Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Αδιακρισία των Εξουσιών


Αρχαιώθεν, η ανάμιξη της πολιτικής με την Δικαιοσύνη είναι μία ατυχής ιστορία. Όσον χρόνον η απονομή της στην αρχαία Αθήνα ήταν έργον του Αρείου Πάγου, δηλ. των ευγενών δικαστών, η δημοκρατία τα πήγαινε καλά. Όταν την ποινική δικαιοσύνη ανέλαβε η Ηλιαία με τους 6.000 λαϊκούς δικαστές, κατεδίκασε εις θάνατον τον Σωκράτη.

του Κωνσταντίνου Κόλμερ
Έτσι και τώρα με την ηγεσία της δικαιοσύνης της τρίτης Ελληνικής δημοκρατίας, η μεν κυβέρνηση έσπευσε να επιλέξει αρχιδικαστές προτού λήξει η θητεία των εν ισχύϊ– στα τέλη του τρέχοντος μηνός - η δε αντιπολίτευση, μεθυσμένη από την πρόσφατη εκλογική της νίκη απέρριψε μία συναινετική πρόταση του σ.Αλέξη Τσίπρα, την πρώτη και μοναδική στην πενταετή θητεία του ως πρωθυπουργού, να επιλέξουν από κοινού με τον κ. Μητσοτάκη την επομένη ηγεσία του Αρείου Πάγου. Έχασε ο Κυριάκος μία ευκαιρία και εξετέθη ότι θέλει κι αυτός… «τον Γερμανό του». Δηλ. την ιδική του ηγεσία στην δικαιοσύνη.
Οι εν συνήθη αχρησία «συνταγματολόγοι» βρήκαν την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν, ενώ ο παραβιάσας πάσαν έννοια διακρίσεως των εξουσιών επί της παντοκρατορίας του, ευτραφής κυρ-Ευάγγελος, είπε την παρόλα του, ότι «εγένετο παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης» - σαν ήταν η πρώτη φορά.

Εν ολίγοις τρικυμία εν κοχλιαρίω. Αντί ν’ αχοληθή η πολιτική ηγεσία των κομμάτων εξουσίας με το μήνυμα των προσφάτων δημαιρεσιών (έρχεται ο… «Γιάνης» Αγιάννης), επεδόθησαν στις συνήθεις αντεγκλήσεις του ποίος αυθαιρετεί περισσότερον. Οι μεν ή οι δε; Λησμονούν ότι οιαδήποτε ηγεσία και αν επιλεγεί για την δικαιοσύνη, αυτή θα εξυπηρετήσει την εκάστοτε κυβέρνηση, αφού εξαρτάται από τον υπουργό της Παρανομίας, με το πανάθλιο σύνταγμα του 1974.
Εν πάση περιπτώσει, καλώς επελέγησαν η κα Ειρήνη Καλού ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου -όνομα και πράμα, αφού λέγεται ότι είναι αυστηρή και αδέκαστος (είχε προφυλακίσει ακόμη κι ένα «άγιον» ηγούμενο του Αγίου Όρους), καθώς και η κα Δήμητρα Κοκοτίνη ως εισαγγελεύς ΑΠ, που ελπίζομε ότι θα εφαρμόζει τις ποινές των δικαστηρίων, ώστε να μην κυκλοφορούν μεταξύ μας ελεύθεροι ανά 15θήμερον οι κατά συρροήν δολοφόνοι.
Οι νομοτέλειες της δημοκρατίας «μας» έφεραν έτσι τα δημόσια πράγματα ώστε η Ελληνική δικαιοσύνη να ευρίσκεται τώρα εις χείρας του καλουμένου «ασθενούς φύλου» καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας του τρίτου ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας είναι η κα Σακελλαροπούλου Αικατερίνη.
Ας ελπίσωμεν ότι οι γυναίκες θα τα καταφέρουν καλύτερα, αφού ως λέγεται η διάκριση των εξουσιών είναι το βασικό στοιχείο του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος – αν και αμφιβάλλομε τελευταίως με τα όσα υφίσταται ο θείος Τράμπ στην Αμερική από την μάνταμ-Πελόση.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου