Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Ανάλυση: Με Καμμένο μέχρι τέλους


Του Βασίλη Κωστούλα

Ο πρωθυπουργός διέλυσε κάθε αμφιβολία. Πρώτα η αριθμητική της κάλπης κι ύστερα τα υπόλοιπα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Η επίλυση του ονοματολογικού, μετά την «έξοδο από τα μνημόνια», θα αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα στο εκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγχρόνως, διασφαλίζει για τον πρωθυπουργό την εύνοια του διεθνούς παράγοντα, με προεκτάσεις στο οικονομικό και κατ’ επέκταση στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο (βλ. αιφνιδιαστική ευελιξία της Ευρωζώνης στο ψηφισμένο μέτρο των συντάξεων).
Ωστόσο, στην κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά, δηλαδή του υπουργού Άμυνας με τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας «επέλεξε» τον πρώτο, παρά το γεγονός ότι με τη στάση του αμφισβητεί ευθέως και συστηματικά κεντρικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο λόγος έγκειται σε αμιγώς μικροπολιτικά κριτήρια. Η πολιτική επιβίωση των ΑΝΕΛ δεν έρχεται σε σύγκρουση, αλλά αντιθέτως συνδέεται με το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο σχεδιασμός είναι κοινός και ο στόχος διττός: Οι ΑΝΕΛ να περάσουν το κατώφλι της επόμενης Βουλής και ο ΣΥΡΙΖΑ να στερήσει κρίσιμο αριθμό εδρών από τη ΝΔ.  
Για να καταστεί αυτό δυνατό, οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να μείνουν πολιτικά ζωντανοί, μετριάζοντας με τις πλέον ευφάνταστες μεθόδους τη φθορά τους, από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Δεν θα ανεχθεί «καμία διγλωσσία» στην κυβέρνηση, αν αυτή δεν προέρχεται από τον Πάνο Καμμένο.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου