Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Πάρα πολλή κορδέλα


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Η ταυτόχρονη εγγύτητα και απόσταση θα τους καταστήσει συγκρατημένους ή θα αλλάξουν θέμα συζήτησης; Θα είναι παράδοξα μετρημένοι ή ασυνήθιστα ομιλητικοί; Δεν θα ’χουν λέξεις ή θα ξεχειλίζουν οι σκέψεις; Θα εξιστορήσουν μέρες που τους κρατούν σφιχτά από τη βαρυτική έλξη του παρελθόντος και θα φυλάξουν για το τέλος τις «σφαίρες» ή θα προδώσουν κάτι, μέσω της σιωπής ή της ακατάσχετης φλυαρίας ή, εδώ που τα λέμε, του θυμού και της ενόχλησης;
Οποιαδήποτε αντίφαση σ’ αυτήν την τελετή παράδοσης - παραλαβής είναι, όμως, μόνο φαινομενική, όχι ουσιαστική. Αυτό που θα δείτε είναι μια αναστολή.
Περιοχή θολή, άλλωστε, η πολιτική. Ίσως, γιατί είναι «η συστηματική οργάνωση και εκδήλωση της εμπάθειας». Ο ιστορικός Χένρι Ανταμς, στον οποίο αποδίδεται η ρήση, το ’χε μες στο σπίτι ζήσει. Ήταν της οικογενείας του δεύτερου (Τζον Ανταμς) και του έκτου (Τζον Κουίνσι Ανταμς) προέδρου των ΗΠΑ.

Είπα για πάθη, αν και δεν είναι κυρίως αυτό που έλυσε τον δεσμό. Ψάξτε την αιτία σε ψυχρό πολιτικό υπολογισμό και σκεφτείτε το ενδεχόμενο το εναλλακτικό σενάριο, του οποίου την ύπαρξη αποκάλυψε ο επί της Αμύνης ως δική του πρόταση, να είναι αμερικανικό, γι’ αυτό και ο καβγάς στο υπουργικό δεν φούντωσε για το γνωστό. Δεν χρειάζεται να είσαι μισός Sherlock Holmes, μισός Sigmund Freud, για να παρατηρείς και τα σημάδια να μην αγνοείς.
Είπα για πάθη και θυμήθηκα ότι ο θυμός μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο πίεσης, μόνο ως μία προμελετημένη πράξη και ποτέ ως αντίδραση, αλλά πόσο δύσκολο είναι να αποβάλεις πλήρως το συναίσθημα και να αντιμετωπίσεις τα γεγονότα.
Το γεγονός είναι ότι στα χρηματιστήρια αξιών οι μετοχές ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις χωλαίνουν. Οι ψηφοφορίες στα Σκόπια βγαίνουν; Οι Αμερικανοί, πάντως, στον στόχο επιμένουν: ένταξη στην NΑΤΟϊκή ομπρέλα. Όλα τ’ άλλα είναι λίγη τρέλα και πάρα πολλή κορδέλα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου