Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της και «θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».
Το βλέμμα όλων, όμως, στρέφεται στη Γαλλία με τον Τύπο να κάνει λόγο για τη «μαύρη Παρασκευή» του Νικολά Σαρκοζί.
«Η απώλεια του ΑΑΑ: η αποτυχία του Νικολά Σαρκοζί» γράφει η Monde, ενώ ακριβώς από κάτω υπάρχει η φωτογραφία του υποψηφίου των Σοσιαλιστών για την προεδρία Φρανσουά Ολάντ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άρθρο της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Η μαύρη Παρασκευή» του Νικολά Σαρκοζί.
Για την εφημερίδα δύο είναι οι άμεσες συνέπειες για τον πρόεδρο: την ώρα που θα επιθυμούσε να ξεχαστούν οι προτάσεις του για την επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή την αύξηση του ΦΠΑ, ήρθε η υποβάθμιση.
Τα συσσωρευμένα χρέη της Γαλλίας αποδεικνύουν πλέον ότι υπήρξε και υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση της κρίσης και ο Σαρκοζί είναι στο τιμόνι εδώ και πέντε χρόνια. Επομένως, είναι ο βασικός υπεύθυνος.
Μια δεύτερη άμεση συνέπεια έχει να κάνει με τον περίφημο γαλλογερμανικό άξονα: «Ο Σαρκοζί έχει δύο Α και μια οικονομία στο κατώφλι της ύφεσης, η Μέρκελ έχει τρία Α και ανάπτυξη κοντά στο 3%. Δεν παίζουν στην ίδια κατηγορία. Το ζευγάρι δεν είναι πλέον ισότιμο» συμπληρώνει η εφημερίδα.
Προς αυτή την τελευταία κατεύθυνση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τίτλος της Figaro: «Η Γαλλία χάνει τα τρία Α, η Γερμανία τα διατηρεί».
Mόλις 100 μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Νικολά Σαρκοζί δέχτηκε ένα σκληρό χτύπημα, αφού η Γαλλία έχασε το πολύτιμο ΑΑΑ των Οίκων Αξιολόγησης, γράφει η Liberation.
Γάλλοι δημοσιογράφοι και αναλυτές καταθέτουν τη γνώμη τους στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Ο Ματιέ Βεριέ της Voix du Nord, προβλέπει περαιτέρω αναταράξεις, ενώ ο Ντομινίκ Γκαρό σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, όχι απλά ο υποψήφιος για την προεδρία, έχασε το στάτους του προστάτη της οικονομίας.
Αρκετοί αναλυτές συμπληρώνουν ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τον Νικολά Σαρκοζί, αλλά και τον κυριότερο αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ, καθώς και εκείνος –σε περίπτωση εκλογής στην προεδρία τον Απρίλιο- θα βρει μπροστά του το ίδιο πρόβλημα.
Από την πλευρά, του ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν εξέφρασε τη λύπη του «για την παράλογη απόφαση» του οίκου αξιολόγησης, ενώ τόνισε ότι η στιγμή που αποφασίστηκαν οι υποβαθμίσεις δεν είναι τυχαία.
«Λυπάμαι που η παράλογη απόφαση ελήφθη σήμερα... σε μία στιγμή που γίνονται αποφασιστικές κινήσεις από όλα τα μέτωπα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση» ανέφερε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι η Ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της και «θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών». «Η έξοδος από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν μπορεί να μπαίνει σε αμφισβήτηση» τονίζει.
Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν ακόμη πιο αποφασιστικά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγείλει.
Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 ore γράφει ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως «δεν υποβαθμίστηκε μόνο η Ιταλία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη».
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, όπως προσθέτει η Repubblica υπογραμμίζουν ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν έλαβε υπόψη του την πρόσφατη δέσμη μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας και ούτε την προσπάθεια που καταβάλλεται για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού».
Πηγή fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου