Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Κάποια παράδοξα των Ελληνοτουρκικών


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Δεν λείπουν τα παράδοξα από την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ (“Κεραυνός”, ως φαίνεται, σημαίνει το όνομά του) στην Αθήνα, με συναντήσεις με Αλέξη Τσίπρα, Προκόπη Παυλόπουλο (όθεν και είδηση περί επισκέψεως Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αργότερα εντός του έτους, πάντως μετά την σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας το φθινόπωρο, στην Θεσσαλονίκη), Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα πρώτο παράδοξο: ο Τούρκος Πρωθυπουργός - ισχυρός οικονομικός παράγων, κατά τα άλλα, με τα καράβια του και τις offshore του κοκ - αποτελεί… παρελθόν, υπό την έννοια ότι μετά την συνταγματική αναθεώρηση που ολοκλήρωσε ο Ερντογάν στην Τουρκία τον Απρίλιο, η μετάβαση σε καθαρά Προεδρική Δημοκρατία “σβήνει” την θέση του Πρωθυπουργού.
Το δεύτερο παράξοδο ήταν ότι, ενώ στις δηλώσεις και των δυο πρωταγωνιστών της επίσκεψης δεν έλειψαν τα “βαριά” λόγια - παράδειγμα: ο Τσίπρας σχεδόν επανέλαβε την προειδοποίηση του Αμερικανού Πρέσβυ Pyatt ότι στο Αιγαίο κινούνται δίπλα-δίπλα βαρύτατα οπλισμένες υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμες (αυτά είναι τα μαχητικά των παραβιάσεων/παραβάσεων/υπερπτήσεων/εμπλοκών), οπότε ένα ατύχημα πάντα απειλείται· ο Γιλντιρίμ δεν δίστασε να αντιγυρίσει ότι και οι Έλληνες θεωρούνται από την απέναντι ακτή ότι κάνουν κι αυτοί παραβιάσεις· επιπλέον, έθεσε πάλιν ευθέως ζήτημα από κοινού εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, “ιδέα” που πρωτοακούσθηκε το 1974… - και οι δυο πλευρές, δια των επικοινωνιακών τους διαρροών, άφησαν να ανέβει μια αίσθηση χαλάρωσης της έντασης. Αναντίστοιχη με το μηντιακό κλίμα των τελευταίων μηνών…

Το τρίτο παράδοξο βγαίνει σαν συνέχεια του δεύτερου, αν και θα τολμούσαμε να πούμε ότι είναι ακόμη ουσιαστικότερο: αναφερόμαστε στο ότι μέσα στον πρώτο 15θημερο του Ιουλίου - ακριβώς μετά την διάσκεψη για το Κυπριακό στην Γενεύη (“τέλος του παιχνιδιού” κατά τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, τον πολύν κ. Άιντε, με Αθήνα και Άγκυρα να διαφωνούν αμφότερες ως προς αυτό…) - θα δούμε να γίνονται ή να μην γίνονται οι νέες υποθαλάσσιες έρευνες, ”να μπαίνει τρυπάνι” στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σε τμήμα διαφιλονικούμενο, έντονα, από την Άγκυρα. Πρώτη προσέρχεται η Γαλλική Total, στην συνέχεια αναμένει στην ουρά η Exxon Mobil - με προηγούμενο διευθύνοντά της τον νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλλερσον.
Α, ναι, και η Τριμερής Κορυφή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Θεσσαλονίκη, μόλις πριν λίγες ημέρες στάθηκε πολύ στο ενεργειακό της περιοχής. Και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε πολύ, εις βάθος, το τριγωνικό ενεργειακό στις δικές του δηλώσεις.
Τέταρτο παράδοξο: στο βαθιά θρησκευτικό/κοινοτιστικό Ιφτάρ (το “δείπνο της αγάπης”) στην Θράκη, όπου με τον Γιλντιρίμ συνέφαγαν χιλιάδες μουσουλμάνοι, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τους καλέσει να  συμπεριφέρονται σαν καλοί Έλληνες, μεταφέροντας δε κάλεσμα του Προέδρου Ερντογάν, αλλά και να τους δώσει την υπόσχεση/εγγύηση στήριξης της Άγκυρας. Όμως σ' αυτό, μάλλον θα επανέλθουμε.


kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου