Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Μια προσεκτική ματιά στην… Πολωνία


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Οι εξελίξεις στην αντιπαράθεση της Πολωνικής Κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, αντιπαράθεση που σε ένταση και εκφραστική φλόγα θυμίζουν στιγμές-στιγμές Μεσογειακές καταστάσεις, χρήσιμο θα ήταν να κρατήσουν λίγο περισσότερο την προσοχή μας. Όμως όχι με τις συνηθισμένες “εύκολες” προκαταλήψεις και επιλογές καλού/κακού, που συνήθως αντικατοπτρίζουν μεταφορά των εσωτερικών μας εντάσεων σε ανόμοιες ξένες καταστάσεις.
Εξηγούμαστε: το γεγονός και μόνο ότι ο (Πολωνός) Πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός της χώρας του Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε κατεπειγόντως συνάντηση με τον σημερινό Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρζέϊ Ντούντα για να του μεταφέρει την ακραία ανησυχία των Ευρωπαίων για την κρίση στην Πολωνία, δείχνει την βαρύτητα της εκεί κατάστασης.
“Αφήστε μας να προσπαθήσουμε, κύριε Πρόεδρε” έλεγε η έκκληση Τουσκ προς Ντούντα, την ώρα πού ήδη η Πολωνική Κάτω Βουλή είχε ψηφίσει νομοθετική πρωτοβουλία που τερματίζει την θητεία του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης - το οποίο ασκεί ρυθμιστικό ρόλο στο δικαστικό σώμα - και δίνει στην Βουλή κυρίαρχο ρόλο στον ορισμό των μελών των Δικαστηρίων της χώρας, πορευόμενη προς την (ελεγχόμενη απο την Κυβέρνηση) Άνω Βουλή, που κι αυτή υπερψήφισε.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει δια χειλέων του Αντιπροέδρου Φρανς Τίμμερμαν ότι “βρίσκεται κοντά” στην έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 7 της Συνθήκης ΕΕ, με την οποία ένα Κράτος - μέλος μπορεί να στερηθεί των δικαιωμάτων ψήφου του στο Συμβούλιο. Η “πυρηνική απειλή” μιας τέτοιας διαδικασίας , που αντίστοιχό της υπήρξε μόνο όταν η Αυστρία επί Χάϊντερ, το 1990, φλέρταρε με νεοναζιστικής τάσης πλειοψηφία, τίθεται σε κίνηση μόνο σε περίπτωση “απειλής κατά των θεμελιωδών αξιών” της Ένωσης σε Κράτος μέλος. Βέβαια, το γεγονός ότι οι πλειοψηφίες σε Κάτω και Άνω Βουλή της Πολωνίας έχουν προέλθει απο… Δυτικού τύπου εκλογές περιπλέκει τα πράγματα.

Το ίδιο και από το γεγονός ότι στο ευρύτερο Δυτικό στρατόπεδο η Βαρσοβία παίζει ιδιαίτερο ρόλο: εκεί έκανε την πρώτη του επίσκεψη ο Ντόναλντ Τραμπ, εκεί βρισκόταν την περασμένη βδομάδα σε επίσημη επίσκεψη ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, στα σύνορο Πολωνίας-Ρωσίας έχουν αναπτυχθεί ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις… Α ναι, υπάρχει και το άλλο: η Πολωνία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στα πλαίσια της Ομάδας Βιζεγκραντ - των Ανατολικών Ευρωπαϊκών χωρών του τέως Συμφώνου Βαρσοβίας - και ήδη π.χ. ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, άλλος “εχθρός” των Βρυξελλών άφησε να γίνει γνωστό ότι θα προσφέρει την προστασία βέτο της χώρας του στην Πολωνία εν όψει του άρθρου 7.
Τελικά, μάλλον κάποιου είδους “Ευρωπαϊκή λύση” συμβιβασμού θα αναζητηθεί και σ’ αυτήν την περίπτωση. Θυμηθείτε τις - σαφώς χαμηλότερης τάξεως - απειλές για κίνηση διαδικασίας κυρώσεων κατά των χωρών Βιζεγκραντ για την άρνησή τους να συμμορφωθούν με τις Ευρωπαϊκές ρυθμίσεις στο μεταναστευτικό, πόσον καιρό τώρα τρέχουν… Γιατί ανακινούμε διεξοδικά τις ισορροπίες στις σχέσεις Πολωνίας-ΕΕ με αντικείμενο/αφορμή την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης; Διότι διαισθανόμαστε οτι το ζήτημα της κόντρας Κυβέρνησης-Δικαιοσύνης στην δική μας χώρα (δυσάρεστη η διατύπωση όμως έτσι εξελίσσεται) υπόσχεται/απειλεί να προσλάβει “Ευρωπαϊκή” χροιά. Βέβαια, σ’ εμάς τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα: μπορεί π.χ. το ΣτΕ να έχει αντιπαρατεθεί με την Κυβέρνηση (πάλι δυσάρεστη η διατύπωση, αλλά…) στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών ή τώρα στην υπόθεση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, ας πούμε. Όμως η εισαγγελική αναίρεση στον Άρειο Πάγο της υπόθεσης Γεωργίου, ή πάλι οι απόπειρες “ξηλώματος” των συμφωνημένων με την Τρόικα περικοπών των συντάξεων που βαραίνουν;
Προβλέπουμε - καθώς είδαμε και περίεργη δημοσιογραφική κάλυψη προθέσεων για… κατάργηση του ΣτΕ με αφορμή την συνταγματική αναθεώρηση που σιγοβράζει και την πρόταση για δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου - ότι όλο και κάποιοι θα εμπνευστούν να “ανεβάσουν” στην Ευρώπη τις δικές μας αντιπαραθέσεις. Περιέργος και δυσάρεστος κύκλος θα ανοίξει, τότε.

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου