Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Αν είναι να γδάρεις μια γάτα


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

«Όχι» των Ιταλών στο «όχι» των Βρυξελλών. Οι μεν δεν παραδίδονται γιατί η χώρα είναι «too big to fail» στη γλώσσα του χρήματος, οι δε δεν υποχωρούν για να λειτουργήσει «παιδαγωγικά» ως αντι-κίνητρο η μοίρα του «αμαρτωλού» για τυχόν έτερους υποψήφιους παραστρατούντες.
Η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό δεν είναι απλά μια διαμάχη για το ύψος του ελλείμματος στο 2,4% ή το 0,8%, με όριο-συναγερμό το 3%.
Η διελκυστίνδα δεν αφορά μόνο τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες ή να ακυρώσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό.
Το θέμα είναι το αρχικό: «αν μπορεί να τηρηθεί η υπόσχεση ότι το ευρώ θα εξισώσει το επίπεδο διαβίωσης (σ.σ.: των μελών της Ευρωζώνης)», όπως γράφει η «Suddeutsche Zeitung», που δεν χαρίζεται ούτε στην Ιταλία ούτε στην καγκελαρία για την εμμονή στην ευταξία.

«Όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις από την εποχή του Χέλμουτ Κολ αδιαφορούν για το ότι οι σημερινοί κανόνες εντείνουν την ανισότητα στην Ευρωζώνη. Επειδή η Γερμανία συγκαταλέγεται στους ωφελημένους, αρνείται να αντιληφθεί το πρόβλημα των υπολοίπων».
Το αντιλαμβάνονται κάποιοι Γερμανοί, που δεν μπορούν να κατηγορηθούν για ανταρσία, λαϊκισμό ή απελπισία. Όπως ο συμπατριώτης της καγκελαρίου, αρθρογράφος των «FT», Βόλφγκανγκ Μίνχαου, που προ εβδομάδας, αρνούμενος να παίξει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών των «καλών φιλελεύθερων» και των «κακών λαϊκιστών», και χωρίς να καταδεχτεί απλουστευτικά σχήματα για δομικά ζητήματα, δυσκολεύεται να δει «πως η Ιταλία και η Γερμανία θα παραμείνουν στο ίδιο νομισματικό σύστημα αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις που και οι δύο χώρες αρνούνται να κάνουν, είτε είναι η πολιτική ένωση είτε ένα ευρωπαϊκό ομόλογο είτε μεταρρυθμίσεις για την ευθυγράμμιση των οικονομικών και δικαστικών συστημάτων».
Επί του παρόντος υπάρχει άλλο ευρώ για την Ιταλία, άλλο για τη Γερμανία και φυσικά μια ευθυγράμμιση απορρίψεων. Μόνο που «αν σκοπεύεις να κάνεις δουλειές με κάποιον ξανά, μην είσαι πολύ σκληρός μαζί του στις διαπραγματεύσεις. Αν είναι να γδάρεις μια γάτα, μην την κρατήσεις ως κατοικίδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου