Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Brexit εναντίον Brexit...


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Μάρως Βακαλοπούλου

Ο Brexiteer Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην Remainer Τζέρεμι Χαντ. Οι Τόρις ψήφισαν και αποφάσισαν ότι ο πρώην και ο νυν υπουργός Εξωτερικών είναι οι καταλληλότεροι για τη θέση της Τερέζα Μέι, παραχωρώντας τον τελικό λόγο στα χιλιάδες μέλη του κόμματος. 
Πολιτικός αστέρας ο πρώτος, με μία ακαταμάχητη γοητεία σε μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού, ο Τζόνσον ήρθε πρώτος στη χθεσινή ψηφοφορία λαμβάνοντας 160 ψήφους έναντι 77 που έλαβε ο πιο τεχνοκράτης Χαντ.
Με τη στόφα του πολιτικού ηγέτη, τη θεωρούμενη απήχησή του στο εκλογικό σώμα -λόγω της διπλής εκλογής του στον δήμο του Λονδίνου- και την πολύ προσεκτική προεκλογική εκστρατεία του μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον ήταν και είναι σε αυτό το στάδιο βέβαιο ότι θα περάσει το κατώφλι στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Χαντ πάλι, με την ασταθή θέση του στο Brexit και την εικόνα του «ανδρικού ισοδύναμου της Μέι» που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του, δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρή απειλή για τον Τζόνσον.

Αμφότεροι οι Βρετανοί υποψήφιοι μοιράζονται -πλέον- τον ίδιο στόχο: την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Έως πρότινος όμως η προσέγγισή τους ήταν διαφορετική. Ο μεν πρώην υπουργός Εξωτερικών, αποφασισμένος να φέρει πίσω τους χαμένους ψηφοφόρους των ευρωεκλογών, ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του με το μότο «Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία».
Ο δε νυν υπουργός Εξωτερικών, με την εμπειρία των τελευταίων μηνών από τις επίπονες διαπραγματεύσεις της Μέι με τις Βρυξέλλες, ακολούθησε τον δρόμο της λογικής, υποστηρίζοντας ότι ίσως χρειαστεί επιπλέον χρόνος. Βλέποντας βέβαια το μεγάλο προβάδισμα του Τζόνσον, αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές του γραμμές, εκτιμώντας ότι ίσως τελικά η 31η Οκτωβρίου είναι «μία εφικτή» ημερομηνία για να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. 
Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη έως τις 22 Ιουλίου, οπότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και νέου πρωθυπουργού της χώρας. Όποιος κι αν είναι εκείνος που θα τερματίσει τελικά πρώτος στην κούρσα διαδοχής, το ερώτημα είναι ένα: Θα καταφέρει ο νέος πρωθυπουργός αυτό που δεν κατάφερε η Τερέζα Μέι -το Brexit- και θα αποφύγει το χειρότερο - το no deal Brexit;

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου