Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Σεβαστές οι θέσεις του ΜέΡΑ 25, αλλά διαφωνούμε, συνιστούν όνειρα, της Νύχτας….

iskra


του Κώστα Παπουλή
Στην συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής του Μέρα 25  Γ. Βαρουφάκης (29-5-2019), αναφέρθηκε στις θέσεις της ΛΑΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Σέβομαι τις θέσεις τις ΛΑΕ αλλά διαφωνώ. Διαφωνώ με τη ΛΑΕ γιατί διαφωνώ με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Υπάρχει διαφορά προσέγγισης. Η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων είναι ιερός στόχος... Δεν είμαι υπέρ του Grexit όπως δεν ήμουν υπέρ του Brexit. Εμείς είμαστε Ευρωπαίοι διεθνιστές. Θα έπρεπε να μην έχουμε μπει στο ευρώ με τον τρόπο που μπήκαμε. Η έξοδος από το ευρώ θα έχει κόστος…. Θα θέλαμε να μείνουνε στο ευρώ αλλά με τους όρους που θέτουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα μας».  Συμπλήρωσε ότι «απευθύνεται σε  Έλληνες και Ελληνίδες που πιστεύουν ότι το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους, όχι το αντίθετο – που δεν θέλουν να βγούμε από το ευρώ αλλά που φοβούνται την εντός του ευρώ ερημοποίηση περισσότερο από ένα επώδυνο Grexit».
Την ίδια μέρα η Σ. Σακοράφα σε άρθρο της στα ΝΕΑ σημειώνει:  ότι η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων μας έδειξε ότι καμία χώρα μόνη της, δεν μπορεί να ξεφύγει από την λιτότητα και μόνο ένα πανευρωπαϊκό κίνημα μπορεί να δώσει ανάσα στη χώρα μας και ελπίδα στην Ευρώπη, και ότι το ΜέΡΑ 25 έχει ένα εμπεριστατωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα. Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει έστω και μία λέξη από το πρόγραμμα αυτό, όπως  και αν οι χώρες εκτός ευρώ και Ε.Ε. χρειάζονται και αυτές κάποιο παγκόσμιο, ή και διαπλανητικό  κίνημα για να ασκήσουν φιλολαϊκές πολιτικές.

Ας δούμε λοιπόν λίγο διαφορετικά τα πράγματα, μέσα από τέσσερα σημεία που προκύπτουν από την τοποθέτηση του ΜέΡΑ 25 :
Πρώτον: Για τον «ιερό στόχο της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων» (παρεμπιπτόντως μετανάστευση): α) Πρόκειται κατ αρχάς για την ελεύθερη διακίνηση (όχι των ανθρώπων), αλλά του εμπορεύματος εργατική δύναμη. Η μετανάστευση για να πουλήσει κάποιος αλλού την εργατική του δύναμη, είναι βία και καταναγκασμός. Η φυγή και εγκατάλειψη της πατρίδας, σύντροφε Γιάνη δεν γίνεται από έρωτα ούτε για αναψυχή αλλά φέρνει το πικρό ποτήρι της ξενιτιάς. Στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη η μετανάστευση οφείλεται στην διαίρεση Βορρά και Νότου, Κέντρου και Περιφέρειας που δημιούργησε η Τελωνειακή Ένωση, διεύρυνε η Κοινή Αγορά και  ύψωσε «εις την δευτέρα», η  ΟΝΕ και το ευρώ. Στην πατρίδα μας με την κρίση της Ζώνης του Ευρώ και της λεηλασίας των χωρών του Νότου, πήρε χαρακτήρα μεταναστευτικού κύματος ανάλογο με αυτό των αρχών του αιώνα. Δυστυχώς, η ελεύθερη κυκλοφορία  των εμπορευμάτων-κεφαλαίων-επενδύσεων κλπ καταργεί την ελευθερία των ανθρώπων.
β)   Επίσης σύντροφε Γιάνη, για την Ε.Ε. που υποστηρίζεις,  δεν υπάρχει η έννοια άνθρωπος και για αυτό δεν αναγνωρίζει τον ιερό στόχο της «ελεύθερης μετακίνησης» από τρίτες χώρες. Για αυτό δημιουργεί φυλακές-αποθήκες μεταναστών και προσφύγων σε χώρες όπως η Ελλάδα, καταπατώντας κάθε έννοια ανθρωπιάς και δικαίου.
γ) Σύντροφε Γιάνη, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι 700.000 έλληνες νέοι εγκατέλειψαν την χώρα και δεν έχουμε σκοπό να τους αφήσουμε στη μοίρα τους. Μόνος σου συνάγεις ότι η θέση όσων υποστηρίζουν την απόσχιση  ( όχι μόνο από την  ευρωζώνη) και από την Ε.Ε. είναι η κατάργηση αυτής της σχέσης με την Ε.Ε. . Αντίθετα, υποστηρίζουμε την άμεση αποχώρηση από την ευρωζώνη και μέσω διαπραγματεύσεων την αποδέσμευση από την Ε.Ε., ή εναλλακτικά ρήτρες εξαίρεσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, διατηρώντας ( αναγκαστικά και λόγω της δραματικής κατάστασης της Ελλάδας) την δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων.  Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα για αυτό τον λόγο μπορεί να παραμείνει είτε στον Ε.Ο.Χ. (Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο) ή να διαμορφώσει μια άλλη συμφωνία, -που να την συμφέρει-  με την Ε.Ε.. Πιστεύω ότι αυτό το σημείο έγινε καθαρό, γιατί  αφορά ιδιαίτερα τη νεολαία της διαλυμένης πατρίδα μας γιατί ακριβώς είναι διαλυμένη. Ιερός είναι ο στόχος να μείνει η νεολαία εδώ, Ιερός είναι ο στόχος της παραγωγικής αναγέννησης. Ιερός είναι ο στόχος της εθνικής ανεξαρτησίας.
Δεύτερον: Οι άλλες θέσεις του ΜέΡΑ 25 που ακούστηκαν προεκλογικά για ανάληψη του δημόσιου χρέους από την Ε.Κ.Τ., για επενδύσεις 500 δις πανευρωπαϊκά σε σύγχρονες και πράσινες τεχνολογίες, για 100 δις και κάρτες για τους φτωχούς κλπ, συνιστούν ευχολόγιο(στην καλύτερη περίπτωση)  και όχι ρεαλιστικό πρόγραμμα. Γιατί να γίνουν πράξη από μια Ε.Ε. των πολυεθνικών και από μια ΟΝΕ των τραπεζών; Αλλά ακόμη και αν στην Ε.Ε., ως εκ θαύματος γίνονταν δεκτά, από πού συνάγεται ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από την κρίση;
Αντίστροφα, από όσο γνωρίζουμε ακόμη και από την ορθόδοξη οικονομική  θεωρία, των άριστων νομισματικών περιοχών, χρειάζονται τεράστιες μεταβιβαστικές πληρωμές από την Γερμανία προς τον Νότο για να αμβλυνθεί έστω η πόλωση και η αποψίλωση του Νότου και πολύ περισσότερο της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν είναι στο πρόγραμμα του ΜεΡΑ 25, γιατί ίσως δεν αρέσει στους Γερμανούς και σε άλλους Βορειοευρωπαίους, που ίσως οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να χαρακτηριστούν ως η «εργατική αριστοκρατία» της Ε.Ε. . Αλλά και να ήταν, τι σημασία θα είχε;  Εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι κάτι που δεν το αντέχει πια η οικονομία της Γερμανίας. Είναι κάτι που δεν το θέλει όμως η Γερμανική πολιτική και οικονομική ελίτ, αλλά ούτε οι Γερμανοί πολίτες. Εν ολίγοις η Γερμανία θα προτιμήσει να εγκαταλείψει το ευρώ παρά να πληρώσει για να «αμβλύνει» την ΟΝΕ. Ίσως, η προεκλογική εκστρατεία-εμπειρία του ΜέΡΑ 25 στη Γερμανία θα έπρεπε να προβληματίσει την ηγεσία του.
Τρίτον: Αυτό που αποδείχτηκε τα δέκα αυτά χρόνια της κρίσης στην Ζώνη του Ευρώ, είναι ότι εντός των αλυσίδων και των σκληρών κανόνων της ΟΝΕ καμία χώρα του Νότου, ακόμη και μεγάλες ( όπως η Γαλλία και η Ιταλία η καλύτερα οι φθίνουσες περιφέρεις αυτών) δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την κρίση.
Αντίστροφα ο ευρωζωνικός κλωβός  της πόλωση ενισχύει όλες τις κοινωνικές αντιθέσεις και τις φυγόκεντρες πολιτικά δυνάμεις. Η αριστερά εξαφανίστηκε στην Ε.Ε., δίνοντας την θέση της στην ακροδεξιά, υιοθετώντας θέσεις περί δημοκρατικής μεταρρύθμισης της Ε.Ε. , αφού είχε καταληφθεί από εθνο-φοβία, θέσεις και στάση δηλαδή ανάλογες με αυτές που ακούμε (με εύηχο ομολογούμε, αλλά όχι ρεαλιστικό λόγο).
Η θέση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν άλλωστε και θέση του ΣΥΡΙΖΑ, θέση που πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για πολύ καιρό ακόμη.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε στη Σ. Σακοράφα, ότι όλα τα μέχρι σήμερα γνωστά εργατικά και λαϊκά   κινήματα, συγκροτήθηκαν, δημιουργήθηκαν, κέρδισαν ή έχασαν, σε επίπεδο έθνους-κράτους. Ο χώρος της υπερπαπαγκοσμιοποίησης, η Ε.Ε., και λέμε υπερπαγκοσμιοποίηση γιατί εδώ η ελευθερία του εμπορίου και του κεφαλαίου, είναι καθολική, γιατί εδώ είναι ο απόλυτος οικονομικός δαρβινισμός  που κυριαρχεί, είναι ασύμβατος με κάθε έννοια  εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και την Δημοκρατία όπως μέχρι σήμερα την γνωρίσαμε. Μπορεί το εθνικό κράτος να είναι κάτι πολύ παλαιό, όπως και η αστική επανάσταση, αλλά παραμένει το καλύτερο κληροδότημά  της.
Τέταρτον: Για την συνεργασία: Παρόλο που ο σύντροφος Γιάνης φάνηκε να αποκλείει την συνεργασία με άλλες οργανωμένες δυνάμεις, αφού αρνήθηκε «συμφωνίες κορυφής και διανομή θέσεων», ζητώντας την συμπόρευση των πολιτών, (εδώ μου θυμίζει ΠΑΜΕ), θα μπορούσαν δυνητικά να υπάρξουν συνεργασίες.
Υπάρχει μια  αντιμνημονιακή στάση, η οποία στο τέλος έχει μια τομή. Οι εγχώριοι, αλλά και οι ξένοι νομπελίστες «δραχμιστές» (π.χ. J. Stiglitz) υποστηρίζουν -και πολύ σωστά-, ότι ακόμη και αν το διαζύγιο με την ευρωζώνη δεν είναι συναινετικό και είναι ταραχώδες, είναι καλύτερα ένα ταραχώδες διαζύγιο από έναν κακό γάμο. Το ΜέΡΑ 25 φαίνεται ότι και το ίδιο δεν πολυπιστεύει  στο ευρωπαϊκό  «πρόγραμμά» του, για αυτό καταλήγει  ότι είναι καλύτερα να πληρώσουμε το κόστος ενός GREXIT, παρά να παραμείνουμε στη χρεοδουλοπαροικία, παρόλο που ο Γιάνης κατά την κρίσιμη περίοδο που ήταν υπουργός δαιμονοποίησε την Δραχμή. ( Δεν υπάρχει έξοδος από το ευρώ, και άλλα τέτοια, μας έλεγε).
Είμαστε μπροστά σε κρίσιμες εκλογές, είναι κρίμα να μην εκπροσωπηθούν όλες οι φωνές που εναντιώνονται στα μνημόνια, θα μπορούσε να γίνει τίμια και καθαρά μια περισσότερο εκλογική παρά προγραμματική συμφωνία, αρκετών δυνάμεων και προσώπων. Το «πολίτες συμπορευθείτε» και «όχι στις συμφωνίες κορυφής» μου φαίνεται ότι σημαίνει, οργανωθείτε στο ΜέΡΑ 25. Κάτι μου λέει ότι το «ελάτε στο κόμμα μας», θα το ακούσουμε και από άλλη πλευρά. Μακάρι να σφάλω  και οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε ευρύτερες συνεργασίες, και αν όχι μεταξύ των δυνάμεων που αναφέρονται στο άρθρο, πιθανότερα, σε άλλη σύνθεση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου