Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Τι σημαίνει το ιδιώνυμο για τις επιθέσεις σε εφοριακούς


Του Σπύρου Δημητρέλη
Ούτε να εξυβρίσουν, ούτε να προσβάλουν την προσωπικότητα των ελεγκτών της εφορίας δεν θα μπορούν οι ελεγχόμενοι χωρίς να καταλήξουν με αυτεπάγγελτες διαδικασίες στο κρατητήριο και το αυτόφωρο. Οι διατάξεις που κατέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή έρχονται σαν απάντηση στα απανωτά κρούσματα επιθέσεων και απειλών εναντίον των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όταν οι τελευταίο κάνουν το καθήκον τους ελέγχοντας, για παράδειγμα, την έκδοση αποδείξεων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν, όποιος επιτίθεται, απειλεί, εξυβρίζει, προσβάλλει την προσωπικότητα ή προκαλεί σωματική βλάβη σε ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, τότε θα διώκεται με βάση ειδικές διατάξεις του ποινικού κώδικα, δηλαδή αυτές που ισχύουν για τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ή λιμενικών υπαλλήλων. Επί της ουσίας η επίθεση σε εφοριακούς χαρακτηρίζεται ως ιδιώνυμο αδίκημα που σημαίνει ότι αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον δράστη ενέργεια που επισύρει τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές και διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης από τους ελεγκτές.

Με τις ίδιες διατάξεις θεσπίζεται και η νομική προστασία των ελεγκτών, δηλαδή η ανάληψη από το δημόσιο των δικαστικών εξόδων στα οποία υποβάλλονται οι ελεγκτές κατόπιν μηνύσεων και αγωγών που κατατίθενται εναντίον τους από ελεγχόμενους. Η υποβολή μηνύσεων εναντίον των ελεγκτών αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο τρόπο στον οποίο καταφεύγουν ελεγχόμενοι προκειμένου να τρομοκρατήσουν εμμέσως αλλά και να ταλαιπωρήσουν τους ελεγκτές. Οι διατάξεις προβλέπουν ότι η νομική εκπροσώπηση και οι νομικές ενέργειες στις οποίες υποχρεώνονται οι ελεγκτές θα αναλαμβάνονται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Επίσης ο ελεγκτής θα έχει το δικαίωμα να εκπροσωπηθεί από ιδιώτη δικηγόρο και τις σχετικές αμοιβές και δαπάνες θα αναλαμβάνει το δημόσιο.
Οι διατάξεις, όπως αναφέρθηκε, έρχονται μόλις μερικές εβδομάδες μετά από σοβαρά κρούσματα επιθέσεων και παρενόχλησης των ελεγκτών που έκαναν τη δουλειά τους στον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων. Συγκεκριμένα στην Καστοριά οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιχείρησαν να ελέγξουν για την έκδοση αποδείξεων σουβλατζίδικο. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης του επιτέθηκε με πολύ άγριες διαθέσεις αναγκάζοντάς τους να τραπούν σε φυγή προκειμένου να προστατευθούν. Τελικά οι ελεγκτές επέστρεψαν μαζί με αστυνομικούς προκειμένου να διενεργήσουν τον έλεγχο και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Το άλλο πολύ σημαντικό περιστατικό "παρενόχλησης” των ελεγκτών έγινε πριν από περίπου έναν μήνα σε πολύ γνωστό παραλιακό καφέ-εστιατόριο μπαρ της Μυκόνου. Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν παριστάνοντας τους πελάτες. Όταν δήλωσαν την ιδιότητά τους διαπίστωσαν ότι έχει εγκατασταθεί ειδικό λογισμικό στις ταμειακές μηχανές που εκδίδει μέσα σε μερικά λεπτά τις αποδείξεις που δεν έχουν εκδοθεί. Αφού ολοκλήρωσαν τον έλεγχο και ειδοποίησαν τις αστυνομικές αρχές για τη σφράγιση της επιχείρησης, όπως προβλέπεται, για 48 ώρες αποσύρθηκαν σε ξενοδοχείο. Τις πρώτες πρωινές ώρες εμφανίστηκαν αστυνομικοί προκειμένου να τους οδηγήσουν στο κρατητήριο επειδή η ελεγχόμενη επιχείρηση έχει υποβάλλει εναντίον τους μήνυση. Τελικά με την παρέμβαση κορυφαίων παραγόντων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης και το κράτος απέφυγε τον διασυρμό.


Πηγή capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου