Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Η πρώτη ήττα του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ ηττήθηκε από το ίδιο το κόμμα του, από το ίδιο το σύστημα που τον ανέδειξε, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητά του να προχωρήσει στις αλλαγές που ο ίδιος έχει υποσχεθεί, με βασικότερη τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Έφης Τριήρη

Τελικά, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος κατάφερε μεν να πείσει το εκλογικό σώμα να τον ψηφίσει, όχι όμως και το σύστημα που ο ίδιος υποσχέθηκε να «πολεμήσει». Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέστη την πρώτη μεγάλη ήττα, μετά την κατάρρευση της πρώτης νομοθετικής του προτεραιότητας, που ήταν η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του.
Παρά τις υποσχέσεις, τις απειλές και τα τελεσίγραφα προς τους Ρεπουμπλικανούς, δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατάργηση του Obamacare, του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που είχε εφαρμόσει ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος, προσφέροντας ασφάλιση σε εκατομμύρια Αμερικανούς από τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις.
Ο κ. Τραμπ θεωρούσε ότι το σύστημα αυτό, όχι μόνο δεν ήταν βιώσιμο αλλά και αποτελούσε αντικίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Τη στιγμή που περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχαναν την ασφάλεια υγείας τους από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ατομικό κόστος θα εκτοξευόταν και κάποιες υπηρεσίες δεν θα καλύπτονταν υποχρεωτικά. Έτσι λοιπόν ηττήθηκε από το ίδιο το κόμμα του, από το ίδιο το σύστημα που τον ανέδειξε, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητά του να προχωρήσει στις αλλαγές που ο ίδιος έχει υποσχεθεί, με βασικότερη τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ήδη υπάρχει στο ενεργητικό του μια σειρά ανεκπλήρωτων και διαμφισβητούμενων υποσχέσεων, δεδομένου ότι δικαστήρια έχουν σταματήσει τη γενική απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους, ενώ το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό δεν φαίνεται να κατασκευάζεται άμεσα, ελλείψει πόρων.
Οι διαδοχικές αυτές κινήσεις καταδεικνύουν τελικά ότι οι όποιες αλλαγές δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθότι οι αποφάσεις έχουν φύγει από τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες και έχουν παραδοθεί σε ένα ολόκληρο σύστημα αποτελούμενο από πληθώρα παραγόντων που διαμορφώνουν και το τελικό σκηνικό. Και εδώ ακριβώς γεννάται το ερώτημα: Ποιο ακριβώς σύστημα θέλει να αλλάξει ο Ντόναλντ Τραμπ και ποιοι ανήκουν σε αυτό;

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου