Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Οι συνέπειες της πολιτικής των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή-Το «Ισλαμικό Χαλιφάτο» είναι γεγονός

το Κουτί της Πανδώρας


Την εικόνα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής αλλάζει η προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) ή (ISIS).  Μπροστά στο νέο αμερικανικό φιάσκο, με τον δήθεν πολυετή πόλεμο για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας, μία ομάδα φονταμενταλιστών που οι ίδιοι οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί εξόπλισαν εναντίον του Άσαντ, μετασχηματίζεται σε νέο πελώριο κράτος και μάλιστα ανάμεσα στα μαλακά υπογάστρια της Συρίας, του Λιβάνου, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.
Οι Ιρακινοί εξαπολύουν μαζική αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Τικρίτ από τον ιρακινό στρατό, ενώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα υπερίπτανται της Βαγδάτης. Η Συρία βομβάρδισε στόχους εντός ιρακινού εδάφους, το Ιράν επιζητά να στήσει αναχώματα στο ΙΚΙΛ, ο Λίβανος ήδη δέχεται επιδράσεις, οι ΗΠΑ και ευρύτερα η Δύση μετρούν τον τρόπο αντίδρασής τους και την ίδια δημιουργούνται απέραντες εκτάσεις κατασφαγμένων ανθρώπων από τους φονταμενταλιστές και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένοι.

isis-executions.jpg
Ο Ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι πέντε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στη χώρα, έπειτα από σχετική συμφωνία με τη Μόσχα, με στόχο να προσφέρουν ενισχύσεις στη Βαγδάτη η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών. «Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι Su-25 έχουν φτάσει στο ιρακινό έδαφος, γεγονός που θα ενισχύσει τη μαχητικότητα της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.
Στο μεταξύ, Ιρανός αξιωματικός σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράκ να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές μαχητές με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποίησε η Τεχεράνη στη Συρία για να υποστηρίξει τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο ταξίαρχος Μασούντ Τζαζαγερί, αναπληρωτής διοικητής του γενικού επιτελείου στρατού και αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ ότι η απάντηση της Τεχεράνης στους αντάρτες θα είναι «βέβαιη και σοβαρή».
Ο κ. Τζαζαγερί σημείωσε ότι το Ιράν θα βοηθήσει το Ιράκ σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, ελέγχου των συνόρων και οχύρωσης. Προκειμένου να βοηθήσει τη Βαγδάτη, είπε ο ίδιος, η Τεχεράνη θα παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν «στη Συρία και σε άλλες προβληματικές περιοχές στην περιφέρεια».
Η γαλλική Le Monde σχολίαζε σχετικά: «Μέσα από φονικές επιδρομές και αστραπιαίες επιθέσεις, μια καινούρια «χώρα» αναδύεται στον αραβικό κόσμο. Ας την ονομάσουμε «Τζιχαντιστάν». Εκτείνεται στη Συρία, στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας και στο Ιράκ, στις δυτικές και βόρειες περιοχές… Ούτε η Αλ Κάιντα δεν διέθετε τόσο μεγάλη εδαφική επικράτεια στο Αφγανιστάν της δεκαετίας του 1990, όταν βρίσκονταν στην εξουσία οι Ταλιμπάν… Ένα μίνι κράτος αποκτά ρίζες, επιβάλλοντας φόρους, αποσπώντας λύτρα και εξασφαλίζοντας μεγάλα έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι οι εφιαλτικές εξελίξεις μαρτυρούν το απόλυτο αδιέξοδο της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ ανέτρεψε το κοσμικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, για να δημιουργήσει ως κρατική οντότητα πλέον την ισλαμικής τρομοκρατίας…
Η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα περισσότερο αντανακλά τη σύγχυσή του παρά ξεκαθαρίζει την στάση του. «Μας ενδιαφέρει ζωηρά να αποτρέψουμε τη μόνιμη εγκατάσταση των τζιχαντι-στών στο Ιράκ ή τη Συρία», δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστούν άμεσα στρατιωτικά μέτρα» και ότι «η ομάδα εθνικής ασφαλείας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα». Ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George W. Bush» βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, γεγονός που ενισχύει τις εικασίες για πιθανό βομβαρδισμό των ανταρτών από τους Αμερικανούς, από θαλάσσης και αέρος.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου έσπευσε να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξαναστείλει στρατεύματα εδάφους στο ιρακινό ναρκοπέδιο. «Θα έπρεπε μήπως οι Αμερικανοί στρατιώτες να βρίσκονται σήμερα και να πολεμούν στο Ιράκ; Θα ήταν κάτι τέτοιο προς όφελος της εθνικής μας ασφάλειας;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Τζέι Κάρνι, για να δώσει την εξής απάντηση: «Δεν μπορούμε να έχουμε αμερικανικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, που θα εμπλέκονται σε ατέρμονες στρατιωτικές συγκρούσεις».
Αλλά και οι New York Times τάσσονται κατηγορηματικά εναντίον του ενδεχόμενου αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ στο Ιράκ και ζητούν την αντικατάσταση της σεχταριστικής και χρεοκοπημένης διοίκησης Μαλίκι από κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σε κάθε περίπτωση, το ιρακινό κράτος θα είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της περιπέτειας. Ήδη η τοπική κυβέρνηση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ βρήκε την ευκαιρία να καταλάβει στρατιωτικά τη στρατηγικής σημασίας -λόγω πετρελαίων- πόλη του Κιρκούκ, αποσπώντας τη de facto από τη Βαγδάτη και να ανακηρύξει και εκείνη με την σειρά της ίδρυση ανεξάρτητου κράτους... Εν ολίγοις η αμερικανική και η βρετανική πολιτική των δίδυμων πύργων, βάζει σε ατελείωτες περιπέτειες το παγκόσμιο και έπεται το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, μόλις οι «ειρηνοποιοί» της Δύσης αποχωρήσουν και από εκείνο το αδιέξοδο φιάσκο τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου