Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η παράταση της ΑΠΔ, οι χαρταετοί και το ασφαλιστικό

taxheaven


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος
Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Οι χαρταετοί στα χέρια μικρών και μεγάλων είναι έτοιμοι για το καθιερωμένο πέταγμα. Τα ζύγια και η ουρά φτιάχτηκαν με μαεστρία, όμως χωρίς τη δύναμη του ανέμου παραμένουν καθηλωμένοι στο έδαφος. Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία, παρακαλούν να φυσήξει και γκρινιάζουν λίγο. Με τα κατσουφιασμένα προσωπάκια τους κοιτάζουν προς όλες τις κατευθύνσεις αναζητώντας το φύσημα του ανέμου. Αίφνης αρχίζει και φυσά ένας γρέγος. Κλείνω τα βλέφαρα για λίγο και στο μυαλό μου σχηματίζεται η εικόνα του ανέμου αυτού. Μοιάζει με μεσόκοπο σαξοφωνίστα που τα μάγουλά του έχουν φουσκώσει τόσο πολύ που κοντεύουν να σπάσουν. Αυτό ήταν. Ανοίγω πάλι τα μάτια και αντικρίζω τον ουρανό που γέμισε από τους πολύχρωμους χαρταετούς που ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα, ενώ νιώθω ήδη το χάδι του ανέμου στο πρόσωπό μου. Ταυτόχρονα, η μυρωδιά της καλοψημένης λαγάνας και του φρέσκου χαλβά τρελαίνουν τα ρουθούνια μου. Μνήμες, στιγμές του παρελθόντος περνούν με απίστευτη ταχύτητα από τις συνάψεις των νευρώνων του εγκεφάλου μου. Προμνησία ή απλώς αναπόληση; Όπως και να χει νιώθω τυχερός που κουβαλώ αυτές τις εικόνες μέσα μου, όντας κάποτε πρωταγωνιστής σ΄αυτές τις ανέμελες στιγμές της Καθαράς Δευτέρας. Πόσο λείπουν πλέον σε όλους μας οι στιγμές ανεμελιάς, οι ανθρώπινες στιγμές, τότε που στο μυαλό υπήρχε πολύς χώρος για όνειρα. Βουτηγμένοι στον βάλτο του άγχους και των υποχρεώσεων ψάχνουμε εναγωνίως ένα κλαδί για να παραμείνουμε στην επιφάνεια, να αναπνεύσουμε. Και κάπου μέσα σε όλα αυτά, δεν ξέρω πως —είναι περίεργα πολλές φορές όσα συμβαίνουν στη σκέψη μου— ηχούν στα αυτιά μου κάποιοι στίχοι του Τάσου Λειβαδίτη:
«Ένα σπίτι για να γεννηθείς
ένα δέντρο για ν’ ανασάνεις
ένας στίχος για να κρυφτείς
ένας κόσμος για να πεθάνεις».

Ας προσγειωθούμε όμως στην πεζή καθημερινότητα και ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω για το καθιερωμένο πλέον εβδομαδιαίο ταξίδι μας. Για να δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.




ΙΙ. Ασφαλιστικό
Το νέο ασφαλιστικό μας απασχολεί πλέον σχεδόν σε καθημερινή βάση. Βέβαια για μία σειρά σημαντικών θεμάτων δεν έχουμε δει ακόμη τις σχετικές εγκυκλίους γεγονός που ομολογουμένως δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια σε όλους μας. Είναι πραγματικά λυπηρό να μη γνωρίζουμε ακόμη πως θα χειριστούμε κάποια ζητήματα και να βρισκόμαστε μετέωροι, λίγο πριν την εκπνοή ορισμένων καταληκτικών ημερομηνιών. Στην ενότητα αυτή συγκέντρωσα τις σημαντικότερες ειδήσεις και εγκυκλίους προκειμένου να τις θυμηθείτε ή όσοι δεν τις έχετε διαβάσει να λάβετε άμεσα γνώση [σ.σ. έχουν ήδη κοινοποιηθεί αιτήματα για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των Α.Π.Δ. από φορείς μας προς το αρμόδιο υπουργείο (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.: Επιστολή για μεταφορά προθεσμίας υποβολής Α.Π.Δ. και πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, Αίτημα Λ.Σ.Α. για παράταση υποβολής Α.Π.Δ. και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ.: Επιστολή παράτασης υποβολής Α.Π.Δ. και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών περιόδου Ιανουαρίου 2017, Σ.Ε.Λ.ΚΕ.: Αίτημα παράτασης Α.Π.Δ. περιόδου Ιανουαρίου)].
Παράταση Α.Π.Δ. ->  Για το θέμα της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας της Α.Π.Δ. ένα θα πω: Το ότι υπηρεσιακοί παράγοντες θα δώσουν την παράταση είναι σίγουρο, άλλωστε δεν έχουν τα κότσια να μην το κάνουν (ασχέτως του τι δηλώνουν). Ταυτόχρονα όμως δεν έχουν ούτε ίχνος ανθρωπιάς, αφού άφησαν έναν ολόκληρο κλάδο, όλους τους συναδέλφους να ζουν με το άγχος στα γραφεία τους όλες αυτές τις μέρες, δουλεύοντας για να προλάβουν, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι γι΄αυτή τη κατάσταση. Θα την ανακοινώσουν αύριο την παράταση είμαι σίγουρος γι΄ αυτό. Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά και ο τρόπος σκέψης ορισμένων ανθρώπων με εξοργίζουν, γιατί ουσιαστικά δείχνουν πως μας έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Βέβαια, δεν είναι τωρινό φαινόμενο αυτό που βιώνουμε και τούτο πρέπει να μας προβληματίζει.

► Μερίσματα - Παράλληλη ασφάλιση - Αμοιβές Δ.Σ. - Διευκρινίσεις για ορισμένα θέματα του ασφαλιστικού
► Ποια πρόσωπα ορίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπακτέοι με το προγενέστερο του ν. 4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο στην ασφάλιση φορέων κύριας ασφάλισης, πλην Ε.Τ.Α.Α. και Ο.Α.Ε.Ε.
► Α. Πετρόπουλος: «Νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία στις προθέσεις μας»
► Ενημέρωση σχετικά με δράσεις της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για το νέο ασφαλιστικό - Κείμενο επιφύλαξης
► Λ.Σ.Α.: Προσφυγή στο Σ.τ.Ε. για το ασφαλιστικό
► Δεκαοκτώ ερωτήματα για τους «μπλοκάκηδες» που περιμένουν απαντήσεις [τα ερωτήματα συντάχθηκαν από την επιστημονική ομάδα του κόμβου και περιμένουν απάντηση].
► Α. Πετρόπουλος: «Όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στην Α.Π.Δ.» [Αναμένουμε την επίσημη απόφαση του υπουργείου για το εν λόγω θέμα, όπως επίσης και τη σχετική τροποποίηση ή αναφορά στο νόμο που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ].
► Κ. Μίχαλος: «Να μειωθεί η ανώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών»
► Ε.Φ.Κ.Α.: «Άμεση αποκατάσταση των λαθών στα στοιχεία των ασφαλισμένων από την ενοποίηση των μητρώων των ενταχθέντων φορέων»
► Δ.Σ.Α.: Παράταση προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 (Συνεδρίαση Δ.Σ. Ε.Φ.Κ.Α. 8/23.2.2017 Παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Νομικών (ΤΑΝ) του έτους 2016).
► Περί καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ (δελτίου τύπου): [ Οι εργοδότες που θα απασχολήσουν προσωπικό που εντάσσεται στον ΕΦΚΑ και δεν έχουν απογραφεί ως εργοδότες του τ. Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., θα πρέπει να απογραφούν στο Μητρώο Εργοδοτών Εισφερόντων του Ε.Φ.Κ.Α. με τη συνήθη διαδικασία, στο αρμόδιο Υποκατάστημα τ. Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. της έδρας του εργοδότη για να τους αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Εργοδότη Εισφερόντων καθώς και Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ) με την οποία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΔΙΑΣ ]. Σημείωση: Ο Λ.Σ.Α. ζητά την παράταση της προθεσμίας απογραφής.
Ερώτηση που έχουμε θέσει εδώ και αρκετές ημέρες (δείτε εδώ), αλλά απάντηση δεν πήραμε:  Πώς θα κάνουν απογραφή από 1.1.2017 στον Ε.Φ.Κ.Α. όσοι εργοδότες δεν απασχολούσαν ποτέ προσωπικό στο παρελθόν και έχουν συνεργασία από 1.1.2017 και μετά με κάποιον «μπλοκάκια»  (σ.σ. θυμίζουμε ότι μέχρι 31.12.2016 για να πραγματοποιηθεί απογραφή στο Ι.Κ.Α. απαιτούνταν και ημερομηνία πρόσληψης μισθωτού);

► Αριθμού Μητρώου ΙΚΑ (ΑΜΙΚΑ) μέσω ΑΠΔ ακόμη και για όσους δεν έχουν απογραφεί στο ΙΚΑ;


ΙΙΙ.  Το briefing της ημέρας
Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. 


IV. Σημαντικά θέματα
Παράταση προθεσμίας υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των Λογιστών-Φοροτεχνικών για το έτος 2017 [ Ανακοινώθηκε η παράταση στην υποβολή της υ.δ. έως τις 15.3.2017. Δείτε και πάλι το σχετικό άρθρο μας (Ενημερωμένο) Υπεύθυνη δήλωση λογιστή έτους 2017 - Οδηγίες βήμα-βήμα για την υποβολή, την πληρωμή, την αναγκαία εκπαίδευση λογιστή και την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού].
Υποβολή Ε 11:  [ Προσοχή, η προθεσμία υποβολής εκπνέει στις 28.2.2017.]
Παράταση ΜΥΦ: Ανακοινώθηκε η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των ΜΥΦ έως 31.3.2017. Σημείωση: Δείτε και το σχετικό άρθρο του κόμβου (Ενημερωμένο) Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών - βοηθήματα - ερωτήσεις και απαντήσεις

 V. Αρθρογραφία, μελέτες, περιοδικά, εφαρμογές, κ.λπ.
Πλούσια ήταν την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Κάποια παλαιότερα άρθρα επανήλθαν στο προσκήνιο προκειμένου να τα μελετήσουν όσοι δεν είχαν προλάβει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά προστέθηκαν και νέα σημαντικά άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας για μελλοντική χρήση. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:
Άρθρα Καθαρά Δευτέρα (επίκαιρο, λόγω της ημέρας)

 VI. Τα νέα από το Σ.ΛΟ.Τ.

VII. Σημαντική νομοθεσία
Σχέδιο νόμου Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων [ Σημαντικό νομοσχέδιο. Η διαβούλευση εκπνέει στις 3.3.2017. Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου μπορείτε να τα δείτε και στη σχετική ανάρτηση του κόμβου: Τα βασικά σημεία που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

VIII.  Ενδιαφέρουσες αποφάσεις, κ.λπ.
Χρόνος κτήσης εισοδήματος και έκδοσης τιμολογίου από υπεργολάβο ανώνυμης τεχνικής εταιρείας για την εκτέλεση εργασιών, με βάση τις διατάξεις των Ε.Λ.Π. [ ως χρόνος κτήσης του εισοδήματος που αποκτά η εταιρεία «…», ως υπεργολάβος του έργου, για τις εργασίες της περιόδου Δεκεμβρίου 2015, των οποίων η πιστοποίηση από τον κύριο του έργου πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, νοείται το φορολογικό έτος 2015, εφόσον η ολοκλήρωση και παράδοση του σχετικού τμήματος του έργου στον ανάδοχο πραγματοποιήθηκε μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Στην περίπτωση αυτή, η υποχρέωση έκδοσης του προβλεπόμενου παραστατικού είναι μέχρι την 15η ημέρα του Ιανουαρίου του έτους 2016, ωστόσο, αυτό αφορά στο προηγούμενο φορολογικό έτος, στο οποίο και θεωρείται ότι αποκτάται το σχετικό εισόδημα, καθόσον, κατά τον χρόνο αυτό το υπόψη εισόδημα καθίσταται δεδουλευμένο και παράλληλα αποκτάται το δικαίωμα είσπραξής του, με βάση τα αναφερόμενα στην παρ. 4 του παρόντος ].
ΠΟΛ.1028/2017 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις απαλλαγές από τον φόρο ασφαλίστρων [ Δείτε τις απαλλαγές που ισχύουν αναφορικά με το φόρο επί των ασφαλίστρων ]
IX. Χρηστικά και ειδήσεις που ενδεχομένως σας ενδιαφέρουν
(Upd) Πως θα υποβληθούν οι δηλώσεις πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 από το φορολογικό έτος 2017 και μετά - Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών [ δείτε και τη σχετική εγκύκλιο: ΠΟΛ.1022/2017 Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 (ΦΕΚ Α΄77/22.4.1975) φορολογικών ετών 2017 και μετά, υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και καθορισμός δικαιολογητικών.  Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή δόθηκε παράταση (ΠΟΛ.1027/2017 Παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975) μέχρι την 20η Μαρτίου 2017.  Οδηγίες χρήσης Δηλώσεις φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας ν. 27/1975 ].
 
Αριθ. πρωτ.: Φ. 40021 / οικ. 7559/327/ 2017 Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α., στους μακροχρόνια άνεργους και στους ασφαλισμένους που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.4254/2014 (Α'85) (Δείτε και τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 7/ 2017 Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας με μειωμένες προϋποθέσεις για το από 01/03/2017 - 28/02/2018 χρονικό διάστημα σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Παράταση ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων).
Συνεχίζεται η εγγραφή και καταχώριση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων [ Λόγω της καθολικής αποδοχής του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ) (http://wrm.ypeka.gr) και της μεγάλης ανταπόκρισης από τους υπόχρεους για εγγραφή και καταχώριση σε αυτό και σε συνέχεια πολλών αιτημάτων από παραγωγικούς φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, Επιμελητήρια, κλπ) με πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, συνεχίζεται η εγγραφή και η καταχώριση και μετά το πέρας της 28ης Φεβρουαρίου 2017. Προκειμένου να μην υπάρξουν συνέπειες από την μη έγκαιρη εγγραφή και καταχώριση των υπόχρεων, θα ακολουθήσει και σχετική τροποποιητική ΚΥΑ. Στη διαδικασία αυτή εντάσσονται και οι νέες δραστηριότητες που έχουν υποχρέωση εγγραφής ].

Χ. Επίλογος
Φαντάζομαι πως λίγοι από σας θα διαβάσατε το σημερινό σχόλιο, αφού η αργία της Καθαράς Δευτέρας δεν ενδείκνυται για μελέτη και σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Το ζητούμενο σήμερα είναι να ξεκουράζεστε και να περνάτε χρόνο με τους δικούς σας ανθρώπους και όχι να αναλώνεστε διαβάζοντας το σχόλιο της Δευτέρας. Πρέπει επιτέλους να απαγκιστρωθούμε από τον ιδιόμορφο ιδρυματισμό στον οποίο έχουμε περιέλθει (σ.σ. αναφέρομαι στη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων), να πάψουμε να βλέπουμε το χρόνο να χάνεται μέσα στους τέσσερις τοίχους των γραφείων, ανάμεσα σε χαρτιά, βιβλία και κάθε λογής δικαιολογητικά, σε νόμους και αποφάσεις που τριβελίζουν το μυαλό μας. Να πάψουμε να κοιτάζουμε αποσβολωμένοι την άμμο μέσα στην κλεψύδρα να αδειάζει χωρίς να κάνουμε κάτι. Από κομπάρσοι πρέπει να γίνουμε πρωταγωνιστές της ίδιας μας της ζωής που μας χαμογελά εκεί έξω και είναι κρίμα να φεύγει δίχως να τη ζούμε όπως πρέπει.
Καλή δύναμη και καλή εβδομάδα.


https://www.taxheaven.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου