Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Την κατάρρευση του ευρώ μέσα στο 2012 προβλέπει ο Στίγκλιτς


Την κατάρρευση του ευρώ μέσα στο 2012 προβλέπει ο J. Stiglitz
Ως μία πολύ κρίσιμη χρονιά χαρακτηρίζει το 2012 για την Ευρώπη και το ευρώ ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος προειδοποιεί πως η πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στην ευρωζώνη, θα οδηγήσει σε επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης, και στην καταστροφή του ενιαίου νομίσματος.


Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς κάνει λόγο για την «συντέλεια» του ευρώ, η οποία θα έρθει μέσα στο 2012, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι αποσπασματικά, καθυστερημένα και εντείνουν την πολιτική λιτότητας.
«Η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο, με τους Ευρωπαίους να αδυνατούν να δώσουν μία σαφή και αποτελεσματική απάντηση στην κρίση», τόνισε.
Τα μέτρα που λαμβάνουν είναι αποσπασματικά, καθυστερημένα, ενώ την ίδια ώρα εντείνουν την πολιτική της λιτότητας. Το πιο πιθανό σενάριο για το 2012 «θα είναι η αναπαραγωγή του ίδιου σχεδίου: λιτότητα, αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, περισσότερη ανεργία και διαιώνιση των δημοσιονομικών προβλημάτων», ανέφερε ο νομπελίστας καθηγητής.
Παράλληλα, ο Στίγκλιτς επέκρινε τη Γερμανία για την αντίδραση της στη χρηματοδότηση των εθνικών χρεών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λύση την οποία ο ίδιος είχε υποστηρίξει εξ αρχής.
«Η μέρα της Κρίσης, τότε που το ευρώ θα καταρρεύσει ή η Ευρώπη θα λάβει τα ριζοσπαστικά μέτρα που απαιτούνται για να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα θα έρθει πιθανότατα το 2012.
Όμως όπως όλα δείχνουν οι ηγέτες θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μεταθέσουν αυτή τη μέρα. Η Ευρώπη όπως και ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει. Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά το 2012 μπορεί πράγματι να είναι η χρονιά που η ευρωζώνη θα λάβει τέλος», κατέληξε ο Στίγκλιτζ.

Πηγή iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου