Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Οι εκλογές ανέκτησαν τη δυναμική τους

Τώρα ήρθε η σειρά της Γαλλίας, για το μέλλον της οποίας καλείται να αποφασίσει ένα εκλογικό σώμα έντονα δυσαρεστημένο από την εξασθένηση της οικονομίας, τη σταθερή απώλεια πραγματικού εισοδήματος, την αύξηση της ανεργίας και πρωτίστως τον φόβο της τρομοκρατίας.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Έφης Τριήρη

Οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν εξελιχθεί σε θρίλερ με απρόβλεπτα αποτελέσματα, όπως έδειξαν τα τελευταία γεγονότα σε Βρετανία και ΗΠΑ. Τώρα ήρθε η σειρά της Γαλλίας, για το μέλλον της οποίας καλείται να αποφασίσει ένα εκλογικό σώμα έντονα δυσαρεστημένο από την εξασθένηση της οικονομίας, τη σταθερή απώλεια πραγματικού εισοδήματος, την αύξηση της ανεργίας και πρωτίστως τον φόβο της τρομοκρατίας. Στον πρώτο γύρο, λένε οι Γάλλοι, ο λαός ψηφίζει με την καρδιά του και στον δεύτερο με το μυαλό του.
Σε μία χρονική συγκυρία όμως που και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι εμφανίζονται τόσο μπερδεμένοι και ανασφαλείς, αυτό που υπερισχύει τη στιγμή που φθάνουν στην κάλπη είναι η απόρριψη του κατεστημένου, προς αναζήτηση μιας νέας τάξης πραγμάτων που ενέχει την αίσθηση της λύτρωσης από τα οικονομικά και κοινωνικά δεινά. Αναμφισβήτητα, η στροφή σε ριζοσπαστικές λύσεις αντανακλά την κόπωση από τις στείρες υφιστάμενες πολιτικές και καταδικάζει τα πολιτικά πρόσωπα που τις εφαρμόζουν. Αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμήσουμε εύστοχα την κοινή γνώμη, που ενίοτε εκπροσωπεί μια μεγάλη και μυστηριώδη μάζα.

Μπορεί όμως αυτό να βάλει οριστικό τέλος στη σημερινή δυσπραγία; Μήπως χρειάζονται ταυτόχρονα και ουσιαστικές αλλαγές στη νοοτροπία, στην παιδεία και στις πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές αξίες των ψηφοφόρων; Ποιος πραγματικά επιθυμεί να ξεκινήσει την αλλαγή από τον εαυτό του; Το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία των σκληρά δοκιμαζόμενων λαών της Ευρώπης είναι ότι οι εκλογές αποκτούν ξανά τη δυναμική τους και καθίστανται «ισχυρό όπλο» στα χέρια των πολιτών που υψώνουν φωνή, παρά τις όποιες παρεμβάσεις κορυφαίων αξιωματούχων για κατευθυνόμενη ψήφο. Κάτι που έχει φανεί και από την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, στις εκλογές της Ολλανδίας και τώρα με τη μεγαλύτερη του αναμενομένου λαϊκή απήχηση στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
Αρκεί οι ψηφοφόροι να μεταμορφωθούν σε πραγματικούς πολίτες... Το έδαφος είναι έτοιμο για την εξέλιξη, από εμάς εξαρτάται εάν θα είναι καλή.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου