Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Αβασανίστως


του Κώστα Κόλμερ

Όταν κάποιος πολιτικός δεν υπήρξε εργαζόμενος ούτε -πολλώ δε μάλλον εργοδότης - νομοθετεί με γνώμονα πώς να φανεί αρεστός στον ψηφοφόρο και όχι δια τ’ αναγκαία. Η κυρία Αχτσιόγλου, ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε ολίγον προ των Ιουλιανών εκλογών

τον νόμο 4611/2019 με τον οποίον κατέστη υποχρεωτική η αναφορά, ύπαρξη και ηλεκτρονική καταχώρηση του «λόγου», που πρέπει να είναι «βάσιμος», για να είναι έγκυρη η απόλυση του μισθωτού εργασίας αορίστου χρόνου, πέραν της αποζημιώσεως που καταβάλλει ο εργοδότης - κακώς πέραν του ενός μηνιαίου μισθού (αφού υπάρχει Ταμείον ανεργίας).
«Βάσιμη αιτία» απολύσεως θεωρεί η ΣΥΡΙΖΑΙΑ νομοθέτις ότι ο μισθωτός στερείται των ικανοτήτων για τις οποίες προσελήφθη, απεδείχθη εριστικός ή είναι οκνηρός κατά την εργασία ή ακόμη… «κοπανατζής». Η αιτιολόγηση της απολύσεως μάλιστα αναφέρεται υποχρεωτικώς στο έντυπο Ε6 καταγγελίας της συμβάσεως που καταχωρίζεται στην πληροφορική πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ.

Έτσι, ο εργαζόμενος απεκλείετο να βρει νέα δουλειά εκτός από αφισοκολλητής του εκλεκτού κόμματος. Ορθώς, συνεπώς ο νέος υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βούρτσης κατήργησε και δη αναδρομικώς την σχετική διάταξη της κ. Αχτσιόγλου, που έμεινε ανενεργός. Δικαιολόγησε την πρωτοβουλία ως λειτουργούσα υπέρ του εργαζομένου κι’ όχι χάριν του εργοδότου.
Εν τούτοις την εργασία παρέχει ο εργοδότης, το αιώνιο αυτό θύμα της «πολιτικής» και των αποφάσεων του «εργοδικείου» όπου κατά κανόνα ο υπάλληλος έχει πάντα δίκηο. Βασίμως είτε αστηρίκτως, με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι ο εργοδότης είναι οικονομικά ο «ισχυρός» και ο εργαζόμενος ο κατά τεκμήριο, «αδύνατος».
Εκτός του αβασανίστου αυτού ισχυρισμού (250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν εξ αιτίας της λανθασμένης «πολιτικής» όλων των κυβερνήσεων μετά την χρεοκοπία του 2009), όστις διετέλεσε «επιχειρηματίας» εν Ελλάδι, διακινδυνεύων το ιδικόν του… κεφάλι, ουδέποτε προσλαμβάνει και σπανίως απολύει εργαζόμενον που έχει ανάγκη και μπορεί να τον πληρώσει.
Η μόνιμος εργασία είναι «είδος εν εξαφανίσει» στην χώρα μας, εφ’ ω και τον Ιούλιο, μήνα μεγάλης Τουριστικής κινήσεως, αυξήθησαν πάλι οι εγγεγραμμένοι στο Ταμείο ανεργίας - κοντά στο ένα εκατομμύριον. Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που «άνοιξαν» μετά την χρεοκοπία, διέκοψε τις εργασίες συντόμως, κατά το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Οι υπόλοιπες αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα περιβάλλον χρηματικής στενότητος, αφανείας των Τραπεζών και μειώσεως των φόρων…«σε βάθος πενταετίας»!...

Πηγή energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου