Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Η Ελλάδα και το έλλειμμα ασφάλειας


Στις χειρότερες θέσεις βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Gallup. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών και τι αποκαλύπτουν οι συγκρίσεις με την Ευρώπη. 

Γράφει ο Τάκης Μίχας

H Eλλάδα είναι η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας των πολιτών! Ακόμα και σε χώρες όπως η Αλβανία και η Τουρκία, οι πολίτες αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια!
Τα εκπληκτικά αυτά ευρήματα περιέχονται στην ετήσια Εκθεση Νόμου και Τάξης του Ινστιτούτου Gallup (2018). Η έκθεση βασίστηκε σε 148.000 συνεντεύξεις σε 142 χώρες, που διεξήχθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017
Στις συνεντεύξεις, οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:
* Στην πόλη ή περιοχή που ζεις, έχεις εμπιστοσύνη στην τοπική αστυνομία;
* Aισθάνεσαι ασφαλής περπατώντας μόνος το βράδυ στην πόλη ή περιοχή που ζεις;
* Τους τελευταίους 12 μήνες έκλεψαν από εσένα ή από άλλο μέλος της οικογένειάς σου χρήματα ή περιουσία;
* Tους τελευταίους 12 μήνες έχεις δεχθεί φυσική επίθεση;

Στη βάση των απαντήσεων στις προαναφερθείσες ερωτήσεις, οι χώρες που επιτυγχάνουν τους υψηλότερους δείκτες ασφάλειας (με άριστα το 100) είναι: Σιγκαπούρη (97), Νορβηγία (93), Ισλανδία (93), Φινλανδία (93), Χονγκ Κονγκ (91), Ελβετία (90), Καναδάς (90), Ινδονησία (89), Δανία (88), Σλοβενία (88), Λουξεμβούργο (88), Αυστρία (88) και Κίνα (88).
Στην απέναντι όχθη, οι χώρες με τους χαμηλότερους δείκτες ασφάλειας είναι κατά σειρά: Βενεζουέλα (44), Αφγανιστάν (45), Νότιο Σουδάν (54), Γκαμπόν (55), Λιβερία (56), Νότιος Αφρική (58), Μεξικό (58), Δομινικανική Δημοκρατία (60), Μποτσουάνα (61), Σιέρα Λεόνε (61), Βολιβία (61).

Η κατάσταση της Ελλάδας

Με σκορ 74 βαθμών, η Ελλάδα εμφανίζεται στην έρευνα ως η λιγότερο ασφαλής χώρα της Ευρώπης (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατοίκων της). Ομως είναι επίσης λιγότερο ασφαλής και από διάφορες τριτοκοσμικές χώρες όπως η Τουρκία (77), η Ρουάντα (83) και η Αλβανία (78). Είναι επίσης σαφώς λιγότερο ασφαλής από χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν πιο επικίνδυνες.
Η ανασφάλεια αυτή εκδηλώνεται κυρίως στον φόβο των κατοίκων να περπατούν μόνοι τους το βράδυ. Περίπου το ήμισυ των Ελλήνων διακατέχεται από τέτοιο φόβο. Ετσι στο ερώτημα «Aισθάνεσαι ασφαλής περπατώντας μόνος το βράδυ στην πόλη ή περιοχή που ζεις;» μόλις το 56% απαντά θετικά, ενώ το 43% αρνητικά.
Στις περισσότερες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες με ισχυρό κράτος δικαίου, οι μεγάλες πλειοψηφίες των ερωτηθέντων απαντά ότι αισθάνονται ασφαλείς να περπατούν στον δρόμο το βράδυ. Στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το ποσοστό αγγίζει το 80% ενώ στη Σιγκαπούρη υπερβαίνει το 94%.
Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας και του Αφγανιστάν αισθάνονται τη μικρότερη ασφάλεια περπατώντας μόνοι τους το βράδυ. Μόνο ένα 17% των Βενεζουελάνων αισθάνεται ασφάλεια και ένα 20% των Αφγανών.
Επίσης η εμπιστοσύνη προς την αστυνομία που έχουν οι Ελληνες είναι μικρότερη του παγκόσμιου μέσου όρου και πολύ χαμηλότερη από αυτή των ανεπτυγμένων χωρών.
Ετσι στο ερώτημα «Στην πόλη ή περιοχή που ζεις έχεις εμπιστοσύνη στην τοπική αστυνομία;» το 64% απαντά θετικά ενώ άνω του ενός τρίτου (34%) απαντά αρνητικά! Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 69% να έχει εμπιστοσύνη, ενώ στις αναπτυγμένες κοινωνίες αγγίζει το 80%. Στη Βενεζουέλα αντίθετα το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 24%.
Οι φόβοι των Ελλήνων δεν είναι τελείως αδικαιολόγητοι καθώς ένα σημαντικό ποσοστό έχει πέσει θύμα κλοπής. Ετσι στο ερώτημα «τους τελευταίους 12 μήνες έκλεψαν από εσένα ή από άλλο μέλος της οικογένειάς σου χρήματα ή περιουσία;» το 15% απαντά θετικά και το 85% αρνητικά.
Πάντως το έγκλημα που συνοδεύεται από τη βία ακόμα δεν έχει πάρει τις αναμενόμενες διαστάσεις στην Ελλάδα. Ετσι στο ερώτημα «τους τελευταίους 12 μήνες έχεις δεχθεί φυσική επίθεση;» μόλις το 9% απαντά θετικά, ενώ το 91% αρνητικά.
Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Νόμου και Τάξης του Gallup χρησιμοποιείται ευρύτατα μεταξύ των διεθνών επιχειρήσεων, όταν λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις.

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου