Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Όλοι ευχαριστημένοι


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της 'Εφης Τριήρη

Λίγη προσωπική χημεία, λίγη τύχη και μια άμεση αντίληψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν έτοιμος για «παζάρι», φαίνεται να βοήθησαν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να εξασφαλίσει συμφωνία για την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου. Η συμφωνία αυτή καθαυτή μαζί με τις φιλοφρονήσεις δημιουργούν κάποια αίσθηση, καθώς θα μπορούσε και να μην υπήρχε καθόλου. Αίσθηση δημιουργεί επίσης και η διαπραγματευτική δεινότητα των δύο πλευρών. Όμως πρόκειται για κάτι προσωρινό.
Πόσο θα μπορούσε να κρατήσει; Μια ανάσα τεσσάρων μηνών, συμπεριλαμβανομένου και του Νοεμβρίου, οπότε γίνονται οι ενδιάμεσες εκλογές στο αμερικανικό Κογκρέσο, θα μπορούσε να δώσει, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., μια ανάσα και στις δύο πλευρές, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Τραμπ και Γιούνκερ συμφώνησαν να μειωθούν οι δασμοί και οι επιδοτήσεις σε βιομηχανικά αγαθά πέραν των αυτοκινήτων. Οι αμερικανικοί δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο θα παραμείνουν ως έχουν, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, και το ενδεχόμενο επιβολής δασμών 20% έως 26% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ από την Ε.Ε. -όπως έχει απειλήσει ο Τραμπ- «παγώνει», χωρίς όμως να εγκαταλείπεται. Σε μια πρώτη ματιά αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πώλησαν στις ΗΠΑ περίπου 1 εκατ. οχήματα πέρυσι και αναμφισβήτητα θα πληγούν τα μέγιστα με υψηλότερους δασμούς.

Χρειάζεται όμως κάποια προσοχή. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ευρώπη είναι έτοιμη να μειώσει τους δικούς της δασμούς 10% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, όρος απόλυτα αναγκαίος για μια συμφωνία στα αυτοκίνητα με τον Τραμπ. Επιπλέον, οι δεσμεύσεις για αύξηση, από την Ε.Ε., των αγορών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και για μείωση των εμπορικών φραγμών στις εισαγωγές αμερικανικών σπόρων σόγιας θεωρούνται μικρό επίτευγμα, με δεδομένο ότι ο τελευταίος γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ κατέληξε σε αποτυχία.
Ουσιαστικά η χθεσινή συμφωνία αποβλέπει σε δύο στόχους: από τη μία να βάλει φρένο στην απειλή του Τραμπ προς την Ευρώπη ότι θα της εμποδίσει την πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, και από την άλλη να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να «πωλήσει» τις, χωρίς κόστος, προσφορές της Ε.Ε. στους ψηφοφόρους του εν όψει των εκλογών του Κογκρέσου, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινότητας στο μέτωπο που έχει ανοίξει με την Κίνα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει ακόμη μπροστά πολύς δρόμος προκειμένου να διευθετηθούν τα εμπορικά θέματα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 158 δισ. δολαρίων της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Και η απειλή του εμπορικού πολέμου παραμένει ανοικτή, καθώς το μέτωπο με την Κίνα καλά κρατεί. Και αυτό, θα επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.    
[SID:12016039]


Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου