Νέα Κρήτη
«Ουδέν κρυπτόν από το ηλεκτρονικό μας μάτι» είναι το καινούργιο... μότο στις τάξεις του υπουργείου Οικονομικών, που, εναρμονισμένο στο σκληρό αμερικανικό δόγμα της παρακολούθησης των πάντων, φέρνει το "Μεγάλο Αδελφό" στη ζωή κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Τις λεπτομέρειες παρουσίασε από χθες το neakriti.gr.
«Ουδέν κρυπτόν από το ηλεκτρονικό μας μάτι» είναι το καινούργιο... μότο στις τάξεις του υπουργείου Οικονομικών, που, εναρμονισμένο στο σκληρό αμερικανικό δόγμα της παρακολούθησης των πάντων, φέρνει το "Μεγάλο Αδελφό" στη ζωή κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Τις λεπτομέρειες παρουσίασε από χθες το neakriti.gr.
Εφαρμόζοντας ή επιχειρώντας - διότι πολλοί, ακόμα και οι πλέον ειδικοί, όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, αμφισβητούν την ετοιμότητα και ικανότητα για μια τέτοια ακραία αλλαγή - να εφαρμόσει ένα πλήρες ηλεκτρονικό "φακέλωμα" για κάθε βήμα, κάθε συναλλαγή, κάθε κατανάλωση ή πληρωμή που κάνει ο κάθε φορολογούμενος!
Το φακέλωμα μάλιστα αυτό είναι στη λογική του... "άνδρα θέλω, τώρα τον θέλω", αφού ούτε λίγο-ούτε πολύ το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τράπεζες, εταιρείες τηλεφωνίας, επιχειρήσεις, όπως τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ΔΕΚΟ όπως οι ΔΕΥΑ να αποστείλουν το αργότερο ως τις 31 Μαρτίου πλήρη στοιχεία για ό,τι εισέπραξαν ή πλήρωσαν στις συναλλαγές με τους πολίτες μέσα στο 2013!
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, το υπουργείο Οικονομικών ζητά αναλυτικά στοιχεία ανά ΑΦΜ για να γίνουν εκτεταμένες διασταυρώσεις και να εντοπιστούν κρυφά εισοδήματα, όπως ακινήτων που έχουν δηλωθεί σαν «κενά», ή κάθε άλλο μελλοντικό έλεγχο της εφορίας κατά τα επόμενα 6 έτη, που θα τηρούν τα στοιχεία στο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Είναι ενδεικτικό πως με τη σχετική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ζητούνται στοιχεία κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι εμφανίζουν συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης και πίστωσης αθροιστικά μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ, με στόχο - όπως υποστηρίζει το υπουργείο - την πάταξη της φοροδιαφυγής. Επίσης, ζητούνται στοιχεία από χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών), συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά ΑΤΜ (κ.ά.).
Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αποστέλλονται κάθε χρόνο στο ΚΕΠΥΟ, προκειμένου να γίνονται οι διασταυρώσεις, με πρώτη ημερομηνία προθεσμίας αποστολής να είναι η 28η Φεβρουαρίου.
Με τα στοιχεία από λογαριασμούς της ΔΕΗ (ή άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος) θα γίνουν διασταυρώσεις για ακίνητα που, ενώ δηλώνονται στην εφορία ως κενά, αυτά κατοικούνται (ενοικιάζονται), χωρίς όμως να δηλώνονται τα εισοδήματα από τα ενοίκια.
Ο χρόνος κράτησης των στοιχείων από το ΚΕΠΥΟ θα είναι 6 χρόνια. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιούνται και στους νέους ελέγχους (που βασίζονται στο σύστημα που ακολουθεί η Οικονομική Αστυνομία στις ΗΠΑ, το γνωστό IRS), μέσω των οποίων θα γίνεται αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι με τις δαπάνες τους, ώστε να εντοπιστούν "μαύρα" εισοδήματα.
Οι νέοι "αμερικανικού τύπου" έλεγχοι που ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών θα γίνονται σε κινητή και ακίνητη περιουσία, καταθέσεις, μετρητά, μετοχές, αντικείμενα μεγάλης αξίας (έπιπλα, έργα τέχνης, συλλογές κ.λπ.), κοσμήματα κ.λπ. Μάλιστα, για τους ελέγχους αυτούς δε θα υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στα παρελθόντα έτη που θα εξετάζονται.
Επιφυλάξεις, προβληματισμός και ανησυχία
Και αν το υπουργείο διαφημίζει πως με τη ρύθμιση αυτή θα έρθει η πάταξη της φοροδιαφυγής και το κράτος θα πιάσει στο δόκανο εκείνους που υποκρύπτουν στοιχεία ή παραπλανούν την εφορία, στις τάξεις των ειδικών και άμεσα εμπλεκόμενων, όπως είναι οι φοροτεχνικοί, υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός, επιφυλάξεις, αλλά και ανησυχία.
«Είναι ακραίο πραγματικά το να ελέγχονται δημόσια αγαθά στοιχειώδη, αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως η ενέργεια, το νερό για φορολογικούς σκοπούς! Δηλαδή, ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το κράτος; Πως θα σε ελέγξουμε ως πολίτη αν πίνεις ή καταναλώνεις πολύ νερό;», σχολίασε καυστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.
Ο ίδιος δεν έκρυψε τις έντονες επιφυλάξεις του από τη μια για το αν μπορεί να εφαρμοστεί επί του πρακτέου το σύστημα αυτό, και από την άλλη για το αν θα φέρει τα επιθυμητά κατά την κυβέρνηση ή τα αντίστροφα αποτελέσματα.
«Στο πλαίσιο μιας νέας λογικής ασφυκτικών, δρακόντειων ελέγχων, σε ετήσια βάση θα υποβάλλονται στοιχεία για πάσης φύσεως συναλλαγή κάθε φορολογουμένου. Μιλάμε επί της ουσίας για ένα πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα, με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων να ελέγχει και να παρακολουθεί τα πάντα. Σκοπός του υπουργείου είναι να συνδέσουν τον τρόπο ζωής του κάθε φορολογουμένου σε σχέση με το εισόδημα που δηλώνει στην εφορία, για να εντοπίσουν αν κρύβει κάτι.
Προσωπικά φοβάμαι όμως ότι μπορεί να έχουμε αντίστροφα αποτελέσματα. Να φτάσουμε, δηλαδή, στο σημείο να περιοριστούν άρδην οι συναλλαγές. Να φοβάται ο καθένας να πάει στην τράπεζα. Χώρια βεβαίως το ότι μιλάμε για ένα ακραίο φαινόμενο. Διότι είναι ακραίο να ελέγχονται για φορολογικούς σκοπούς δημόσια αγαθά, όπως το νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαριτάκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Βεβαίως ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να εφαρμοστεί όλο αυτό το σύστημα στην πράξη. Η αίσθησή μου είναι πως μπορούν να πάρουν στοιχεία από τις τράπεζες, πιθανώς και από τις εταιρείες τηλεφωνίας, αλλά για παράδειγμα από τις ΔΕΥΑ, τη ΔΕΗ κ.τ.λ. είναι μάλλον απίθανο να έχουν πάρει στο υπουργείο όλα τα αναλυτικά στοιχεία που ζητούν. Και μάλιστα τόσο άμεσα ως τις 31 Μαρτίου».
Ομολογουμένως, η αμφισβήτηση του κ. Μπαριτάκη για το κατά πόσον μπορούν να συγκεντρωθούν τα στοιχεία φαντάζει ιδιαίτερα λογική αν ανατρέξει κανείς στο σχετικό ΦΕΚ, και στα ατελείωτα ως εξωφρενικά ίσως στοιχεία συναλλαγών που ζητούνται...
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών μίλησε σήμερα στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη για τις αποφάσεις που βάζουν φρένο στην Ανάπτυξη και στην ενίσχυση της αγοράς.
Η ατελείωτη λίστα των στοιχείων
Για του λόγου το αληθές, το υπουργείο Οικονομικών μεταξύ πολλών άλλων - διότι η σχετική λίστα είναι πολύ μακρά - ζητά:
* Από τις τράπεζες:
- Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/συνδικαιούχων, όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς.
- Στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι εμφανίζουν συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης και πίστωσης αθροιστικά μεγαλύτερη των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
- Ποσά με υπόλοιπα αρχής και τέλους κάθε χρήσης της αξίας χαρτοφυλακίου συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.
- Συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, ζητούνται το πλήθος συναλλαγών καρτών που εκκαθαρίστηκαν ανά μήνα βάσει της ημερομηνίας συναλλαγής από την τράπεζα, ακόμα και οι επιστροφές (ακυρώσεις), αλλά και η αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ που εκκαθαρίστηκαν ανά μήνα βάσει της ημερομηνίας συναλλαγής από την τράπεζα.
- Μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
- Εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών.
* Από ασφαλιστικές εταιρείες:
- Στοιχεία πελατών.
- Στοιχεία που αφορούν σε αποζημιώσεις που καταβάλλουν, βάσει δικαστικής απόφασης σε δικαιούχους, λόγω ανικανότητας για εργασία αιτία ατυχήματος για την απώλεια του εισοδήματος.
* Από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια:
Την ηλεκτρονική κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές (μεταφορά μαθητών, διατροφή, κ.λπ.) ανά ημερολογιακό έτος.
* Από εταιρείες ύδρευσης:
Στοιχεία κατανάλωσης και κόστος νερού των συνδρομητών τους. Στο ετήσιο κόστος ύδρευσης δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.
Του Μπάμπη Σαββίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου