Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Γ. Προβόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει σε μικρό χρόνο τολμηρές μεταρρυθμίσεις

Πηγή express

ΤΗΝ άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κινηθεί γρήγορα και να εφαρμόσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής διατυπώνει σε άρθρο του στους Financial Times ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η Ελλάδα έχει πάρει επώδυνα μέτρα για την προσαρμογή της οικονομίας της και έχει σημειώσει πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων της, ωστόσο η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει δείχνει συνεχώς να απομακρύνεται.

Οπως τονίζει, η οικονομία διανύει το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης, η ανεργία διογκώνεται, το δημοσιονομικό και το εξωτερικό έλλειμμα παραμένουν μεγάλα και οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
«Αυτές οι εξελίξεις δεν ήταν αναμενόμενες από το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 μεταξύ της Ελλάδας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο προέβλεπε επιστροφή στην ανάπτυξη και τις διεθνείς αγορές το 2012. Καθώς η Ελλάδα διαπραγματεύεται ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε γιατί εκτροχιάστηκε το πρόγραμμα του Μαΐου του 2010 και ποια μαθήματα προκύπτουν», τονίζει δηκτικά.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υπογραμμίζει πως στην περίπτωση της χώρας μας η εφαρμογή πολλών από τα μέτρα υπήρξε βραδεία και αναποτελεσματική, ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα της περασμένης χρονιάς ήταν ένα μίγμα που βασίσθηκε κατά 60% στα έσοδα (κυρίως φόρους) και κατά 40% στη μείωση των δαπανών, μίγμα που όπως σημειώνει «είχε αρκετές παρενέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου