Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό η δίωξη όλων των βουλευτών της Χ.Α.

Νέα Κρήτη

Του Παναγιώτη Στάθη

Ένα μακροσκελές κείμενο άνω των 100 σελίδων, συνταγμένο από τις εφέτες - ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητρόπουλου,  είναι αυτό πάνω στο οποίο θα αποφασίσει η Βουλή, για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, να θέσει ουσιαστικά εκτός ποινικού νομού, το σύνολο μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκεντρώνει υψηλά εκλογικά αλλά και δημοσκοπικά ποσοστά ενόψει αυτοδιοικητικών και ευρώ-εκλογών.

Το νομικό αυτό κείμενο, είναι προφανές πως έχει τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις δεδομένου πως πλέον δε μιλάμε για μέρος ενός  πολιτικού κόμματος που -κατηγορείται- ότι έδρασε έκνομα , αλλά για το σύνολο 18 βουλευτών ενός κόμματος που ψηφίστηκε από 400.000 πολίτες, οι οποίοι ουσιαστικά εμφανίζονται να εξελέγησαν με μοναδικοί σκοπό να δράσουν εγκληματικά.

Άρα είτε πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκλογική «απάτη» που συντελέστηκε ποτέ στη χώρα, αφού ακόμα και ένας σχεδόν 80χρονος βουλευτής μετέχει σε εγκληματικές ενέργειες,  είτε πρόκειται για ένα ριψοκίνδυνο «τσουβάλιασμα» το οποίο η Δικαιοσύνη καλείται να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας. Κι αυτό γιατί πέραν των αρχικών εκτιμήσεων που γίνονται εν αναμονή κλήσεων προς απολογία, εφόσον δοθεί  η άδεια της Βουλής, μην ξεχνάμε πως σ' ένα χρόνο θα γίνουν δίκες όπου όλα τα στοιχεία θα πρέπει να απλωθούν σε δημόσια θέα και να στοιχειοθετηθούν αδιάσειστες αποδείξεις.

Πολιτικό ζήτημα

Σε κάθε περίπτωση η αίτηση άρσης ασυλίας έτσι όπως διαμορφώνεται  με βάση το έγγραφο των ανακριτικών αρχών γεννά πολιτικό ζήτημα για το πως θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, ένα κόμμα του οποίου το σύνολο των βουλευτών του είτε είναι υπόδικοι, είτε στη φυλακή. Τεχνικά δεν υπάρχει  η νομική δυνατότητα να απαγορευθεί σε μεμονωμένους υποψήφιους, ακόμα και υπόδικους ή προφυλακισμένους, να συμμετάσχουν στις εκλογές. Δηλαδή μπορεί να δούμε εκλεγμένο ευρωβουλευτή τον προφυλακισμένο γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων τον Ηλία Κασιδίαρη, ο οποίος παρεμπίπτοντος με τη νέα κατηγορία που του προσάπτεται, αν αρθεί η ασυλία του, κινδυνεύει να προφυλακιστεί αυτή τη φορά. Και βέβαια αν εκλεγεί ευρωβουλευτής ο Μιχαλολιάκος, θα πρέπει να απαντηθεί επαρκώς διεθνώς πως θα ασκήσει τα καθήκοντα του.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα δοθεί η άδεια από τον Άρειο Πάγο κατά την ανακήρυξη των συνδυασμών για τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής ως κόμματος στις ευρωεκλογές. Σε αυτή την περίπτωση , άρνησης δηλαδή του Αρείου Πάγου, είναι έτοιμη η «Ελληνική Αυγή» , η οποία βέβαια προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή όπως διαφαίνεται, αλλά με άσχετα στελέχη. Άρα δύσκολα θα αρνηθεί να δώσει άδεια ο Άρειος Πάγος...

Τι λέει το έγγραφο

Οι ανακρίτριες ζητούν με το έγγραφό τους, την άρση ασυλίας για τους εξής μη προφυλακισμένους λήψη μη υπόδικους βουλευτές:

Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κουζηλο, Μιχάλη Αρβανίτη-Αβράμη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιος Ζησιμόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Το αδίκημα για το οποίο θα λογοδοτήσουν , αν αρθεί η ασυλία είναι, της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος.

Για να αιτιολογηθεί η συλλήβδην αντιμετώπιση όλων των βουλευτών ως διευθυντών εγκληματικής οργάνωσης, οι αρχές καταγράφουν τα όπλα που βρέθηκαν στις οικίες τους και τους εμφανίζουν ουσιαστικά όχι μόνο ως επίσημους εκφραστές της οργάνωσης αλλά και ως υποστηρικτές των ιδεών των μελών της. Επίσης φέρονται να είναι ενταγμένοι και να διευθύνουν την οργάνωση ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, δίνοντας εντολές ή ακόμα και εκ των υστέρων εγκρίνουν βίαιες ενέργειες των μελών της. Οι ενέργειες αυτές στοχεύουν στη δια της βίας επικράτηση των αρχών και των θέσεων της οργάνωσης. Δηλαδή επί της ουσίας κάθε βουλευτής θεωρείται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης στη περιοχή της εκλογικής του.  Παρατίθενται ομιλίες βουλευτών με περιεχόμενο που φέρεται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ποινικά.

Αντιμέτωποι με προφυλάκιση Κασιδιάρη - Μίχος;

Επίσης οι ανακρίτριες ζητούν να δοθεί άδεια από τη βουλή για να απαγγελθούν προσθετές κατηγορίες στο Νίκο Μιχαλολιάκο για οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών με σκοπό τον εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ την ίδια κατηγορία αποδίδουν και στους βουλευτές Μίχο, Λαγό, Κασιδιάρη και Γερμενή. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι Κασιδιάρης και Μίχος ( για τον οποίο ζητείται η άρση και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών συγκεκριμένα για 2, 4 γρ. Ινδικής κάνναβης) οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για την εγκληματική οργάνωση, πιθανόν θα αντιμετωπίσουν ακόμη και το φάσμα της προφυλάκισης αφού πρόκειται για νέα κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές που είναι ήδη προφυλακισμένοι είναι οι:

Νικόλαος Μιχαλολιάκος
Χρήστος Παππάς
Γεώργιος Γερμενής
Ιωάννης Λαγός
Ευστάθιος Μπούκουρας
Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Και οι βουλευτές που εμπλέκονται ποινικά στην υπόθεση αλλά δεν είναι προφυλακισμένοι είναι οι:

Ηλίας Παναγιώταρος
Ηλίας Κασιδιάρης
Νικόλαος Μίχος

Οι μάρτυρες

Επίσης ζητείται η άρση ασυλίας για τον Μιχαλολιάκο για το πλημμέλημα της κατοχής όπλου και για τον Χρ. Παππά, επίσης για πλημμέλημα που αφορά σε δυο εκκλησιαστικά βιβλία βυζαντινών αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από το 1830 τα οποία κατείχε και  εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.  

Το αίτημα των ανακριτικών στηρίζεται σε 115 καταθέσεις μαρτύρων, όλο το κατασχεθέν υλικό και σε απολογίες κατηγορούμενων. Σύμφωνα με αυτά η οργάνωση  ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80 από τον μέχρι σήμερα αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο με μικρό αριθμό ομοϊδεατών και είχε χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφορές στο τρίτο Ράιχ, τον Χίτλερ και τα SS. Από το υλικό προκύπτει ότι η ΧΑ φέρεται να διαθέτει κάθετη ιεραρχική δομή με βάση την οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν στη διάδοση των θέσεων και των ιδεών της και στην εκπαίδευση των μελών της.

Τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρονται να καλούνται σε κάθε δράση η εκδήλωση της οργάνωσης με SMS που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των ήδη κατηγορουμένων. Οι ανακρίτριες μάλιστα επικαλούνται στο έγγραφο τα βίντεο, τα ηλεκτρονικά πειστήρια και τις φωτογραφίες από τα οποία εκτιμούν ότι προκύπτει ότι ο αρχηγός και οι βουλευτές χαιρετούν ναζιστικά.

Στρατιωτική Δομή

Για τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι ομάδες μελών της ΧΑ μετέχουν σε παρελάσεις με στρατιωτικό βηματισμό, προχωρούν συντεταγμένα και φορούν ίδια ρούχα που έχουν ως σήμα το μαίανδρο ή άλλα σύμβολα. Απαριθμούν τις καταθέσεις των μαρτύρων που δείχνουν τον τρόπο δράσης της οργάνωσης και αναφέρονται σε συγκεκριμένες ενέργειες που είναι οι εξής: Δολοφονία του Π. Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Πέραμα (ΠΑΜΕ), επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στην ιχθυόσκαλα Περάματος, επίθεση στον κοινωνικό χώρο "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη, επίθεση στο στέκι "Αντιπνοια" στα Πετράλωνα, δολοφονία του μετανάστη  - ποδηλάτη Λουκμαν, επίθεση κατά τη διάρκεια συναυλίας ΑΝΤΙΦΑ στην Καλλιθέα, επίθεση σε βάρος αλλοδαπών στην Ιεράπετρα και επίθεση σε βάρος Αφγανών.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου