Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Η. Κονοφάγος: Θέμα περιβαλλοντικής ασφάλειας η γεώτρηση του Πορθητή

Νέα Κρήτη



Πολιτική η γεώτρηση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.


Ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Ηλίας Κονοφάγος μιλώντας στον 98.4 έδωσε μία συγκλονιστική διάσταση τεχνικού χαραχτήρα στην παράνομη γεώτρηση του Τουρκικού Πορθητή Δυτικά της Πάφου.
Όπως είπε οι 18 εταιρείες – υπεργολάβοι – που εργάζονται γι αυτή τη γεώτρηση, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας του περιβάλλοντος για το οποίο η ΕΕ έχει πολύ σκληρό πλαίσιο και κατά τη γνώμη του αυτό θα έπρεπε να αναδειχτεί στη Σύνοδο Κορυφής με κυρώσεις στους υπεργολάβους που αναγκαστικά θα πάγωναν κάθε έρευνα από το Τουρκικό γεωτρύπανο.
Αναρωτήθηκε γιατί η Διεθνής περιβαλλοντικές οργανώσεις μονόπλευρα διαμαρτύρονται για τις μελλοντικές εξορύξεις νότια της Κρήτης και για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση.

Αποκάλυψε ότι η Τουρκία επιχειρεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κυβέρνηση στην Τρίπολη της Λιβύης για να δημιουργήσει θέμα ΝΔ της Κρήτης και αναφέρθηκε στον περίεργο ρόλο της Αγγλίας και της BP σημειώνοντας ότι η γεώτρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχει πενιχρά αποτελέσματα αλλά πολιτική ουσία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου