Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ένα σκάνδαλο δεν φέρνει την άνοιξη


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Μωυσή Λίτση
 

Στα πράσα να παζαρεύει εκδουλεύσεις με Ρώσο ολιγάρχη πιάστηκε ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία και αντικαγκελάριος Χέινς-Κρίστιαν Στράσε. Η αποκάλυψη βίντεο στο οποίο αυτός και συνεργάτης του συνομιλούσαν με Ρωσίδα που φερόταν να εκπροσωπούσε Ρώσο ολιγάρχη ο οποίος ζητούσε χάρες, πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, προκάλεσε μείζονα πολιτική κρίση στη χώρα, που οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Την ώρα που οι διάφοροι Ευρωπαίοι εθνικιστές καταφέρονται κατά των «ξένων» -των μεταναστών και των προσφύγων- δεν διστάζουν να πωλούν υπηρεσίες σε ξένες δυνάμεις...
Το σκάνδαλο Στράσε, μία εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές της Κυριακής, δημιουργεί ελπίδες για ήττα της αυστριακής ακροδεξιάς και ενδεχομένως και των υπόλοιπων ανερχόμενων ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης. Το Κόμμα της Ελευθερίας είναι μέρος της συμμαχίας των ευρωπαϊκών εθνικιστικών κομμάτων, της οποίας ηγείται ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκα Ματέο Σλαβίνι, που το Σάββατο εμφανίστηκε σε μαζική συγκέντρωση μαζί με την ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικό Μέτωπο) Μαρίν Λεπέν.

Μόνο που οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες δεν θα έπρεπε να περιμένουν ένα σκάνδαλο διαπλοκής για να ελπίζουν σε πιθανή ήττα του Στράσε και των υπόλοιπων ομοϊδεατών του. 
Το Κόμμα της Ελευθερίας είναι απομεινάρι του ναζιστικού παρελθόντος, το οποίο η Αυστρία, προβαλλόμενη ως θύμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έκρυβε επιμελώς για χρόνια κάτω από το χαλί - θυμάστε την υπόθεση Βαλντχάιμ; Ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘50 από πρώην ναζί αξιωματούχο. 
Το 2000, όταν κλήθηκε για πρώτη φορά να μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, η τότε πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε τη διακοπή των διμερών επαφών ανάμεσα στη Βιέννη και τα κράτη-μέλη. Με βάση τη συμφωνία του Άμστερνταμ του 1997, μπορεί να ανασταλεί η ιδιότητα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. αν «παραβιάζει συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση» τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου.
Για την ήττα της ακροδεξιάς η Ευρώπη δεν ποντάρει πλέον σε αξίες, αλλά σε σκάνδαλα τύπου Στράσε

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου