Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Από τα εύσημα στην τιμωρία

Μετά την πύρινη λαίλαπα το καλοκαιριού, εξίσου θερμό προβλέπεται και το φθινόπωρο για τη Λισαβόνα, με τις εστίες να εντοπίζονται όμως στο μέτωπο της οικονομίας.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τον Αύγουστο βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο έλεος των πυρκαγιών. Η Πορτογαλία είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητώντας τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων για την κατάσβεση των εκατοντάδων εστιών που μαίνονταν ταυτόχρονα.
Μετά την πύρινη λαίλαπα το καλοκαιριού, εξίσου θερμό προβλέπεται και το φθινόπωρο για τη Λισαβόνα, με τις εστίες να εντοπίζονται όμως στο μέτωπο της οικονομίας.
Η Πορτογαλία, ο άλλοτε «καλός μαθητής της τρόικας» -όπως τη χαρακτήριζαν τα διεθνή μέσα τον Μάιο του 2014, πανηγυρίζοντας την «καθαρή» έξοδό της από το μνημόνιο-, κινδυνεύει να επιστρέψει στον εφιάλτη των μέτρων λιτότητας, με αγορές και οίκους αξιολόγησης να την σπρώχνουν ολοταχώς προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μέτρησε μεταξύ των θυμάτων της και την πορτογαλική οικονομία, που δοκίμασε το πικρό χάπι των επώδυνων μεταρρυθμίσεων και των περικοπών στις δαπάνες, σε αντάλλαγμα του πακέτου διάσωσης των 78 δισ. ευρώ. Το δύσκολο αυτό κεφάλαιο έκλεισε, με τη χώρα να γυρίζει σελίδα.

«Στόχος μας είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας», ήταν το μήνυμα του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, τον προηγούμενο Νοέμβριο, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, με τη στήριξη των κομμάτων της Αριστεράς. Και αυτό το μήνυμα ήταν που ανέτρεψε τα δεδομένα, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.
Οι φόβοι μήπως η φιλοαναπτυξιακή πολιτική της νέας κυβέρνησης οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το πορτογαλικό χρέος. Ήδη το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σε υψηλά τριμήνου, ξεπερνώντας το όριο του 3%.
Η χαριστική βολή θα μπορούσε να έλθει από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης. Αρκεί μία και μοναδική υποβάθμιση για να βρεθεί το πορτογαλικό χρέος εκτός της «ομπρέλας» της ΕΚΤ και στο έλεος των αγορών.
Οι αριθμοί απεικονίζουν μια διαφορετική πραγματικότητα: Η οικονομία της Πορτογαλίας επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2014 -έπειτα από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών- ανακάμπτοντας 0,9% και ανεβάζοντας ταχύτητα στο 1,9% το 2015. Η ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχιστεί και φέτος, αν και με βραδύτερους ρυθμούς 1,4%.
Η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλά πενταετίας, κάτω από το 11%. Ακόμη και οι ανησυχίες ότι η Λισαβόνα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τον στόχο για έλλειμμα 2,5% φέτος ίσως να είναι υπερβολικές, δεδομένου ότι κατάφερε να το «δαμάσει» πέρυσι στο 4,4% από 7,2% το 2014. Φαίνεται όμως ότι κανείς δεν συγχωρεί από τον «καλό μαθητή» μέτριες επιδόσεις...

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου