Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Χρεοκόπησαν τις τράπεζες και καλούνται να σώσουν την Ελλάδα!

kontranews

τουΓιώργου Βάμβουκα
Ενα θέμα το οποίο αρκετές φορές μας έχει απασχολήσει από τη στήλη, είναι η διαδικασία επιλογής των ατόμων που στελεχώνουν τις θέσεις κλειδιά του κυβερνητικού και του κρατικού μηχανισμού. Αν τα άτομα αυτά είναι ανίκανα και ανεπαρκή, αντί να επιλύουν υφιστάμενα προβλήματα, δημιουργούν νέα προβλήματα και ταυτόχρονα επιδεινώνουν τα ήδη υφιστάμενα.
Τα ενδογενή προβλήματα, οι διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι τυχαίο ότι για πολλές δεκαετίες, παραμένουν ανεπίλυτα και γρίφος της ασκούμενης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Η καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής μας οικονομίας, η δραματική επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών, η υφεσιακή αποτελμάτωση του οικονομικού μας συστήματος και η γάγγραινα των έκνομων παραοικονομικών δραστηριοτήτων (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, λαδώματα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αρχαιοκαπηλία, κ.ά.), αποτυπώνουν τις σημαντικότερες διαχρονικές ενδογενείς παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. 
Ένα από τα σπουδαιότερα αίτια, που συντελούν στο βάλτωμα των ενδογενών προβλημάτων της εθνικής οικονομίας, είναι η ανικανότητα και ο ερασιτεχνισμός των ατόμων που διαχειρίζονται τις σοβαρές υποθέσεις της ελληνικής οικονομίας. Σε άρθρο μου από τη στήλη αυτή (19.6.2014) έγραφα τα ακόλουθα: «Ένας από τους σημαντικότερους κρίκους του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, είναι ο πρόεδρος του ΣΟΕ (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) του υπουργείου Οικονομικών». Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΣΟΕ εξουσιοδοτείται να υποκαθιστά τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών σε διεθνείς συνδιασκέψεις. Το ΣΟΕ του υπουργείου Οικονομικών συνιστά τον εγκέφαλο της εκάστοτε κυβέρνησης κατά την άσκηση της μακροοικονομικής πολιτικής…

Προχθές (17.6.2014) η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, διορίστηκε πρόεδρος του ΣΟΕ στο υπουργείο Οικονομικών. Προσωπικά του ευχόμαστε επιτυχία στο σημαντικό έργο που αναλαμβάνει. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός είναι τελείως ακατάλληλος για το ζωτικής σημασίας πόστο που επιλέγηκε. Από το βιογραφικό του προκύπτει ότι ο κ. Στεφανάδης είναι άσχετος με το επιστημονικό αντικείμενο των Δημοσίων Οικονομικών. Ο κ. Στεφανάδης δεν έχει δημοσιεύσει ούτε μια επιστημονική εργασία σε κάποιο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για τα καυτά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας … Ποιοι όμως επέλεξαν τον κ. Στεφανάδη και τον τοποθέτησαν στη συγκεκριμένη θέση; Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη. Γλείψιμο και δικομματική μασονία. Ο προϊστάμενος του υπουργός κ. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο “τμήμα χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοικητικής” του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ο κ. Χαρδούβελης ελέγχει πλήρως το συγκεκριμένο τμήμα. Συνεπώς, ο κ. Στεφανάδης είναι ο υποτακτικός. Ο άνθρωπος του κ. Χαρδούβελη…».
Πριν μερικές μέρες με τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Στεφανάδης τέθηκε στο περιθώριο. Ως αντικαταστάτης του ορίζεται ο κ. Τάσος Αναστασάτος νυν Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Οι κύριοι Αναστασάτος, Στεφανάδης και αρκετοί άλλοι θεσιθήρες του υπουργείου Οικονομικών, είναι φίλοι και αποτελούν προσωπική επιλογή του κ. Χαρδούβελη. Για παράδειγμα, ο κ. Χαρδούβελης από τη θέση του συμβούλου διοίκησης της Eurobank, είχε συγκροτήσει ομάδα εργασίας με τους κυρίους Αναστασάτο, Μαλιαρόπουλο και αρκετούς άλλους καρεκλοκένταυρους του δικομματικού καθεστώτος, για την εκπόνηση business plan βιωσιμότητας της συγκεκριμένης τράπεζας.
Η πιάτσα λέει ότι το business plan της επιτροπής Χαρδούβελη συνέβαλε στη χρεοκοπία της Eurobank. Το κουφάρι της Eurobank και τα πτώματα των υπόλοιπων ελληνικών συστημικών τραπεζών, φεσώνουν κάθε χρόνο με δεκάδες δις ευρώ το δημόσιο χρέος της χώρας. Οι άνθρωποι που χρεοκόπησαν τις τράπεζες καλούνται σήμερα να σώσουν την Ελλάδα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου