Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτός

Το Ποντίκι


του Δημήτρη Μηλάκα
Το καλοκαίρι τελειώνει μαζί με τις ψευδαισθήσεις που έχουν την τάση να επωάζονται τις θερινές νύχτες, ειδικά όταν αυτές συμπίπτουν με εκλογικές νίκες και θριάμβους. Τα μελτέμια της αισιοδοξίας που φουσκώνουν τις προσδοκίες μαζί με τα μυαλά των νικητών κοπάζουν καθώς αρχίζει να φαίνεται η κακοτράχαλη ακτή της πραγματικότητας, την οποία θέλει δεν θέλει θα πατήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον Σεπτέμβριο.
Τότε, κατά την πρώτη επαφή των κυβερνητικών εξαγγελιών, των υποσχέσεων και των προσδοκιών που όλα αυτά δημιουργούν με τα κομπιουτεράκια των δανειστών θα αντιληφθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και οι προηγούμενοι που βρέθηκαν στη θέση του, ότι «τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται».
Το τι είναι υποχρεωμένη να τηρήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. το γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν να γίνει πρωθυπουργός. Άλλωστε αυτός και το κόμμα του ψήφισαν (και) το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απέφευγε τους πειρασμούς στους οποίους υπέκυψαν και οι προηγούμενοι που διεκδίκησαν και κέρδισαν την εξουσία. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς με τα «Ζάππεια» όσο και ο Αλέξης Τσίπρας με το «θα καταργήσω τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο» υποσχέθηκαν πράγματα που δεν ήταν σε θέση να τηρήσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι εξαίρεση.

Από τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός πια, θα συνειδητοποιήσει ότι αυτήν τη χώρα δεν την κυβερνά η εκλεγμένη της κυβέρνηση, αλλά το βιβλίο οδηγιών των δανειστών. Και τότε, όπως και οι προκάτοχοί του, θα επιδοθεί σε μια αδιάκοπη μάχη με την πολιτική φθορά, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς χαμένη, καθώς από το 2010 μέχρι και σήμερα είναι περισσότερο από σαφές ότι τα μνημόνια καταβροχθίζουν πρωθυπουργούς και εξαφανίζουν κόμματα.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στους «Financial Times» παραδέχτηκε ότι με δεδομένο τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 «είναι σαφές πως δεν έχουμε άλλο δημοσιονομικό χώρο (για περαιτέρω ελαφρύνσεις) γι’ αυτό το έτος».
Με πιο απλά λόγια, η βασική προεκλογική υπόσχεση για μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα για τη νίκη της Ν.Δ., εγγράφεται στις ελληνικές καλένδες…
Πράγμα που σημαίνει ότι και η περίοδος χάριτος που έλαβε από την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα. Και τότε το τέλος των ψευδαισθήσεων θα είναι απότομο και η επιστροφή στην πραγματικότητα οδυνηρή…


Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2087 στις 22-8-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου