Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Πώς αντιμετωπίζονται τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ


Οι φορολογούμενοι πρέπει να τσεκάρουν, αν έχουν γίνει οι μειώσεις που νομοθετήθηκαν, αλλά και αν έχουν γίνει λάθη στην αξία των ακινήτων και στον υπολογισμό του φόρου

Άμεσα στις Εφορίες θα πρέπει να σπεύσουν, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα λάβουν λανθασμένο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να διορθώσουν άμεσα τα λάθη.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων αναρτώνται το Σάββατο στο Taxisnet και οι υπόχρεοι, οφείλουν να τσεκάρουν, αν κατ’  αρχήν έχουν περάσει οι μειώσεις που έχουν εξαγγελθεί και νομοθετηθεί, αλλά και αν έχουν γίνει λάθη στον υπολογισμό του φόρου.

Οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης, στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου ο φόρος να υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία και να προσαρμοστούν ανάλογα οι δόσεις αποπληρωμής.
Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, τα λάθη είτε συμβαίνουν από το σύστημα (λάθος πληκτρολόγηση κ.λπ.) είτε και από τον ίδιο  τον φορολογούμενο.
Στο πλαίσιο αυτό είτε ο φόρος είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου είτε μικρότερος (υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις) είτε ο ιδιοκτήτης των ακινήτων δεν απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ η δεν του χορηγείται η μείωση κατά 50%.

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Σε περίπτωση αμφισβήτησης της φορολογητέας αξία των ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση - πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.
Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο έφορος ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.
Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑστις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται επί της αξίας των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr).
Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

Πηγή sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου