Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αντιπερισπασμός για να περάσουν τα μέτρα

sofokleousin



Νέα σκληρά μέτρα έρχονται, η λαϊκή δυσφορία μεγαλώνει, οι αντιδρασεις θα είναι αναπόφευκτες.  Για να διασπασθεί και να  μετατοπισθεί αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, χρειάζεται ένας αντιπερισπασμός, κάποια γεγονότα που θα τραβήξουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, θα προσελκύσουν τις τηλεοπτικές κάμερες και θα δώσουν  τροφή στα δελτία ειδήσεων.
Οπως λόγουχάριν  συγκρούσεις και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, φωτιές, δακρυγόνα, καταστροφές καταστημάτων και αυτοκινήτων. Με λίγα επεισόδια ρατσιστικής βίας η «συνταγή» θα έδενε καλύτερα.

Κι αν τα γεγονότα δεν έρχονται μόνα τους, τα δημιουργούμε.  Η τέχνη είναι γνωστή από παλιά: Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αστυνομία μπορεί να παίξει το ρόλο της «μαμής της ιστορίας».
Οι αρμόδιοι των υπηρεσιών ασφαλείας και του υπουργείου  Δημόσιας Τάξης έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι με την επιστροφή των πολλών από τις διακοπές, αναμένεται κύμα αναταραχής, με κινητοποιήσεις, επεισόδια, συγκρούσεις «ακραίων στοιχείων» με την αστυνομία.
Οι δυνάμεις καταστολής ετοιμάζονται για την αντιμετώπισης τους. Και για να είναι καλά προετοιμασμένες, «εκπαιδεύονται» σε πραγματικές συνθήκες.
Και επειδή δεν υπάρχουν επισόδια, φροντίζουν να τα δημιουργήσουν.


Οι προσπάθειες άρχισαν - ως συνήθως - από τα Εξάρχεια, όπου οι συνθήκες είναι πρόσφορες. Ανευ λόγου και αιτίας, μια διμοιρία. ειδικών δυνάμεων εμφανίσθηκε μεσάνυχτα της Πέμπτης στην έρημη από ανθρώπους και αυτοκίνητα οδό Στουρνάρη, δίπλα στο Πολυτεχνείο. Στις παρόδους  καραδοκούσαν κι άλλες διμοιρίες.

Σε άλλες εποχές αυτό θα ήταν αρκετό να προκαλέσει σύρραξη. Αυτή τη φορά όμως δεν βρήκε «αντίπαλο». Οι  αντιεξουσιαστές λείπουν ακόμη σε διακοπές - και χωρίς αυτούς  δεν γίνονται επεισόδια. Οι φραστικές προκλήσεις, οι χουλιγκάνικες βωμολοχίες και δυό τρεις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που έπεσαν «στο βρόντο», δεν προσείλκυσαν ταραχοποιούς.

Η πρώτη απόπειρα απέβη άκαρπη. Μάλλον θα υπάρξουν  κι άλλες, σοβαρότερες, πιο οργανωμένες, με σωστό timing.  Οι μέρες είναι πονηρές και οι φωτιές στο κέντρο της Αθήνας έχουν αποδειχθεί πάντοτε καλός αντιπερισπασμός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου