Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Από ιδεολογική τύφλωση και κώφωση πάσχει η τρόικα


Του Θανάση Λυρτσογιάννη
lyrtso@pegasus.gr

Κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας αν πούμε ότι η οικονομία παράγει αγαθά για να ικανοποιήσει τη ζήτηση και η ζήτηση είναι ανάλογη με το μέγεθος των πορτοφολιών.
Ομως, είναι αναγκαίο να το πούμε ειδικά όταν απευθυνόμαστε στην τρόικα η οποία πρέπει να έχει πάθει τύφλωση και κώφωση.
Μέχρι τώρα επέβαλε πολιτικές μείωσης της ζήτησης και το αποτέλεσμα δεν ήταν η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, αλλά τα βάθεμα της ύφεσης, η αύξηση της ανεργίας.
Το ίδιο θέλουν να κάνουν και τώρα ασκώντας παντοειδείς πιέσεις και εκβιασμούς. Θέλουν να μικρύνουν τα πορτοφόλια και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά τότε ποιος θα αυξήσει τη ζήτηση η οποία με τη σειρά της θα κινήσει την οικονομική μηχανή; Ποιος θα πληρώσει τους φόρους για να εξυγιανθούν τα οικονομικά; Ποιος θα καταβάλει τις εισφορές για να μην καταρρεύσουν τα ταμεία; Απάντηση δυστυχώς δεν έχει κανείς, ούτε θα μπορούσε να δώσει κανένα μέλος της τρόικας.
Οσο οι επενδύσεις μειώνονται γιατί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατακρεουργείται κάθε χρόνο για να κλείσουν ¨τρύπες¨ του προϋπολογισμού, όσο το ΕΣΠΑ δεν ενεργοποιείται αποφασιστικά, όσο τα έργα (μικρά και μεγάλα) βαλτώνουν, ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε.
Η κατάσταση θα χειροτερεύει με την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων που θα σπρώχνει την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση, θα περιορίζει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση και θα στέλνει περισσότερους εργαζόμενους στην ανεργία.
Εφιαλτική προοπτική και γίνεται χειρότερη από τις αβελτηρίες τη τρόικας και των κουκουλοφόρων που υπαινίχθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου