Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

analyst



του Άρη Οικονόμου

Επενδύσεις & Αγορές

Στις 6 Ιουλίου θα εφαρμοστούν δασμοί ύψους 25% από τις Η.Π.Α., στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα αξίας 34 δις €. Την ίδια χρονική περίοδο αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ευρώπης – η οποία αποφάσισε να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά αγαθά όπως το ουίσκι (bourbon), τα jeans και ο χυμός πορτοκαλιού, με τις Η.Π.Α. να απειλούν με αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Αργά-αργά λοιπόν αυξάνεται ο προστατευτισμός, με την τοποθέτηση εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, μετά από πολλά χρόνια – ενώ σύμφωνα με το γράφημα που ακολουθεί για το 2017, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως είναι η Κίνα με 2,26 τρις $, ακολουθούμενη από τις Η.Π.Α. με 1,55 τρις $ και τη Γερμανία με 1,45 τρις $.

Με κριτήριο όμως τις κατά κεφαλήν εξαγωγές, η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση με 18.000 $ ανά άτομο – ενώ στις Η.Π.Α. είναι μόλις 4.800 $ ανά άτομο. Λογικά λοιπόν ανησυχεί η Γερμανία, αφού έχει να χάσει τα περισσότερα από τέτοιου είδους εξελίξεις – σημειώνοντας πως έφτασε σε αυτή τη θέση εκμεταλλευόμενη τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ λόγω των αδύναμων υπολοίπων κρατών και της κρίσης χρέους του 2010.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου