες σχέσεις βουλιάζουν συνεχώς στο τέλμα και οι ψυχές μας βασανισμένες, κουρασμένες, χάνονται τελικά και περιπλανώνται στο άφατο έρεβος του σύμπαντος. Όμως, παρόλα αυτά δεν πρέπει να ορρωδούμε προ ουδενός, αλλά να παραμείνουμε έμπλεοι αισιοδοξίας βρίσκοντας συνεχώς νέους τρόπους ώστε να ζούμε την κάθε στιγμή, παλεύοντας για έναν κόσμο που πραγματικά δικαιούμαστε ως έλλογες οντότητες και αντιδρώντας συνάμα δυναμικά στους ακκισμούς της σύγχρονης πολιτικής γύμνιας.

Μα, τι κάνω, ο χρόνος πέρασε, το σχόλιο ήδη ξεκίνησε και όλα αυτά μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φληναφήματα και τίποτα παραπάνω. Άλλωστε η επικαιρότητα είναι αυτή που ενδιαφέρει. Προσγειώνομαι λοιπόν στην πραγματικότητα γυρίζοντας όμως το ημερολόγιο επτά ημέρες πίσω και ξεκινώ το γνώριμο εβδομαδιαίο ταξίδι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Ας δούμε εν τάχει τα σημαντικότερα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

ΙΙ.  Πλήρης οδηγός φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2016


Ο κόμβος μας προσφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά εντελώς δωρεάν έναν πλήρη οδηγό συμπλήρωσης δηλώσεων, προκειμένου να αποτελέσει το δεκανίκι όλων στο δύσκολο έργο της ορθής συμπλήρωσης των σχετικών φορολογικών εντύπων. Ο οδηγός αυτός εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό και ευελπιστούμε να αποτελέσει και φέτος ένα χρηστικό βοήθημα για όλους. Στον οδηγό υπάρχουν αναλυτικά, όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Διαβάστε τη σχετική είδηση του κόμβου και στη συνέχεια περιηγηθείτε στο χρηστικό οδηγό προκειμένου να δείτε όλες τις λειτουργίες που προσφέρει.

(Upd) Πλήρης οδηγός φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2016 - Εντελώς δωρεάν


III. Το briefing της ημέρας
Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα.
Το briefing της ημέρας - Παρατάσεις παραγραφής, οδηγός φορολογικών δηλώσεων κ.ά. (20.03.2017)
Το briefing της ημέρας - Νέα πρότυπα καταστατικά, υποβολή οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. κ.ά. (21.03.2017)
Το briefing της ημέρας - Έλεγχοι φοροδιαφυγής - Δικαστές και Δικαστικές αποφάσεις κ.ά. (22.03.2017)
Το briefing της ημέρας - Οδηγίες Ε3 - Προσοχή στις εκκαθαρίσεις με τον νόμο 4446/2016 κ.ά. (23.03.2017)


IV. Σημαντικά θέματα - οδηγίες συμπλήρωσης Ε3, παροχές σε είδος, κ.λπ.
► Σημαντικό: ΠΟΛ.1045/2017 Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4172/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 99 του ν.4446/2016 (Α' 240) για την παροχή σε είδος εταιρικού οχήματος [ Δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος που περιμέναμε τόσο καιρό. Ας δούμε όμως τα βασικότερα σημεία της εν λόγω εγκυκλίου ]
■ Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, υπολογίζεται ως ποσοστό της ΛΤΠΦ του οχήματος με βάση την κλίμακα που ορίζει η εν λόγω διάταξη. Σε περίπτωση χρήσης εταιρικού οχήματος για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους (νέα πρόσληψη, αποχώρηση εργαζόμενου κτλ.), η αξία της παροχής υπολογίζεται αναλογικά με το χρονικό διάστημα (μήνες) χρησιμοποίησής της. Η διάρκεια χρήσης εταιρικού οχήματος από εργαζόμενο για διάστημα άνω των 15 ημερολογιακών ημερών λογίζεται ως μήνας [ σ.σ. προκύπτουν διάφορα ερωτήματα αναφορικά με το αν αφορά σε όλα τα οχήματα (ΦΙΧ, μοτοσυκλέτες, κ.λπ.) ή μόνο για αυτοκίνητα, για τις περιπτώσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων —εκτός αντιπροσωπείας— στα τιμολόγια των οποίων δεν υπάρχει η ΛΤΠΦ, καθώς και άλλα ].
■ Η Λιανική Τιμή προ Φόρων οχήματος κατά τύπο, παραλλαγή και έκδοση αυτού, είναι η τιμή που προκύπτει από τους υποβαλλόμενους τιμοκαταλόγους στην Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας του προαιρετικού (EXTRA) εξοπλισμού, προ Φ.Π.Α. και τέλους ταξινόμησης και αναγράφεται στη «Βεβαίωση Ανώτατης προτεινόμενης Λιανικής Τιμής προ Φόρων» που χορηγείται σχετικά από τους τελευταίους. Σε περίπτωση που ο επίσημος αντιπρόσωπος/διανομέας δεν δύναται να χορηγήσει τη σχετική βεβαίωση, η ΛΤΠΦ λαμβάνεται εναλλακτικά από την αναγραφόμενη στα οικεία παραστατικά πώλησης αξία, προ Φ.Π.Α. και τέλους ταξινόμησης, μη συνυπολογιζομένων τυχόν εκπτώσεων που έχουν χορηγηθεί.
■ Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος υπολογίζεται ως ποσοστό στο σύνολο της ΛΤΠΦ και όχι κλιμακωτά, ξεκινώντας από το πρώτο κλιμάκιο με ΛΤΠΦ οχήματος έως 12.000 ευρώ και καταλήγοντας στην ανώτερη κλίμακα με ΛΤΠΦ άνω των 25.001 ευρώ.
■ Το ποσοστό της ΛΤΠΦ δεν επιμερίζεται σε περισσότερα του ενός πρόσωπα. Συνεπώς, αν το ίδιο όχημα είχε παραχωρηθεί ταυτόχρονα σε δύο υπαλλήλους/εταίρους/μετόχους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εντός του έτους, τότε το ποσό που έχει υπολογιστεί βάσει της κλίμακας θα  συμπεριληφθεί στις αποδοχές κάθε ενός ξεχωριστά, χωρίς να γίνει επιμερισμός αυτού.
■ Η αξία της παροχής σε είδος μειώνεται από το τρίτο έτος κυκλοφορίας του οχήματος και μετά (παλαιότητα που προκύπτει από την άδεια κυκλοφορίας του διεθνώς) και σύμφωνα με την κλίμακα που ορίζει η διάταξη.
■ Εξαιρούνται τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν Λιανική Τιμή προ Φόρων έως 12.000 ευρώ [ tool cars, οχήματα δοκιμών (test-drive), οχήματα μεταφοράς προσωπικού (π.χ. mini-bus), οχήματα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις (π.χ. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) για μεταφορά καλεσμένων ή πελατών τους, οχήματα τα οποία διαθέτουν οι επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης (service) οχημάτων προσωρινά σε αντικατάσταση των επισκευαζόμενων, οχήματα ιδιωτικής χρήσης που χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις διαχείρισης αεροδρομίων για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών και των επιβατών τους (αυτοκίνητα πίστας) καθώς και για την μεταφορά VIPS ή προσωπικού].  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα και οι δύο προϋποθέσεις για να ισχύει η εξαίρεση. Συνεπώς αν για τα παραπάνω οχήματα η ΛΤΠΦ είναι μεγαλύτερη από 12000, τότε θα υπολογίζεται παροχή σε είδος.
■ Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε περίπτωση μίσθωσης ή χρηματοοικονομικής μίσθωσης αυτού υπολογίζεται όπως και ανωτέρω, ενώ η επιχείρηση εκπίπτει τις σχετικές δαπάνες σε ποσοστό 100%, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.4172/2013 (προϋποθέσεις περιπτώσεων α', β', και γ') και τα όσα ειδικότερα αναφέρονται στην ΠΟΛ.1113/2.6.2015 εγκύκλιο, κατά περίπτωση.

► Σημαντικό: ΠΟΛ.1043/2017 Οδηγίες συμπλήρωσης έντυπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2016 [ Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 και της Κ.Φ.Α. Δώστε προσοχή στην παρ. 3 που αφορά στις ενισχύσεις, τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις των αγροτών, καθώς και στους νέους κωδικούς που έχουν προστεθεί στο έντυπο του φορ. έτους 2016 (σ.σ. τις αλλαγές στο Ε3 μπορείτε να τις δείτε και στο παλαιότερο άρθρο μας].
► Αριθ. 31637/ 2017 Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε. και Ε.Ε. [ Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης στην οποία περιέχονται πρότυπα καταστατικά για τη σύσταση των Ανωνύμων Εταιρειών, των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, των Ομόρρυθμων Εταιρειών και των Ετερόρρυθμων Εταιρειών. Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι, τα πρότυπα καταστατικά είχαν κάνει την εμφάνισή τους και παλαιότερα (σ.σ. βλέπε Κ.Υ.Α. αριθμ. Κ2-828/31.1.2013, η οποία όμως έπαψε να ισχύει από την 20η Μαρτίου 2017), οπότε δεν ήταν καινούργιο για μας.
► ΠΟΛ.1042/2017 Επιβολή Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου σε πράξεις μετατροπής ατομικών επιχειρήσεων σε κεφαλαιουχικές εταιρείες [ Δεν επιβάλλεται φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά τη «μετατροπή» ατομικής επιχείρησης σε κεφαλαιουχική εταιρία, διότι η μετατροπή εν προκειμένω διενεργείται με σύσταση εταιρείας και όχι με μεταβολή του νομικού τύπου υφιστάμενης εταιρείας].
► Πως θα γίνονται οι διασταυρώσεις των καταθέσεων με τα εισοδήματα - τι εξαιρείται - οδηγίες για ελέγχους της πλασματικής μετεγκατάστασης σε γειτονικές χώρες - Έλεγχοι για την καθημερινή φοροδιαφυγή [ Ομιλία του κ. Γ. Πιτσιλή σε εκδήλωση του ΣΕΒ. Διαβάστε τα έντονα τονισμένα σημεία στη σχετική είδηση του κόμβου γιατί έχουν ενδιαφέρον και είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσουν το προσεχές διάστημα ].


V. ΕΦΚΑ - Παράλληλη ασφάλιση
► Σημαντικό: Ε.Φ.Κ.Α. αριθ. πρωτ. : Φ. 10043/οικ. 14226/ 431/ 2017 Παράλληλη ασφάλιση - Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 36 παρ. 1 και 2 του ν. 4387/2016 [ Πρόκειται για την εγκύκλιο που αναμέναμε εδώ και καιρό και αφορά στις διατάξεις για την παράλληλη ασφάλιση. Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά το κείμενο και τα παραδείγματα έτσι ώστε να κατανοήσουμε —όπου αυτό είναι εφικτό— τις νέες διατάξεις. Επειδή η εν λόγω εγκύκλιος είναι πολυσέλιδη χρειάζεται ενδελεχή ανάγνωση, οπότε λόγω του ότι κοινοποιήθηκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής θα επανέρθουμε για ειδικό σχολιασμό στα σημεία εκείνα που θεωρούμε πως πρέπει να διαλευκανθούν ].
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που έλαβαν ειδοποιητήριο με λανθασμένα ποσά, που πρέπει να απευθυνθούν, κ.λπ. Τελικά βρήκα τη λύση και σας την κοινοποιώ έτσι ώστε να τη χρησιμοποιήσετε κι εσείς.


VI. Αρθρογραφία, μελέτες, κ.λπ.
Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Κάποια παλαιότερα άρθρα επανήλθαν στο προσκήνιο προκειμένου να τα μελετήσουν όσοι δεν είχαν προλάβει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά προστέθηκαν και νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:
Γ.Σ.Ε.Ε.: «Αμοιβή αργίας 25ης Μαρτίου», αλλά και Η εορτή της 25ης Μαρτίου [του Ανδρέα Σακελλαριάδη].
Χρηστικό βοήθημα για την υποβολή των βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2016 [επειδή κοντεύει η καταληκτική ημερομηνία. Σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις παροχές σε είδος λόγω χρήσης αυτοκινήτου (σ.σ. η εγκύκλιος όπως αναφέραμε ανωτέρω δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, 24.3.2017), θέλω να επισημάνω ότι η Διοίκηση του υπ. Οικονομικών πρέπει να αποφασίσει άμεσα την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των βεβαιώσεων μέχρι την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε σιωπηρή παράταση, αλλά σε επίσημη έτσι ώστε να έχουμε κι εμείς κάτι απτό στα χέρια μας. Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι μέχρι και πέρυσι, στις περιπτώσεις που υποβλήθηκαν τροποποιητικές δηλώσεις βεβαιώσεων —μετά την καταληκτική ημερομηνία— δεν υπήρξαν κυρώσεις. Φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύσει και φέτος ].
Χρονομηχανή: Πριν τρία χρόνια δείτε τι ακριβώς είχε γίνει σχετικά με τα πρόστιμα στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές βεβαιώσεων (δείτε το σχετικό άρθρο, τότε που οι ειδήσεις έβγαιναν μέσω twitter)...

VII. Ενδιαφέρουσα νομολογία
...από τη διάταξη του άρθρου 11 του ν. 3513/2006 προέκυπτε ότι η παράταση παραγραφής μέχρι 31.12.2008 αφορούσε μόνον τις φορολογικές υποθέσεις, στις οποίες η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου έληγε πρωτογενώς στις 31.12.2006 και 31.12.2007, δηλαδή αφορούσε τις υποθέσεις των χρήσεων 2000 και 2001, ενώ από τη γραμματική διατύπωση των διατάξεων του άρθρου 29 του ν. 3697/2008, του άρθρου 10 του ν. 3790/2009, του άρθρου 82 του ν. 3842/2010, του άρθρου 12 παρ. 7 του ν. 3888/2010, του άρθρου 18 παρ. 2 του ν. 4002/2011 και του άρθρου δεύτερου του ν. 4098/2012 προέκυπτε ότι οι παρατάσεις αυτές αφορούσαν τις φορολογικές υποθέσεις, στις οποίες η προθεσμία παραγραφής έληγε πρωτογενώς στις 31.12.2008, 31.12.2009, 30.6.2010, 31.12.2010, 31.12.2011 και 31.12.2012 και όχι και τις φορολογικές υποθέσεις στις οποίες η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου έληγε στις ανωτέρω ημερομηνίες μετά από την προηγηθείσα παράταση του άρθρου 11 του ν. 3513/2006.

Δείτε και το σχετικό άρθρο της συνεργάτιδας του κόμβου κας Ν. Διονυσοπούλου με θέμα Η συνταγματικότητα των συνεχών παρατάσεων της παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα κριθεί στην Ολομέλεια του Σ.τ.Ε.
... Επειδή, κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου 3620/2007, η έκτακτη παροχή, η οποία προβλέφθηκε να εξοφληθεί σε  πέντε δόσεις, έχει τον χαρακτήρα αναδρομικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών από την άσκηση του λειτουργήματος τους. Επομένως, ανεξάρτητα από το πότε εισπράττεται η κάθε δόση, ανάγεται πάντως στο χρονικό διάστημα από 1.1.2003-31.12.2007 . Άλλωστε, ο νομοθέτης δεν όρισε την εν λόγω έκτακτη παροχή της παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 3620/2007 ως φορολογητέο εισόδημα των χρήσεων κατά τις οποίες εισπράττονται οι παραπάνω δόσεις. Συνεπώς, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο εισπράχθηκε, δεν πρόκειται, για εισόδημα που προέκυψε, κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, κατά το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο και βάση επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που προβλέπεται από αυτήν.
Γνωμικό: Έχεις το μαχαίρι, έχεις και το πεπόνι κόψε έτσι όπως εσύ θέλεις και φάε.

VIII. Λοιπές ειδήσεις, εγκύκλιοι κ.α.
ΠΟΛ 1041/2017 Θέμα: Κοινοποίηση των διατάξεων του ογδόου άρθρου του άρθρου 1 του ν. 4335/2015 (ΦΕΚ. 87Α'/23-07-2015), με το οποίο τροποποιήθηκε το όγδοο βιβλίο (Αναγκαστική Εκτέλεση, άρθρα 904 έως 1054) του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985) [ Η εγκύκλιος αυτή αφορά στις νέες διατάξεις στο δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, η συσχέτισή τους με το δίκαιο της διοικητικής εκτέλεσης και οι απορρέουσες από αυτό διαδικασίες είσπραξης απαιτήσεων του Δημοσίου. Οι κοινοποιούμενες διατάξεις εφαρμόζονται όταν η επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση με την οποία αρχίζει η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης κατ' άρθρο 924 ΚΠολΔ διενεργείται μετά την 1.1.2016].

Πολλοί είναι αυτοί που παραπονιούνται ότι δεν βγάζουν γραμμή στον τηλεφωνικό αριθμό 1555 του ΕΦΚΑ. Μάλλον δεν χρησιμοποιούν την κατάλληλη συσκευή. Τελικά βρήκα τον τρόπο να επικοινωνώ όποτε έχω πρόβλημα και σας δίνω τη λύση. Είναι απλή όπως θα δείτε, ρίξτε απλά ένα δίδραχμο στη σχισμή....

IX. Αυτοί που φεύγουν...

Το ταξίδι επέκεινα του κόσμου τούτου ξεκίνησε για τον Τσακ Μπέρι που έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου σε ηλικία 91 ετών. Όμως, για τον θρύλο αυτόν του πενταγράμμου τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αφού το ταξίδι της μουσικής του στο σύμπαν είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν τον θάνατό του. Το τραγούδι του «Johnny B. Goode» είναι το μοναδικό ροκ τραγούδι που εμπεριέχεται στους επίχρυσους δίσκους με διάφορα μουσικά κομμάτια, κ.λπ. που εστάλησαν στο διάστημα το 1977 μέσα στα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια Voyager I και Voyager II με την ελπίδα ότι οι εξωγήινοι θα μπορέσουν να τους ακούσουν. Και τα δυο διαστημόπλοια βρίσκονται σήμερα εκτός ηλιακού συστήματος. Στην περίπτωση του Τσακ Μπέρι —και των άλλων δημιουργών των οποίων οι δημιουργίες περιλαμβάνονται στους εν λόγω δίσκους—  δεν αποτελεί διόλου υπερβολή ότι η μουσική του θα ζήσει για πάντα

Χ. Βιβλιοπρόταση

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που γιορτάστηκε το Σάββατο, προτείνω —το 'χω ξανακάνει βέβαια και σε παλαιότερο σχόλιο— σε όσους από σας δεν το έχετε διαβάσει να μελετήσετε το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους 1830-1974». Μέσα από το βιβλίο αυτό θα δείτε τα πράγματα μέσα από την καυστική πένα του συγγραφέα και θα διαπιστώσετε ότι πολλά απ΄όσα μάθαμε στο σχολείο δεν ήταν ακριβώς έτσι. Εν ολίγοις θα διαβάσετε και μια διαφορετική άποψη. Είναι καλό να διαβάζουμε όλες τις απόψεις, να μην έχουμε παρωπίδες και γενικότερα να χρησιμοποιούμε την κριτική μας ικανότητα αφού προηγουμένως μελετήσουμε όλες τις πηγές για ένα θέμα που ερευνούμε.

Αντιγράφω από τον πρόλογο του βιβλίου:
«Τούτη η συνοπτική ιστορία της Ελλάδας από το 1830 μέχρι το 1974, που γράφηκε για να είναι κατ αρχήν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, επιμένει περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά γεγονότα της ιστορίας μας. Δίνει δηλαδή μεγαλύτερη σημασία στους προδότες, τους δοσίλογους όλων των περιόδων και τους πατριδοκάπηλους που δεν έλειψαν ποτέ, παρά σ αυτούς που νοιάστηκαν ειλικρινά για τούτον τον δύσμοιρο τόπο, που συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ιστορικής ειλικρίνειας. Αυτό το βιβλίο αγαπάει την Ελλάδα. Και γι αυτό δεν την κολακεύει. Λέει τα σύκα, σύκα, και τους προδότες, προδότες και όχι εθνικούς ήρωες. Θα μπορούσε να έχει τίτλο «Αρνητική Ιστορία της Νέας Ελλάδας», αν η άρνηση δεν ήταν αναγκαία για την κατάφαση. Συνεπώς, αυτό το βιβλίο στοχεύει την κατάφαση μέσα από την άρνηση, κατά την προτροπή του Τέοντορ Αντόρνο».

ΧI. Επίλογος
Έφτασε στο τέλος του ένα ακόμη «σχόλιο της Δευτέρας» και μαζί του φεύγει σε λίγες μέρες και ο Μάρτιος. Σε κάθε εβδομαδιαίο σχολιασμό προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα βάζοντας κάθε φορά την προσωπική μας πινελιά. Ανερυθρίαστα αραδιάζονται οι λέξεις οι οποίες καθώς στριμώχνονται η μία δίπλα στην άλλη δημιουργούν φράσεις και έτσι συντίθεται σιγά σιγά το πολύχρωμο παζλ του σχολίου. Θυμήθηκα τον ποιητή που έγραφε «Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος» και πήρα μια ανάσα. Ευχαριστώ όσους συναδέλφους σταμάτησαν και στο σημερινό σχόλιο για να ενημερωθούν, αλλά και να ξαποστάσουν λίγο. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλες και όλους και να μη λησμονούμε πως πάνω απ΄ όλα είμαστε άνθρωποι.
Κλείνοντας να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιόρταζαν το Σάββατο. 

 


https://www.taxheaven.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου