Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πτώση-ρεκόρ του κόστους δανεισμού της Γερμανίας στο 2,62% για 30 χρόνια

Με αυξανόμενη την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη 
τα γερμανικά ομόλογα αποτελούν καταφύγιο 
για τους επενδυτές 
Πηγή: Express.gr

ΜE 2,62%, το χαμηλότερο επιτόκιο από την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, δανείστηκε χθες η Γερμανία, διαθέτοντας 30ετή ομόλογα αξίας 2,458 δισ. ευρώ. Η αυξανόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υπενθυμίζει στους επενδυτές την προοπτική μεγαλύτερης επιδείνωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Ετσι δικαιολογείται η χθεσινή ισχυρή ζήτηση για τα 30ετή ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου, τα οποία λειτουργούν ως… καταφύγιο. Την ίδια στιγμή, η ανάκαμψη για τρίτο μήνα της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το ινστιτούτου Ifo, καλλιεργεί ελπίδες ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση.
Χθες, το γερμανικό Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 2,458 δισ. ευρώ μέσω της δημοπρασίας 30ετών ομολόγων, δηλαδή λήξης τον Ιούλιο του 2042. Η Κεντρική Τράπεζα Γερμανίας (Bundesbank), η οποία διενήργησε τη δημοπρασία για λογαριασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους, ανακοίνωσε ότι οι προσφορές ανήλθαν στα 5,04 δισ. ευρώ. Η απόδοση της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 2,62% έναντι 2,82% της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης. Ο συντελεστής κάλυψης ανήλθε στο 2,1, έναντι 1,1 της προηγούμενης δημοπρασίας.
Η ισχυρή ζήτηση για τα γερμανικά 30ετή ομολόγα επιβεβαιώνει ότι οι επενδυτές, οι οποίοι διαθέτοντας προς το παρόν ικανοποιητική ρευστότητα, αναζητούν τα πλέον ασφαλή εργαλεία για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους, με κριτήριο την ασπίδα προστασίας που παρέχουν κατά της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η δημοπρασία διεξήχθη εν μέσω νέας «ένεσης αισιοδοξίας» για την προοπτική της γερμανικής οικονομίας. Τον Ιανουάριο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo παρέμεινε σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα. Διαμορφώθηκε στις 108,3 μονάδες από τις 107,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2011. Ο δείκτης του οικονομικού ινστιτούτου που εδρεύει στο Μόναχο συντάσσεται μετά από έρευνα μεταξύ 7.000 γερμανικών επιχειρήσεων και αποτελεί το βαρόμετρο για την πορεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και δεύτερης ισχυρότερης εξαγωγικής δύναμης παγκοσμίως. Ο δείκτης «ξεπέρασε» και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομολόγων του Reuters, οι οποίες τον καθόριζαν στις 107,5 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, η για τρίτο διαδοχικό μήνα ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης συνιστά σημείο καμπής για την προοπτική της γερμανικής οικονομίας σηματοδοτώντας ότι σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους μπορεί να καταγράψει αύξηση έως και 1%.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 ο επικεφαλής του Ifo X. Zιν είχε εκτιμήσει ότι αν και η κρίση έχει αγκαλιάσει την Ευρώπη, η γερμανική οικονομία παραμένει αλώβητη και μπορεί να ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον. Τα τελευταία στοιχεία σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo Tζ. Αμπεργκέρ τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν αναμένεται ύφεση. Επισήμανε δε ότι η αποδυνάμωση του ευρώ έχει βοηθήσει τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου