Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η ψηφιακή επανάσταση


Πριν από 200 χρόνια η ατμομηχανή έφερε μεγάλες αλλαγές. Ταυτίστηκε με την βιομηχανική επανάσταση. Σήμερα ανάλογη θέση με την ατμομηχανή κατέχει το ίντερνετ. Μια οικονομία χωρίς διαδίκτυο θεωρείται πλέον αδιανόητη. Οι αλλαγές που γίνοναι πραγματοποιούνται με ραγδαία ταχύτητα επηρεάζοντας όχι μόνο την διαδικασία της παραγωγής αλλά και την μορφή της .
Για παράδειγμα, η  κινητή τηλεφωνία απειλεί την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των τηλεοράσεων. Ο πλανήτης αριθμεί περί τα 4,5 δισ. κινητών τηλεφώνων, οι τελευταίες γενιές των οποίων αρχίζουν να λειτουργούν ως οθόνες πολυμέσων. Μέσα στους εννέα μήνες που ακολούθησαν την κυκλοφορία του πρώτου τηλεφώνου της Apple (iphone) αναπτύχθηκαν περίπου 25.000 εφαρμογές για τη συγκεκριμένη συσκευή (100.000 μέχρι στιγμής, αφού το προϊόν-φάρος της Apple κυρίευσε την Κίνα και τη Νότια Κορέα) προκαλώντας 800 εκατομμύρια downloads.
 
Ταυτόχρονα, οι Amazon, Apple και Google ανέτρεψαν τους φραγμούς που αφορούσαν στις αγορές  της μουσικής, του βιβλίου, των βιντεοπαιχνιδιών και του κινηματογράφου . Ψηφιοποιημένα κείμενα, τηλεοπτικές υπηρεσίες κατά παραγγελία και τεχνολογικές καινοτομίες κυριαρχούν στο πεδίο της μάχης. Ενώ η αγορά των CD καταρρέει, οι τέσσερις μεγάλοι που μοιράζονταν τη μερίδα του λέοντος στη βιομηχανία του δίσκου υποχρεώνονται να παραχωρήσουν ένα μέρος των κερδών τους στην Apple. Το ίδιο συμβαίνει με τις  πολυεθνικές του κινηματογράφου, που χάνουν έδαφος απέναντι στο YouTube, τη χοάνη των βίντεο της Google. 

Όσο για την τηλεόραση, η οποία πλήττεται από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, κατακερματίζεται σε εκατοντάδες καλωδιακά και δορυφορικά κανάλια, σε προγράμματα για κινητά τηλέφωνα και σε διαδικτυακές πύλες .Το Διαδίκτυο αποτελεί το πιο ισχυρό εμπορικό μέσο και για αυτό  το λόγο , ο έλεγχος του Ιστού διεκδικείται με μανία.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, η επιρροή της βιομηχανίας των επικοινωνιών αποκτά όλο και περισσότερο βάρος στην πολιτική των ΗΠΑ.
 
Tο Mobile Internet και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αλλάζουν πλέον όλα τα δεδομένα. Το κινητό Διαδίκτυο είναι η δυνατότητα για πρόσβαση στο Ίντερνετ από κινητές συσκευές. Το Ίντερνετ των Πραγμάτων είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που ενσωματώνει τον φυσικό κόσμο στον εικονικό κόσμο μέσω δικτύων ηλεκτρονικών αισθητήρων και συσκευών που συνδέονται με τους υπολογιστές. Οι εφαρμογές τού κινητού Ίντερνετ των Πραγμάτων πάνε πέρα από τα ρούχα: Μικροσκοπικοί ανιχνευτές που μπορούν να συγκεντρώνουν και να ξαναπροσφέρουν δεδομένα για την τοποθεσία, την δραστηριότητα και την υγεία (σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται ένα αντικείμενο ή μια συσκευή) έχουν ήδη ενσωματωθεί στα πάντα, από γέφυρες και φορτηγά μέχρι σε βηματοδότες και αντλίες ινσουλίνης.
 
Όσο πιο στενή γίνεται η σχέση μας με τον δικτυωμένο κόσμο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης των δεδομένων για να κάνουν την ζωή καλύτερη. Και είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα είναι επαναστατικές - δηλαδή, θα έχουν μια βαθιά, ευρεία, και μετασχηματιστική επίπτωση στο πώς ζούμε και εργαζόμαστε. Συνολικά, η εκτιμώμενη οικονομική αξία αυτών των τεχνολογιών αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
 
Αυτές οι εφαρμογές έχουν βοηθήσει να κάνουν το κινητό Διαδίκτυο μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες στην ιστορία.Σίγουρα, οι κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα και την προσωπική ελευθερία από αυτές τις νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί: Θα μπορούσε να είναι μικρή η απόσταση από την παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών ενός ασθενούς μέχρι την τιμωρία των ασθενών γιατί κάπνισαν ένα τσιγάρο ή έφαγαν απαγορευμένα τρόφιμα. Και η ίδια τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει έναν ειδικό στις Πρώτες Βοήθειες να βρει ένα θύμα καρδιακής προσβολής σε ένα γεμάτο γήπεδο, μπορεί να δείξει σε μια καταπιεστική κυβέρνηση πού συγκεντρώνονται οι πολιτικοί της εχθροί. 



Παρατηρητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου