Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Νταλάρα: Απέτυχαν και σταματούν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα


Οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, επισημαίνουν με κοινή δήλωση τους ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από όλες τις μεριές η πρόταση για το εθελοντικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI) και ανακοινώνουν πως σταματούν προσωρινά οι διαπραγματεύσεις.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για το εθελοντικό PSI για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ' όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου», αναφέρουν.

«Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες», προσθέτουν, «οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν σταματήσει για διαβουλεύσεις σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής προσέγγισης.» και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ελπίζουμε η Ελλάδα να ξαναδιαπραγματευτεί με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να ολοκληρωθεί μια αμοιβαία αποδεκτή εθελοντική συμφωνία για το χρέος»

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας δηλώνει πως «Η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης» ενώ κύκλοι του Υπουργείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (πιθανά την Τετάρτη) και τονίζουν πως το χρονικό αυτό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε απόψε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων
Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους διέρχονται μία κατάσταση «ακραίας» έντασης, τονίζει από την πλευρά της πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, κατά την οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές «οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση» προκειμένου «να αποφευχθούν τα χειρότερα».

«Η ένταση είναι ακραία, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και για όλη τη ζώνη του ευρώ και τους Ευρωπαίους, οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», τονίζει η ίδια πηγή.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ στις ιστοσελίδες του διεθνούς οικονομικού Τύπου, η εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα αρνητική. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος των Financial Times που μιλά για «κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων για το PSI, ενώ η Wall Street Journal γράφει «χωρις φινάλε το ελληνικό δράμα»

Πηγή iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου